Naprej na vsebino

Kaj Američani počnejo v Afriki?

Do leta 2050 naj bi se afriško prebivalstvo podvojilo, kažejo nekatere projekcije, medtem ko bi lahko bil do leta 2100 že vsak tretji prebivalec tega planeta Afričan. V podsaharski Afriki bi tako lahko do konca stoletja živela skoraj polovica vseh mladih na svetu.

Nekateri strokovnjaki menijo, da bi takšen razmah mladega prebivalstva lahko za Afriko pomenil novo gospodarsko in geopolitično moč. Drugi pa so prepričani, da bi lahko brez inovacij, hitrega razvoja in novih delovnih mest, to pomenilo še hujšo stopnjo revščine, višjo brezposelnost in več konfliktov.

Prihodnost sveta bi bila lahko res v veliki meri odvisna od prihodnosti Afrike. Nekatere države, predvsem Kitajska, se tega očitno dobro zavedajo, saj na takšen ali drugačen način veliko vlagajo v razvoj in prihodnost celine, Združene države Amerike in druge zahodne države pa so pri tem nekoliko zaostale.

Te dni se ameriški državni sekretar Antony John Blinken mudi na obiskih po afriških državah. ZDA namreč skrbi naraščajoč vpliv Kitajske, Rusije in držav Bližnjega vzhoda v Afriki, v zadnjih mesecih pa je zaradi vojne v Ukrajini zadeva še toliko bolj resna, poročajo ameriški mediji. Po besedah Blinkna je namen administracije ameriškega predsednika Bidna spodbujanje demokracije po vsej celini.

Afrika: Ameriški državni sekretar je že drugič na obisku v zavezniških afriških državah. Vir slike: AP.
Ameriški državni sekretar je že drugič na obisku v zavezniških afriških državah. Vir slike: AP.

Eden izmed najpomembnejših ciljev med obiskom, ki bo trajal do 12. avgusta, je ZDA približati stare zaveznike v času povečanih geopolitičnih napetosti, pravi Daniel Silke, politični analitik v Južni Afriki. Silke obisk ameriškega sekretarja vidi kot še en korak v dolgi diplomatski vojni med Rusijo, ZDA in Kitajsko. »Vse tri velike velesile tekmujejo za pozornost Afrike, tako s politično-diplomatskega vidika kot v smislu izvoza surovin,« je za portal DW povedal Silke.

V govoru na Univerzi v Pretoriji je sekretar Blinken poudaril pomen močnih demokracij. »Zgodovina kaže, da so močne demokracije bolj stabilne in manj nagnjene k konfliktom. Zaradi slabega upravljanja, izključenosti in korupcije, ki so značilni za šibke demokracije, pa so te bolj ranljive za ekstremistična gibanja in tuje vmešavanje,« je povedal.

Medtem ko so v Ruandi izrazili veselje nad obiskom ameriškega sekretarja in sporočili, da se veselijo »nadaljnje krepitve dvostranskih odnosov med Ruando in ZDA«, pa nekatere afriške države drsijo stran od demokracije v bolj avtoritarne režime.

V zadnjih nekaj letih so vojaški voditelji zrušili vlade Malija, Čada, Gvineje, Sudana in nazadnje še Burkine Faso. »Če je vaša taktika takšna, da afriškim državam rečete: ‘Poslušajte, morate biti demokratični in uporabiti naš model, ker deluje,’ mislim, da bo to zagotovo pripeljala do delnega neuspeha,« je dejala Naledi Pandor, južnoafriška ministrica za mednarodne odnose in sodelovanje, ki se je v ponedeljek srečala z Blinknom.

Zunanja ministrica Južne Afrike Naledi Pandor in Blinken po ponedeljkovem srečanju v Pretoriji v Južni Afriki. Vir slike: Andrew Harnik, NYT.
Zunanja ministrica Južne Afrike Naledi Pandor in Blinken po ponedeljkovem srečanju v Pretoriji v Južni Afriki. Vir slike: Andrew Harnik, NYT.

»Strinjam se s Tonyjem, da si vse države in ljudje zaslužijo pravico do uveljavljanja svojih državljanskih in političnih pravic,« je dodala. »Ampak mislim, da mora biti glede na zgodovino pristop nekoliko drugačen in priporočam večjo pozornost orodjem, ki so jih razvili Afričani.«

Poleg ameriškega sekretarja in francoskega predsednika Emmanuela Macrona so Afriko v zadnjem času obiskali tudi višji diplomati iz Kitajske in Rusije. Rusija že desetletja gradi partnerstva z nekaterimi afriškimi državami in organizacijami, zdaj pa računa na to, da bodo številne države, ki so glede vojne v Ukrajini ostale nevtralne, to stališče tudi ohranile.

Afrika: Železniška postaja v mestu Nairobi je del železniške proge, ki jo je pred leti v Keniji financirala in zgradila Kitajska. Vir slike: NYT.
Železniška postaja v mestu Nairobi je del železniške proge, ki jo je pred leti v Keniji financirala in zgradila Kitajska. Vir slike: NYT.

Poleg tega so ruski uradniki afriškim voditeljem povedali, da sankcije zahodnih držav povečujejo svetovno pomanjkanje hrane, ZDA pa bi zadevo zdaj rade predstavile v drugačni luči.

»Nisem tukaj, ker bi želel tekmovati s kom drugim,« je v intervjuju za Radio France Internationale (RFI) povedal sekretar Blinken ter dodal, da Afrike ni obiskal zato, ker bi se zanjo zanimale neke druge države. »Ravno nasprotno, ker bo prihodnost sveta na zelo pomemben način opredeljena v Afriki,« je razložil.

Največji izziv za ZDA in druge zahodne države pa je Kitajska. Do leta 2030 bi lahko Kitajska prehitela Evropsko unijo kot največjo trgovinsko partnerico Afrike, pravi novo poročilo Enote za ekonomsko obveščanje (EIU). V poročilu so zapisali, da namerava Kitajska še naprej vlagati v afriške naravne vire in povečati izdatke za kmetijstvo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice