Skip to content

Zveza kmetic Slovenije – Pohod do Lovrenških jezer in kuhanje pohorskega lonca

Aktivno delovanje Zveze kmetic Slovenije (ZKS) je še kako pomembno za ozaveščanje, kako pomembna je kmetijska panoga, pa tudi za izboljšanje statusa kmetic. Slišali boste, katere vse aktivnosti skozi leto organizira ZKS s pomočjo posameznih društev kmetic, kako gledajo na delovanje slovenskih kmetij in tudi na prehransko krizo zaradi vojne v Ukrajini.

Mihaela Blatnik je opozorila: »V šoli bi moral biti večji poudarek, kako spoštovati zemljo, ne samo tako, da nekaj pridelaš, ampak, da ne delaš škode, ko greš na pohode, da pospraviš za sabo, kar se žal marsikje ne dogaja. Po gozdih in po travnikih.« Tega njenega nasveta ali opozorila smo se seveda pohodniki držali.

Zveza kmetic Slovenije – Pohod do Lovrenških jezer in kuhanje pohorskega lonca. Foto: Igor Gošte.
Zveza kmetic Slovenije – Pohod do Lovrenških jezer in kuhanje pohorskega lonca. Foto: Igor Gošte.

Nekatere naše sogovornice so predstavile tudi svojo kmetijsko dejavnost in opozorile tudi na prenizke odkupne cene. Ob spremljanju reportaže boste videli, kako je potekal pohod z Rogle preko pohorskih planin in s koreninami poraslih gozdnih tleh do znamenitih Lovrenških jezer in ob koncu tudi, kako se kuha znameniti pohorski lonec. Pred kamero pa smo poleg Irene Ule, predsednice ZKS, povabili tudi nekaj dosedanjih kmetic leta in drugih zanimivih sogovornic.

Pred kamero smo povabili Andrejo Rubin, Jožico Gričnik, Mihaelo Blatnik, vodičko pohoda Štefko Gorenak, Sonjo Drnovšek, Olgo Grabnar, Jožico Lokošek, Karolino Črešnar, Danijelo Pavlič in že omenjeno Ireno Ule. Več pa v reportaži.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice