Skip to content

Kazahstan svojo nafto umika iz Rusije, pošiljal jo bo skozi Azerbajdžan

Kazahstan naj bi od septembra naprej vsaj del svoje surove nafte prodajal prek največjega azerbajdžanskega naftovoda. Oblasti namreč iščejo alternative, saj je Rusija za svoj naftovod zagrozila, da ga bo zaprla, so v petek poročali pri Reuters. Pot skozi Azerbajdžan bi Kazahstanu omogočila, da se izogne ruskemu ozemlju.

Zadnjih 20 let je 1,4 milijona sodčkov kazahstanske nafte, kolikor jo v državi pridelajo, dnevno potovalo skozi naftovod CPC v rusko črnomorsko pristanišče Novorusisk, ki omogoča dostop do svetovnega trga.

CPC oziroma Kaspijski naftovodni konzorcij je največji mednarodni projekt transporta nafte s sodelovanjem Rusije, Kazahstana in vodilnih svetovnih proizvajalcev, ki je bil ustanovljen za izgradnjo in delovanje več kot 1.500 kilometrov dolgega glavnega naftovoda.

Fotografija prikazuje novo črpalno postajo naftovoda CPC v bližini mesta Atyrau, Kazahstan. Vir slike: Reuters.
Fotografija prikazuje novo črpalno postajo naftovoda CPC v bližini mesta Atyrau, Kazahstan. Vir slike: Reuters.

Naftovodni sistem CPC v glavnem skrbi za transport surove nafto z velikih naftnih polj Zahodnega Kazahstana, pa tudi ruskih proizvajalcev. Kazahstanski izvoz nafte predstavlja nekaj več kot 1 odstotek svetovne zaloge.

Julija je rusko sodišče zagrozilo, da bo CPC zaprlo, zaradi česar so se kazahstanska vlada in večji tuji proizvajalci iz previdnosti lotili iskanja alternativnih poti. Nobena od drugih možnosti pa ni tako praktična kot naftovod CPC, kar povečuje tveganje za nadaljnjo nestanovitnost na energetskih trgih.

Kmalu po tem, ko se je februarja začela vojna v Ukrajini, so mednarodne cene surove nafte dosegle najvišje vrednosti v zadnjih 14 letih, julija pa so se gibale okoli 100 ameriških dolarjev za sodček.

Terminske pogodbe za surovo nafto WTI so se v petek znižale za 2,4 odstotka in se ustavile pri 92,09 dolarja za sodček. Zadnji padci cen nafte so predvsem posledica skrbi glede manjšega povpraševanja, na katerega bi lahko vplivala morebitna upočasnitev svetovnega gospodarstva.

Vir je za Reuters povedal, da je kazahstansko državno naftno podjetje Kazmunaigaz (KMG) globoko v pogovorih s trgovsko vejo azerbajdžanskega državnega podjetja SOCAR. Letno naj bi omogočili pretok 1,5 milijona ton kazahstanske surove nafte prek azerbajdžanskega naftovoda Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), ki nafto dobavlja v turško sredozemsko pristanišče Ceyhan.

Naftovod CPC dobavlja nafto iz zahodnega Kazahstana v pristanišče na Črnem morju. Vir slike: Transneft.
Naftovod CPC dobavlja nafto iz zahodnega Kazahstana v pristanišče na Črnem morju. Vir slike: Transneft.

Dnevno bi to pomenilo 30.000 sodčkov nafte. Sicer je to pri skoraj 1,4 milijona sodčkih na dan, ki teče skozi naftovod CPC, izredno majhna količina. Dodatnih 3,5 milijona ton kazahstanske surove nafte letno bi leta 2023 lahko začelo teči po drugem azerbajdžanskem plinovodu v gruzijsko črnomorsko pristanišče Supsa, sta povedala dva druga vira.

Prekinitev dobave ruske nafte Nemčiji bi lahko pomenila visok dvig cen goriv

Rusko naftno podjetje Rosneft je v petek sporočilo, da bodo cene goriva v Nemčiji verjetno poskočile, če bo rafinerija PCK Schwedt, ki jo ima v lasti skupaj s Shellom in Enijem, zamenjala rusko oskrbo po cevovodih z dražjo, »nerusko« nafto po morju.

Evropska unija do konca leta namreč načrtuje skoraj popolno prepoved ruske nafte, ki je prek cevovoda polnila rafinerije v Nemčiji, na Poljskem in v drugih srednjeevropskih državah.

Iz Rosneft so sporočili, da bi se zmogljivost rafinerije zmanjšala za polovico, če bi nafto dobivala samo po cevovodu iz nemškega pristanišča Rostock v Baltskem morju. Trenutno svoje zaloge polni preko naftovoda Druzhba iz Rusije.

Pogled na nemško rafinerijo PCK. Vir slike: Rosneft.
Pogled na nemško rafinerijo PCK. Vir slike: Rosneft.

»Po naših ocenah bo izguba PCK Schwedt znašala približno 300 milijonov evrov na leto,« so sporočili iz Rosnefta. »Že samo delna zamenjava ruske dobave bo povzročila prenizko obremenitev rafinerije in močno zvišanje stroškov naftnih derivatov, katerih pomanjkanje že danes resno ogroža nemški potrošniški trg.«

Medtem je ruska nafta po več kot enem tednu ponovno stekla po naftovodu Druzhba na Češko, je sporočil češki operater naftovoda MERO. Plačila tranzitnih pristojbin so bila odblokirana.

Dobava prek plinovoda Druzhba je bila na Češko, Madžarsko in Slovaško prekinjena že 4. avgusta, ker so zahodne sankcije preprečevale plačilo tranzitnih pristojbin ukrajinski tranzitni družbi Ukrtransnafta, je v torek sporočilo rusko naftovodno podjetje Transneft.

Ena izmed evropskih bank se je strinjala z obdelavo plačila za tranzit ruske nafte skozi Ukrajino in s tem odpravila vzrok zastoja.

Češko naftno podjetje Unipetrol, enota poljskega PKN Orlen, je potrdilo, da so njihove rafinerije znova začele prejemati nafto prek naftovoda Druzhba, in dodalo, da enotedenski izpad ni vplival na delovanje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice