Skip to content

Nove cene goriv: bencin po 1,49 evra, dizel pa 1,641 evra na liter

Bencin se bo zunaj avtocest opolnoči pocenil za 4,4 centa na 1,49 evra na liter, medtem ko bo dizel stal 3,5 centa manj oziroma 1,641 evra na liter. Cene veljajo do 29. avgusta.

S sredo bo del cene goriv ponovno tudi prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, kateremu se je pred tem vlada začasno odpovedala. Prispevek znaša 0,8 centa za dizelsko gorivo, za bencin pa 0,736 centa.

Preberite tudi:

Najboljši nasveti za manjšo porabo goriva

Vlada je prepričana, da je potrebno prispevek za energetsko učinkovitost obvezno ponovno uvesti, saj se s temi sredstvi sofinancira ukrepe preko Eko sklada. »S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije,« so sporočili z vlade. Brez tega prispevka bi bilo lahko ogroženo tudi izvajanje programa Eko sklada in javnih razpisov.

S 17. avgustom pa se zvišuje tudi marža trgovcev za prodajo goriv izven avtocest. Ta je do danes znašala 0,0591 evra na liter dizla ter 0,0607 evra na liter bencina. Po novem bodo trgovci pri bencinu deležni 0,0983 evra, pri dizlu pa 0,0994 evra na liter.

Bencin se bo pocenil za 4,4 centa, medtem ko bo dizel stal 3,5 centa manj kot prej. Vir slike: Maxen.
Bencin se bo pocenil za 4,4 centa, medtem ko bo dizel stal 3,5 centa manj kot prej. Vir slike: Maxen.

Pocenitev bencina na 1,534 evra na liter je bila že pred dvema tednoma obremenjena s ponovno uvedbo plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida.

»Če vlada z novo uredbo ne bo podaljšala ukrepov, oziroma kako drugače spremenila formule, po kateri se določa regulirana cena, bodo nižje cene na trgih po naših ocenah nevtralizirale zvišanje marž in dodatne prispevke v formuli,« je Jure Ugovšek zapisal za Moje Finance.

Pri Financah so namreč pretekli konec tedna ocenili, da bo cena litra bencina zaradi povišanih marž in dodatnih prispevkov v sredo padla na približno 1,50 evra. »Sicer bi po naši oceni bila krepko pod 1,50 evra,« so zapisali.

Ceno naftnih derivatov poleg okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (CO2 takse) in prispevka za energetsko učinkovitost (prispevek URE) sestavljajo tudi prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (prispevek OVE+SPTE) ter trošarine. Na vse skupaj pa se na koncu obračuna še davek na dodano vrednost oziroma DDV.

Goriva: V Italiji že mesece veljajo znižane trošarine. Vir slike: Corriere.
V Italiji že mesece veljajo znižane trošarine. Vir slike: Corriere.

Kaj pa čez mejo?

V Italiji do 20. septembra še vedno veljajo znižane trošarine za bencin in dizel v višini 0,305 evra na liter. Pri bencinu se cene trenutno gibljejo med 1,877 evra in 2,022 evra na liter. Na samopostrežnih bencinskih črpalkah pa najdemo cene od 1,812 evra do 1,837 evra na liter. Dizelsko gorivo stane od 1,861 do 2,008 evra na liter, ob samopostrežbi pa od 1,798 do 1,815 evra na liter. Podobne cene so tudi v Avstriji.

Cene naftnih derivatov na Hrvaškem so se v torek ponovno nekoliko znižale. Bencin po novem stane 11,19 kune, kar je 1,49 evra, dizel pa 12,12 kune oziroma 1,61 evra na liter. V kolikor hrvaška vlada ne bi sprejela potrebnih ukrepov, bi lahko bencin stal 13,06 kune (1,74 evra), dizel pa 14,57 kune (1,94 evra) za liter, so sporočili z vlade.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice