Naprej na vsebino

Najboljši nasveti za manjšo porabo goriva

Znašli smo se v času, ko cene goriv dosegajo rekorde. Po zadnjih podatkih Avto-moto zveze Slovenije je povprečna cena 95-oktanskega bencina v državi 1,560 evra, 98-oktanskega 1,757 evra, za liter dizelskega goriva pa je potrebno odšteti 1,671 evra.

Preberite tudi:

Kaj narediti, če se na avtocesti znajdete na napačni strani?

Povozil(a) sem divjo žival, kaj pa zdaj?

Cene naftnih derivatov v Sloveniji od oktobra 2020 niso več regulirane, kar pomeni, da cene pogonskih goriv na vseh bencinskih servisih določajo ponudniki sami. Pred tem je cene na bencinskih servisih izven avtocest na 14 dni določala država.

Tudi v času nizkih cen gorivo ni bilo brezplačno, zato je varčna vožnja od vedno pomembna. Tudi v primeru, da imamo v žepu kakšen evro več, je potrebno pomisliti vsaj na okolje in trajnostni način življenja.

Kako lahko torej poskrbimo, da bomo med vožnjo porabili čim manj bencina ali dizla? Poglejmo si nekaj najboljših nasvetov.

Vzdrževanje vozila in skrb za pnevmatike

Redno servisiranje in vzdrževanje avtomobila je nekaj najpomembnejšega predvsem za našo lastno varnost med vožnjo kot tudi varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Pa vendar je vzdrževanje vozila eden izmed podcenjenih načinov za varčevanje z gorivom.

Skrb za nemoteno delovanje vašega vozila pomeni, da ne bo niti ena sama kapljica goriva med vožnjo šla v nič, pravijo pri proizvajalcu avtomobilskih pnevmatik Barum. Že napačno izbrano olje za motor je lahko ena izmed majhnih napak, s katero bomo po nepotrebnem povečali porabo goriva. Oznako olja za naš avtomobil bomo našli v priročniku, za nasvet pa lahko vprašamo tudi vsakega mehanika ali serviserja.

Na porabo goriva vpliva tudi tlak v pnevmatikah. Tlak pnevmatik lahko preverita na skoraj vsaki bencinski črpalki. Vir slike: AMZS.
Na porabo goriva vpliva tudi tlak v pnevmatikah. Tlak pnevmatik lahko preverita na skoraj vsaki bencinski črpalki.
Vir slike: AMZS.

Po tistem, ko na bencinski črpalki natočimo gorivo, lahko tudi preverimo tlak v naših pnevmatikah, kar je prav tako pomemben faktor pri porabi goriva. Pri Barumu pravijo, da lahko na tak način vsako pnevmatiko spremenimo v varčno pnevmatiko.

Po njihovih izkušnjah je idealen tlak lahko od 0,3 do 0,5 bara več od tistega, ki je zapisan na nalepki na okvirju vrat. Vseeno pa moramo paziti, da ne prekoračimo najvišje dovoljenega tlaka, ki je navadno tisti, ki je priporočen za polno naložen avtomobil. Priporoča se, da tlak preverimo na vsakih 14 dni.

Zapiranje oken in zmanjševanje zračnega upora

Do nižje porabe goriva nam lahko pomagajo tudi majhne stvari, na katere morda niti ne pomislimo. Kot primer lahko navedemo avtomobilska okna. Pri višjih hitrostih je dobro, da okna zapremo in raje uporabimo klimatsko napravo. Klimatsko napravo pa prižgimo samo, če jo res potrebujemo, saj lahko tudi ta poviša porabo goriva.

Pri nižjih hitrostih pa okna odpremo in klimatsko napravo ugasnemo. Odvisno od okoliščin, je »meja« za smiselno odpiranje in zapiranje oken nekje pri 50 km/h.

Ob visokih hitrosti se splača zapreti okna. Vir slike: Shutterstock.
Ob visokih hitrosti se splača zapreti okna.
Vir slike: Shutterstock.

V kolikor imamo na avtomobilu pritrjene kakršnekoli strešne nosilce ali kovčke, ki jih ne potrebujemo, je dobro, da jih odstranimo. Ko bomo poskrbeli, da na in v vozilu vozimo res samo tisto, kar potrebujemo, lahko prihranimo približno 0,4 litra goriva na vsakih 100 kilometrov.

Kaj lahko še storimo? V hladnih obdobjih se oblecimo bolj toplo, da lahko znižamo ali celo izklopimo ogrevanje, na ovinkastih cestah ter na klancih izklopimo tempomat, v kolikor moramo z avtomobilom na mestu čakati več kot 30 sekund pa ugasnimo motor.

Tempomat s tem, da na ravnih površina vzdržuje neko stalno hitrost, res poskrbi za nižjo porabo goriva. Vendar pa na klancih ne uspe odreagirati tako hitro kot mi sami, kar lahko dejansko privede do višje porabe.

Tempomat je lahko naš prijatelj ali sovražnik. Vir slike: Driving tests.
Tempomat je lahko naš prijatelj ali sovražnik.
Vir slike: Driving tests.

Vzdržujmo enakovredno hitrost

Načeloma velja, da bo poraba goriva minimalna takrat, ko bomo vozili z neko konstantno hitrostjo. Prav zaradi tega pri mestni vožnji porabimo več goriva, saj moramo stalno zavirati in spet pospeševati. V situacijah, ko moramo »pritisniti na plin« je dobro, da to storimo nežno in ne na sunkovit način. Izogibanje agresivni vožnji nam lahko prihrani skoraj 20 odstotkov goriva.

Ob tem velja opozoriti, da je med vožnjo motor najboljše držati v čim nižjih obratih. Več obratov kot mora motor narediti, večja bo poraba.

Veliko novejših avtomobilov ima nameščen poseben indikator, ki označuje optimalno točko za menjavo prestave. Vredno je omeniti, da so na splošno idealni obrati za bencinski motor med 1.500 in 2.000, za dizelski motor pa med 1.200 in 2.000 obrati na minuto.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice