Skip to content

V Veliki Britaniji bi spustili kakovostne zahteve za lesne pelete. Minister: Uvoz peletov »ni trajnosten in nima nobenega smisla«

V ponedeljek je britanska vlada v javno obravnavo poslala predlog, s katerim bi začasno opustili zahteve glede kakovosti goriv za udeležence Programa spodbude za obnovljivo toploto (RHI), ki uporabljajo lesne pelete.

Preberite tudi:

Trg lesnih peletov v Evropi: domača proizvodnja se širi, vendar ne more pokriti porabe

Spodbuda za obnovljivo toploto (RHI) je vladni okoljski program, ki zagotavlja finančne spodbude za povečanje uporabe obnovljive toplote s strani podjetij in neprofitnih organizacij ter gospodinjstev.

Vlada Združenega kraljestva v sodelovanju z industrijo priznava, da je bila oskrba z lesnimi peleti v Združenem kraljestvu prizadeta zaradi prekinitve uvoza lesnih peletov iz Rusije in Belorusije zaradi vojne, so zapisali na vladni spletni strani.

V letošnjem aprilu je začela veljati nova zakonodaja, s katero so uvedli obvezo za vse udeležence RHI programa, da morajo vsi lesni peleti izpolnjevati standard ENplus A1 ali drug enakovreden standard. S tem so želeli izboljšati učinkovitost goriva in zmanjšati škodljive emisije (dušikovih oksidov in trdnih delcev).

Velika Britanija bi opustila kakovostne zahteve za pelete. Vir slike: Finelogs.
Velika Britanija bi opustila kakovostne zahteve za pelete. Vir slike: Finelogs.

Vlada ocenjujejo, da je do 40 odstotkov ENplus peletov, ki se uporabljajo v Veliki Britaniji, uvoženih iz Rusije in Belorusije. »Zavedamo se, da bo ukinitev uvoza lesnih peletov, ki prihajajo iz teh držav, verjetno vplivala na razpoložljivost in posledično na cene lesnih peletov v prihodnjih mesecih in v naslednji zimi,« so sporočili.

Predlagajo torej opustitev kakovostne zahteve za pelete za naslednjih 12 mesecev. Prepričani so, da bo to omogočilo uporabo drugih zalog peletov, s tem pa morebitni dvigi cen zaradi pomanjkanja ponudbe ne bi bili tako divji.

Opozarjajo, da bi to lahko imelo v nekaterih primerih kratkoročen negativen vpliv na učinkovitost porabe goriva in na kakovost zraka, vendar se jim to zdi sprejemljivo, saj bi v nasprotnem primeru gospodinjstva, ogrevana na biomaso, občutila znatne dvige cen ali celo popolno pomanjkanje oskrbe.

Uvoz peletov za proizvodnjo elektrike nima nobenega smisla

Uvoz lesa za proizvodnjo električne energije v Združenem kraljestvu ni trajnosten in »nima nobenega smisla,« je po poročanju londonskega časopisa Guardian dejal Kwasi Kwarteng, minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Združenega kraljestva na zasebnem srečanju poslancev.

Kwarteng naj bi izpostavil, da bi bilo potrebno raziskati določene trajnostne vidike uvoza peletov in dodal, da je britanski Odbor za podnebne spremembe že prej opozoril, da je biomasa nujen del podnebnih ukrepov v državi.

Kwasi Kwarteng, minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Združenega kraljestva. Vir slike: The Telegraph.
Kwasi Kwarteng, minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Združenega kraljestva. Vir slike: The Telegraph.

»Lahko si predstavljam točko, ko bomo preprosto potegnili črto in rekli: to ne deluje, to ne pomaga pri zmanjševanju emisij ogljika, to je to – s tem bi morali zaključiti. Želim pa poudariti, da še nismo povsem dosegli te točke,« je dejal minister.

Ocenjuje se namreč, da Drax, velika elektrarna na biomaso v severnem Yorkshiru v Angliji, iz Severne Amerike uvozi skoraj 80 odstotkov lesnih peletov, ki jih uporablja v svojem obratu. »Nima smisla, da jih dobivamo iz Louisiane – to ni trajnostno. Prevoz teh lesnih peletov čez polovico sveta, to nima nobenega smisla,« je komentiral.

Poslanec Barry Sheerman je za Energy Live News, britansko založniško in prireditveno podjetje, povedal, da se »mora vlada zavedati, da je subvencioniranje podjetja, ki poseka ogromne površine gozda in jih nato prevaža čez ocean, kazniva kršitev vrednot trajnosti«.

Drax, velika elektrarna na biomaso v severnem Yorkshiru v Angliji, iz Severne Amerike uvozi skoraj 80 odstotkov lesnih peletov. Vir slike: Drax.
Drax, velika elektrarna na biomaso v severnem Yorkshiru v Angliji, iz Severne Amerike uvozi skoraj 80 odstotkov lesnih peletov. Vir slike: Drax.

Opozoril je, da se elektrarna Drax skriva za besedami, kot so trajnostna biomasa, v resnici pa iz svojih dimnikov spusti okrog 13 milijonov ton ogljikovega dioksida. »Vlada mora ustaviti svoje subvencije Draxu in se namesto tega osredotočiti na resnično obnovljive rešitve za proizvodnjo energije.«

»Vlada Združenega kraljestva podpira samo biomaso, ki je v skladu z našimi strogimi trajnostnimi merili,« medtem sporočajo iz vlade. Tiskovni predstavnik je povedal, da je bil minister Kwarteng vedno jasen, da ima biomasa ključno vlogo pri povečanju energetske varnosti Velike Britanije, saj zagotavlja količino zanesljive obnovljive električne energije, ki zadošča za 4 milijone gospodinjstev.

»Več domače energije, kot je biomasa, proizvedemo doma, manj bomo izpostavljeni nestanovitnim cenam plina, ki dvigujejo stroške,« je dejal vladni govorec. »Biomasa je ključnega pomena, ker lahko izpodriva fosilna goriva z ustvarjanjem obnovljive električne energije, z zajemanjem in shranjevanjem ogljika pa lahko trajno odstrani ogljikov dioksid iz ozračja. Nobena druga tehnologija ne zmore obojega.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice