Skip to content

»Do pomoči so upravičeni tudi revni zaposleni.« Za katere zaposlene gre in koliko jih je?

Prejšnji teden je vlada predlagala ukrepe za najranljivejše skupine prebivalstva. »Z namenom zagotavljanja višje socialne varnosti socialno najbolj ranljivih skupin prebivalstva, predlagamo začasne ukrepe na področju socialne varnosti, ki bodo omilili posledice in vpliv visokih cen energentov in cen življenjskih potrebščin v času ogrevalne sezone,« so sporočili z vlade.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Vse o vladnem predlogu pomoči gospodarstvu: kako bodo podjetja morala dokazovati upravičene stroške?

Pomoč je namenjena socialno ogroženim gospodinjstvom oziroma posameznikom, ki so prejemniki socialne pomoči in varstvenih dodatkov, ter invalidom.

Samske osebe bodo prejele po 200 evrov energetskega dodatka, v družinah pa se bodo dodatki seštevali. Pari bodo na primer prejeli 314 evrov ter dodatnih 118 evrov za vsakega otroka oziroma 59 evrov, če je otrok dodeljen v skupno varstvo in vzgojo.

Enostarševske družine bodo prejele 200 evrov skupaj z enakimi dodatki za otroke. Za izplačilo energetskega dodatka strankam ne bo treba vložiti vloge.

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Pri nas obstajajo tudi revni zaposleni. Ni nujno, da si brezposeln in zato reven, obstajajo tudi revni zaposleni." Vir slike: STA.
Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vir slike: STA.

Dodatek bi prejelo približno 63.000 posameznikov in družin. Minister Mesec je ob tem dodal, da se med upravičenci nahajajo tudi osebe, ki so delovno aktivne. »Pri nas obstajajo tudi revni zaposleni. Ni nujno, da si brezposeln in zato reven, obstajajo tudi revni zaposleni,« je razložil. »Ali pa gospodinjstva, v katerih je en starš brezposeln, pa so zaradi tega socialno ogroženi.«

Pri Slovencu nas je zanimalo več o tem, zato smo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zaprosili za dodatne informacije.

Do denarne socialne pomoči je upravičenih okoli 5.000 zaposlenih, so nam odgovorili. Uveljaviti jo je možno, če dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana, in to ne glede na to, ali je oseba delovno aktivna ali ne.

Cenzus za upravičenost do denarne socialne pomoči v primeru zaposlenosti znaša 531,58 evra za samsko osebo, ki je delovno aktivna v obsegu od 60 do 128 ur na mesec. V primeru, da je oseba aktivna več kot 128 ur na mesec pa cenzus znaša 637,05 evra.

Denarna socialna pomoč lahko pripada tudi družini z enim otrokom, v kateri sta obe odrasli osebi delovno aktivni v obsegu več kot 128 ur na mesec. V tem primeru je cenzus določen pri 1.236,14 evra (z dvema otrokoma 1.485,05 evra).

V primeru para brez otrok, kjer sta oba delovno aktivna v obsegu več kot 128 ur na mesec, znaša cenzus 987,22 evra, pri enostarševski družini, v kateri je starš delovno aktiven več kot 128 ur na mesec, pa z enim otrokom 885,97 evra (z dvema otrokoma 1.134,88 evra).

Na ministrstvu so še dodali, da denarna socialna pomoč ni odvisna samo od višine dohodkov, ampak tudi od števila družinskih članov, prihrankov, zagotovljene oskrbe, morebitnega obstoja krivdnega razloga (če za delo zmožna brezposelna oseba ni prijavljena pri Zavodu RS za zaposlovanje in podobno).

Na novinarski konferenci je Luka Mesec omenil tudi, da bodo v sistem socialne pomoči povabili tiste, ki so do pomoči upravičeni, pa tega morda ne vedo ali se za to iz kakšnega drugega razloga niso odločili.

V sistem socialne pomoči bodo povabili okoli 8000 ljudi. Vir slike: iStock.
V sistem socialne pomoči bodo povabili okoli 8000 ljudi. Vir slike: iStock.

Ministrstvo preučuje možnosti obveščanja upokojencev preko ZPIZ-a, ostalih potencialnih upravičencev pa preko kalkulatorja, objavljenega na spletni strani, so nam razložili na ministrstvu. »Načrtujemo tudi intenzivno obveščanje javnosti prek medijev,« so dodali.

Ocenjujejo tudi, da bo lahko do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka na novo upravičenih okoli 8.000 oseb, predvsem zaradi morebitnih novih izjem.

Vlada je namreč predlagala tudi izjeme na področju socialno varstvenih prejemkov, kot je spregled premoženja, razen prihrankov in vrednostnih papirjev za vloge za denarno socialno pomoč oziroma varstveni dodatek, vložene v obdobju od meseca novembra 2022 do marca 2023.

Ministrstvo je finančne posledice za navedeni ukrep ocenilo na 2,77 milijona evrov mesečno oziroma 13,9 milijona evrov za obdobje petih mesecev. Finančne posledice energetskega dodatka za nove prejemnike denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka pa bodo skupaj znašale 2,1 milijona evrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice