Skip to content

Nekateri vodo cenijo, drugi jo želijo izkoristiti v svojo korist

Svetovni teden vode, ki ga vsako leto organizira Stockholmski Mednarodni inštitut za vodo (SIWI), združuje strokovnjake, inovatorje in podjetnike iz različnih sektorjev in več kot 130 držav z namenom iskanja rešitev za izzive, povezane z vodo.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Svetovni dan oceanov: do leta 2030 moramo zaščititi 30 odstotkov zemlje, voda in oceanov

Tema letošnjega dogodka je »Videti nevidno: pomen vode«, s poudarkom na pomenu le-te za ljudi in razvoj ter za naravo in podnebje. Prva konferenca je potekala leta 1991, letos pa bo prvič v hibridni obliki, kar bo udeležencem omogočilo, da se pridružijo tudi prek spleta. Sicer pa bo potekala v Stockholmu na Švedskem od 23. avgusta do 1. septembra.

Trenutno se človeštvo zelo razlikuje glede svojega odnosa do vode. Nekateri gledajo na vodo kot na vir, ki ga je treba izkoristiti v lastno korist. Drugi jo cenijo zaradi njene lastne vrednosti ali celo kot predmet duhovnega ali verskega čaščenja. Nekateri želijo iz vode pridobiti politično, diplomatsko ali vojaško korist. Drugi vodo uporabljajo za umetniško ustvarjanje, rekreacijo in užitek ali pa v njej vidijo priložnost za ustvarjanje odnosov med ljudmi in okoljem.

Ženske in otroci med nošenjem vode iz nedavno obnovljenega vodnjaka v dolini Gwembe v Zambiji. Vir slike: UNICEF.
Ženske in otroci med nošenjem vode iz nedavno obnovljenega vodnjaka v dolini Gwembe v Zambiji. Vir slike: UNICEF.

Nekateri menijo, da si vodo lahko lastimo, drugi, da je univerzalna javna dobrina. Mnogi ljudje ne razmišljajo o tem, preprosto jemljejo njeno nadaljnjo razpoložljivost za samoumevno. Skratka, vsi ti ljudje vodo cenijo različno ali pa je sploh ne, menijo pri SIWI.

Znotraj opazovanega vesolja je naš planet presenetljivo redek prav zaradi zalog vode. Podzemna in površinska voda, oceani in ozračje ustvarjajo okolje, od katerega je odvisno vse življenje, ki pa ga številni astronavti opisujejo kot neverjetno krhko.

Prvič v zgodovini našega planeta ima ena življenjska oblika, človeštvo, moč vplivati na to vodno okolje in ga izboljšati ali poslabšati. Razumevanje, vrednotenje in skrb za vodo v vseh njenih oblikah bo bistveno za preživetje človeštva.

Pri inštitutu so se dotaknili tudi ekonomske in finančne vrednosti vode ter ob tem pojasnili, da večja varnost vode zmanjšuje gospodarska, socialna in okoljska tveganja.

Otvoritveno zasedanje Svetovnega tedna vode. Vir slike: SIWI, Thomas Henrikson.
Otvoritveno zasedanje Svetovnega tedna vode. Vir slike: SIWI, Thomas Henrikson.

Okrepljeno sodelovanje v povezavi z vodo med sosedskimi skupnostmi in državami ter med financerji in različnimi gospodarskimi sektorji služi trenutnim in prihodnjim potrebam vseh. Voda in pametno ravnanje z njo ima koristi za vso družbo.

Tako kot ima vsaka človeška dejavnost ogljični odtis, ima tudi vodni odtis. Hrana, industrijski izdelki, energija, promet in upravljanje okolja so odvisni od vode in naravnih ekosistemov. Če bomo njihove vodne odtise in druge vplive bolje izračunali, razumeli in ovrednotili, jih bo mogoče bolje vzdrževati v prihodnosti.

Podzemna voda je med najpomembnejšimi viri sladke vode, vendar se z njo slabo upravlja

Na enem izmed dogodkov v sklopu Svetovnega tedna vode, so se sodelujoči, med katerimi so bili tudi predstavniki organizacij UNESCO in FAO, dotaknili podtalnice. Opozorili so, da se podtalnica, ki vzdržuje oskrbo s pitno vodo, sanitarne sisteme, kmetije, industrijo in ekosisteme, pretirano uporablja, onesnažuje in zanemarja.

»Naša dolžnost je zagotoviti, da ima podzemna voda pravo mesto v vseh naših akcijskih načrtih,« je na seji z naslovom »Podzemna voda: narediti nevidno vidno« dejal Gilbert Houngbo, predsednik UN-Water, veje Združenih narodov, ki deluje na področju vode.

Po poročilu Združenih narodov o svetovnem razvoju vode za leto 2022 podzemna voda predstavlja 99 odstotkov vse tekoče sladke vode na Zemlji, vendar je ta naravni vir »slabo razumljen« in posledično »podcenjen ter slabo upravljan«.

Houngbo je dejal, da povpraševanje po vodi narašča ter poudaril nujnost tega, da oblasti razumejo ključno vlogo podzemne vode in bolje upravljajo vodovodne in sanitarne sisteme, kmetijstvo, industrijo, ekosisteme in prilagajanje podnebnim spremembam.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice