Skip to content

V ZDA odločili: pregled prostora pred pisanjem šolskega testa od doma je neustaven

Še ni dolgo nazaj, ko so šolski pouk in študentska predavanja zaradi epidemije koronavirusa potekali od doma. Večina učencev, dijakov in študentov se je v dveh letih takšnega načina poučevanja srečala tudi s pisanjem testov oziroma izpitov od doma.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Covid-19: pregled priporočil za jesen in zimo 2022/2023

Navadno je to izgledalo tako, da so se šolarji preko spletne kamere povezali z učiteljem, ki jih je nato med pisanjem nadzoroval in poskrbel, da ne prepisujejo iz knjige ali s spleta ter da jim kdo drug iz ozadja pri testu ne prišepetava.

Vidno polje je pri večini kamer dokaj ozko, zato so učitelji in profesorji včasih šolarje prosili, da jim razkažejo sobo. Tako so se želeli še dodatno prepričati, da v sobi ni prisotna tretja oseba.

Podobno se je dogajalo tudi drugod po svetu. Združene države Amerike rade kdaj presenetijo in tako je bilo tudi tokrat, ko se je v povezavi s to prakso šol in fakultet odvil tudi prvi sodni primer.

Clevelandska državna univerza je samo ena izmed šol, na kateri so študentje morali pred pisanjem izpita dovoliti pregled prostora. Vir slike: Getty Images.
Clevelandska državna univerza je samo ena izmed šol, na kateri so študentje morali pred pisanjem izpita dovoliti pregled prostora. Vir slike: Getty Images.

Aaron Ogletree, študent kemije na državni univerzi Cleveland v Ohiu, je lansko leto opravljal izpit pri predmetu Splošna kemija II. Pred začetkom izpita ga je nadzornik, s katerim sta bila virtualno povezana, prosil, da preko kamere pokaže svojo spalnico.

V pregled, ki je navadno trajal med 10 sekundami in 1 minuto, je študent privolil, posnetek pa je shranilo eno od šolskih orodij za virtualni nadzor tretjih oseb, Honorlock, so pokazali sodni dokumenti.

Ogletree je kasneje tožil univerzo in trdil, da je pregled sobe kršil njegove pravice iz četrtega amandmaja, ki ščiti državljane ZDA pred »nerazumnimi preiskavami in zasegi«. V ponedeljek je zvezni sodnik odločil v njegovo korist.

»Zasebnost Ogletreeja v njegovem domu prevlada nad interesi države Cleveland pri pregledovanju njegove sobe,« je sodnik obrazložil svojo odločitev. »V skladu s tem sodišče ugotavlja, da je praksa izvajanja pregledov prostorov v državi Cleveland nerazumna v skladu s četrtim amandmajem.«

Država Cleveland je v svojo obrambo trdila, da njihova metoda ni predstavljala »preiskovanja« prostora, saj je bil pregled kratek, prostovoljen in je razkril le predmete na vidnem mestu. Poleg tega je bil namen vsega skupaj le ohranjanje integritete izpita.

Pisanje testa ali izpita od doma lahko nekaterim učencem pomeni prednost, drugim pa slabost. Vir slike: CP Riverside.
Pisanje testa ali izpita od doma lahko nekaterim učencem pomeni prednost, drugim pa slabost. Vir slike: CP Riverside.

»Študent je nadzoroval pregled do te mere, da je sam izbiral, kje v hiši bo opravljal izpit in kam v sobi bo usmeril kamero med pregledom,« je, kot izhaja iz sodnih zapisov, dejala obramba. Študent je za pregled vedel dve uri prej in je lahko iz vidnega polja odstranil vse zasebne zadeve.

Odvetnik za civilno pravo Matthew Besser, ki je zastopal Ogletreeja, je odločitev opisal kot prelomni primer, saj je to prvič, da je bil četrti amandma ustave uporabljen za zaščito študentov pri takšnih pregledih.

»Pregledi prostorov so vidni ne le uradnikom šole, ampak tudi študentovim sošolcem. Univerza te preiskave izvaja brez naloga ali utemeljenega suma, da bodo odkrili kakršnekoli dokaze o nepravilnostih,« je argumentiral svoje stališče.

Številne univerze po svetu uporabljajo programe, ki lahko zahtevajo pregledovanje sob ali podobne prakse. V nekaterih primerih morajo učenci nadzorniku v živo pokazati svojo identifikacijo in okolico, v drugih jih umetna inteligenca spremlja in išče »sumljive znake«, na katere opozori profesorje, so razložili pri The Verge.

Takšni programi so bili že pred dvema letoma deležni odpora s strani organizacij za digitalno zasebnost in vladnih uradnikov. Ameriški Informacijski center za elektronsko zasebnost je konec leta 2020 vložil pritožbe proti Honorlocku in štirim podobnim storitvam za virtualni nadzor, pri čemer je njihove prakse označil za »inherentno invazivne«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice