Naprej na vsebino

Kako in kdaj šolsko leto začnejo drugod po svetu?

Ta teden bodo po približno dveh mesecih premora šolske klopi spet polne. Jutri, v četrtek, je za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol namreč prvi šolski dan.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Šolanje na domu je vedno bolj priljubljeno

Koronavirus ostaja v družbi še dokaj prisoten. V ponedeljek so na primer potrdili 2.165 novih primerov okužb. Vendar pa se bo šolsko leto začelo brez mask in brez obveznega testiranja. V lekarnah lahko sicer v tem tednu učenci in dijaki prevzamejo hitre teste za samotestiranje na koronavirus. Upravičeni so do 10 brezplačnih testov na mesec.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob tem staršem otrok namenil obvestilo, v katerem jih je opozoril, naj otrok ne pošiljajo v šolo, če jim je bila odrejena karantena ali če so bili v zadnjih 14 dneh v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba.

III. osnovna šola v Celju. Vir slike: Wiki commons.
III. osnovna šola v Celju. Vir slike: Wiki commons.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je medtem ob začetku novega šolskega leta vse udeležence v prometu pozvala, naj bodo pozorni, zbrani in previdni. Še posebej pa naj bodo pozorni na varnost otrok. Pri tem ne smejo pozabiti na najmlajše, ki se bodo letos v šolo odpravili prvič, je zapisala.

V Sloveniji smo navajeni, da se šolsko leto začne 1. septembra in konča 24. junija, z izjemo devetošolcev in dijakov četrtih letnikov. V tujini pa so stvari nekoliko drugačne. Ponekod sta začetek in konec šolskega leta zamaknjena za nekaj dni, drugod za nekaj tednov, nekoliko dlje od nas pa so šolski koledarji tudi popolnoma obrnjeni.

Italija, Avstrija, Hrvaška in Madžarska

V Italiji otroci ostanejo doma še nekaj dni po začetku septembra, za koliko so počitnice podaljšane, pa je odvisno od pokrajine. Prvi se bodo 5. septembra v šolske klopi vrnili šolarji iz pokrajine Bolzano, nato pa med 12. in 15. septembrom tisti iz pokrajin Furlanija-Julijska krajina, Abruci, Bazilikata in večine drugih. Še kasneje, 19. septembra, pa se bodo počitnice zaključile za otroke s Sicilije in Val D’Aoste.

Zadnji šolski dan bo za večino pokrajin napočil med 8. in 10. junijem, z izjemo Bolzana, kjer pouk zaključijo 16. junija. Vsi datumi so predvideni za šolsko leto 2022/2023.

V Avstriji bodo šolsko leto v večini zveznih dežel začeli med 10. in 11. septembrom, medtem ko bodo na Dunaju in v zveznih deželah Spodnja Avstrija ter Gradiščanska v šolske klopi prvič sedli 4. septembra. Podobno bodo v omenjenih zveznih deželah in prestolnici pouk zaključili 1. julija, v ostalih deželah pa bodo morali otroci počakati na 8. julij.

Na Hrvaškem se bodo šole spet napolnile 5. septembra, spraznile pa 22. junija. Madžarsko šolsko leto pa se bo začelo 1. septembra in zaključilo 16. junija.

September kot začetek šole in junij kot konec sta priljubljena v večini držav vse od Mehike čez Rusijo pa do Irana. Vir slike: Unesco.
September kot začetek šole in junij kot konec sta priljubljena v večini držav vse od Mehike čez Rusijo pa do Irana. Vir slike: Unesco.

V Franciji si na sredini tedna vzamejo odmor

Šolski dan v Franciji običajno traja od 8. do 16. ure, razen v sredo. Ta dan je namreč po nekaterih šolah popolnoma prost, medtem ko je drugje pouk, vendar samo dopoldne. Tam kjer je sreda prosta, pa dopoldanski pouk opravijo v soboto. Šolsko leto se v tej državi razteza od avgusta do junija in je razdeljeno na štiri sedemtedenske termine, vmes pa imajo otroci en oziroma dva tedna počitnic.

September kot začetek šole in junij kot konec sta priljubljena v večini držav vse od Mehike čez Rusijo pa do Irana. Ponekod morda pouk zaključijo konec maja, drugje ga podaljšajo do julija, vendar se večina držav na severnem delu sveta glede tega strinja.

Avstralija, Brazilija in druge države z »obrnjenim« šolskim letom

Največje razlike v trajanju šolskega leta najdemo predvsem med državami na severni in državami na južni polobli. Na severni polovici Zemlje imajo skoraj vse šole vsaj približno iste datume, medtem ko je na južni poletje ravno takrat, ko je pri nas zima. Temu primerno so obrnjena tudi šolska leta.

V Avstraliji na primer šolo obiskujejo od konca januarja do sredine decembra. Poletne počitnice za avstralske učence torej trajajo od sredine decembra do konca januarja. Njihovo šolsko leto je razdeljeno na štiri četrtletja, pri čemer vsako traja od 9 do 11 tednov. Šolarji imajo nato dva tedna počitnic med vsakim četrtletjem. Običajni šolski dan traja od 9. ure do 15.30, kosilo pa je v šoli.

Šolsko leto: Otroci iz vasi Sahu Ape v zvezni državi Amazonas v Braziliji v učilnici šole indijanskega plemena Satere Mawe. Vir slike: Reuters.
Otroci iz vasi Sahu Ape v zvezni državi Amazonas v Braziliji v učilnici šole indijanskega plemena Satere Mawe. Vir slike: Reuters.

Brazilija, ki se prav tako nahaja na južni polobli, ima podobne poletne mesece kot Avstralija. Šolski dan v Braziliji traja od 7. do 12. ure, učenci pa opoldne običajno odidejo domov, da so pri kosilu s svojo družino, saj je kosilo tam najpomembnejši obrok dneva. Večina šol od učencev med drugim zahteva, da nosijo uniformo.

Kostarika se sicer nahaja na severni polobli, vendar ima podnebje, ki je zelo podobno zgoraj opisanim državam. Šolsko leto v Kostariki tako traja od februarja do decembra. Dijaki imajo počitnice približno dva meseca, od decembra do februarja, nekaj prostih tednov pa dobijo tudi julija.

Šolsko leto v Nigeriji traja od januarja do decembra. Razdeljeno je na tri semestre, po vsakem pa dobijo učenci mesec odmora. Učenci morajo nositi uniforme ter upoštevati določena pravila glede las, nakita in omejitev modnih dodatkov.

V Južni Koreji so običajno šole polne od marca do februarja. Šolski dnevi trajajo od 8. do 16. ure, vendar se večkrat raztegnejo pozno v večer. Učenci na koncu še pospravijo svojo učilnico. Večina učencev ostane v isti učilnici, medtem ko se njihovi učitelji izmenjujejo čez dan. V vsakem razredu je približno 30 otrok, ki si deli okoli 10 računalnikov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice