Naprej na vsebino

Evropska unija z novo, 5 milijard evrov težko pomočjo Ukrajini

Evropska komisija je v sredo predlagala dodatnih 5 milijard evrov posojila kot pomoč Ukrajini. Predlog je del paketa finančne pomoči v višini 9 milijard evrov, ki je bil s strani Komisije napovedan maja 2022, konec junija pa ga je podprl Evropski Svet.

Komisija je prvo milijardo evrov iz tega svežnja izplačala v začetku avgusta. Preostale 3 milijarde pa bodo zagotovljene v najkrajšem možnem času, so sporočili iz Evropske komisije.

S pomočjo so se strinjali tudi evropski finančni ministri, ki so se v petek v Pragi srečali s predstavniki Komisije in Evropske centralne banke. Na neformalnem zasedanju Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN) so razpravljali o vplivu vojne v Ukrajini na evropska gospodarstva.

»Novo posojilo v višini 5 milijard evrov bo namenjeno vsakodnevnemu delovanju države in zagotavljanju delovanja kritične infrastrukture v državi, kot so uradi, šole in bolnišnice,« je dejal Zbyněk Stanjura, češki minister za finance. Dodal je, da se bo na naslednjih srečanjih zavzemal tudi za preostale tri milijarde evrov, ki pa jih je potrebno še razdeliti na posojila in nepovratna sredstva.

Pomoč Ukrajini. Zbyněk Stanjura, češki minister za finance. Vir slike: eXtra.
Zbyněk Stanjura, češki minister za finance. Vir slike: eXtra.

V skladu s predlogom bodo sredstva finančne pomoči Ukrajini na voljo v obliki dolgoročnih posojil pod ugodnimi pogoji, ki bodo izplačana v nekaj obrokih. Pri Komisiji so dodali, da bo v izraz solidarnosti stroške obresti in upravnih pristojbin, povezanih s posojili, kril proračun EU.

Kot za vsa prejšnja posojila si bo Komisija sredstva izposodila na mednarodnih kapitalskih trgih in znesek pod enakimi pogoji nakazala Ukrajini.

V petek so ukrajinska vlada, Evropska komisija in Svetovna banka izdale poročilo, v katerem ocenjujejo, da trenutni stroški obnove in okrevanja Ukrajine znašajo 349 milijard evrov. Pričakujejo pa, da bo ta številka v prihodnjih mesecih z nadaljevanjem vojne še narasla. Hitra ocena škode in potreb (RDNA) zajema posledice vojne med 24. februarjem in 1. junijem 2022.

Fizična škoda je presegla 97 milijard evrov. Posebno visoka je bila na področju stanovanj, prometa, trgovine in industrije. Uničenje je skoncentrirano v Černigovski, Donecki, Luganski, Harkovski, Kijevski in Zaporoški regiji.

Koliko pomoči je bilo obljubljene do zdaj?

Pri ameriški medijski hiši Devex so izračunali, da je bilo med 24. februarjem in 16. avgustom za Ukrajino namenjenih več kot 100 milijard dolarjev. Vendar je razmeroma majhen odstotek tega financiranja namenjen za humanitarne zadeve, so opozorili.

Njihova Platforma za financiranje spremlja več kot 850 virov informacij o največjih financerjih po vsem svetu, vključno z državnimi vladami, multilateralnimi agencijami in največjimi humanitarnimi ustanovami.

Begunci iz Ukrajine na točki za sprejem in pomoč na glavni železniški postaji v Rzeszowu, Poljska. Vir slike: ECHO.
Begunci iz Ukrajine na točki za sprejem in pomoč na glavni železniški postaji v Rzeszowu, Poljska. Vir slike: ECHO.

Okoli 17,6 milijarde evrov naj bi predstavljala nepovratna sredstva, od katerih je približno polovica prišla v zadnjih dveh mesecih. Sredstva so namenjena predvsem humanitarni dejavnosti ali vzdrževanju osnovne infrastrukture v državi.

Slabih 70 milijard evrov pa je v obliki posojil in drugih povratnih sredstev. Pri Devex ocenjujejo, da je ta del namenjen vzdrževanju gospodarstva in podpiranju ukrajinskega bojevanja, vendar velik del teh sredstev še ni bil počrpan. Za preostale zneske še ni jasno, kolikšen del je oziroma bo bil priskrbljen v obliki posojil ali nepovratnih sredstev.

Poleg institucij in državnih vlad, so sredstva priskrbeli tudi številni zasebni financerji. Fundacija IKEA je z 22 milijoni evrov zagotovila največji prispevek k financiranju Agencije ZN za begunce. Drugi donatorji so zasebna podjetja, od Adidasa do Cisca, pa tudi igralca Ryan Reynolds in Blake Lively, ugotavljajo pri Devex.

Tehnološka velikana Google in Meta (Facebook) sta vsak napovedala po 15 milijonov evrov financiranja za Ukrajino, čeprav bo večina tega prišla v obliki kreditov, ki bodo organizacijam omogočili brezplačno oglaševanje in zbiranje sredstev.

Druga tehnološka podjetja so zagotovila nedenarno podporo. SpaceX Elona Muska je na primer podaril Starlink satelite za internetni dostop preko satelitov.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tomaž 63
2 months ago

K’r pošljite pomoč v denarju. Zelinski in Co pa bogati. Ukrajina postaja pralnica denarja, pa saj je vse na spletu. Samo malo se je treba poglobiti. Narod pa kot ponavadi “sirotinja i bogu si težka”. Na žalost je tako…

Prijava na e-novice