Skip to content

Nove cene kurilnega olja – koliko stane pri nas in koliko stane v tujini?

V torek, 13. septembra, se bo reguliranim cenam bencina in dizla pridružila tudi cena kurilnega olja. Pretekli teden se je vlada namreč odločila, da bo omejila najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 8 centov na liter, končne cene pa bodo vsakih 14 dni izračunane na podlagi izdane uredbe.

Vlada je ukinila tudi obveznost plačila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, kar je sicer že veljalo do 17. avgusta.

V začetku lanskega novembra je bila prav tako uvedena regulacija, ki je ceno kurilnega olja postavila pri slabem evru na liter. Kasneje je cena še padla, od sredine maja letos, ko je bilo regulacije konec, pa je začela naraščati.

Na samem vrhu je bilo za liter kurilnega olja potrebno odšteti tudi 1,64 evra, o čerem smo podrobno pisali tukaj. En dan pred ponovno uvedbo regulacije je cena pri trgovcu Petrol določena pri 1,46 evra na liter, pri drugih trgovcih pa odstopa za nekaj centov, odvisno od količine, načina plačila in morebitne dostave.

Marža za kurilno olje bo omejena na osem centov. Vir slike: Getty.
Marža za kurilno olje bo omejena na osem centov. Vir slike: Getty.

Kolikšna bo torej nova cena kurilnega olja? Jure Ugovšek je za Moje finance pojasnil, da se pričakuje padec cen. »Ceno pričakujemo med 1,34 in 1,38 evra za liter (kar bi bilo približno 10 centov manj kot doslej),« je zapisal ter dodal, da bi lahko vsak detajl, »ki bo morebiti drugačen od naših pričakovanj«, vodil do drugačnega oblikovanja cene.

V zapisa je Ugovšek opomnil, da bodo na znižanje cene poleg vladne uredbe vplivale tudi nižje mednarodne kotizacije, občutnejšo pocenitev pa so preprečile spremembe valutnega tečaja ameriškega dolarja in evra.

Kaj pa čez mejo?

V Italiji cena kurilnega olja še vedno ohranja visoke vrednosti. Trenutno se prodaja po približno 1,86 evra na liter, kar je skoraj 0,6 evra več kot pred letom dni in nekaj centov več od povprečne cene v mesecu avgustu. Rekordne vrednost je sicer cena kurilnega olja dosegla v mesecu juniju, ko je presegla dva evra.

Ko so pri nas cene dosegle rekordne vrednosti nad 1,6 evra, je liter kurilnega olja na Hrvaškem stal 1,31 evra. Kot kaže, tudi naše nove cene ne bodo prekosile hrvaških, saj trenutno kurilno olje tam stane 9,52 kune oziroma 1,27 evra na liter.

Rekordne cene so bile pri kurilnem olju opazne v mesecu juniju. Vir slike: Getty.
Rekordne cene so bile pri kurilnem olju opazne v mesecu juniju. Vir slike: Getty.

V Veliki Britaniji je medtem povprečna cena za liter kurilnega olja 1,15 evra, vključno z občutno nizkim davkom na dodano vrednost, ki znaša 5 odstotkov.

Po podatkih portala Global Petrol Prices je povprečna svetovna cena kurilnega olja 1,41 dolarja oziroma 1,39 evra na liter. Vendar pa so razlike v cenah med državami precejšnje, opozarjajo na portalu. V državah, kot so Bolivija, Angola, Senegal in Bangladeš, stane liter kurilnega olja nekaj deset centov.

Načeloma velja, da imajo bogatejše države višje cene, medtem ko imajo revnejše države in tiste, ki proizvajajo ter izvažajo nafto občutno nižje. Opazna izjema so Združene države Amerike, ki so gospodarsko napredna država, vendar imajo kljub temu nizke cene.

Razlike v cenah po državah so posledica različnih davkov in subvencij za kurilno olje. Vsi trgovci imajo dostop do enakih cen na mednarodnih trgih, nato pa lahko države na ceno vplivajo z uvedbo  različnih davkov. Posledično so tudi maloprodajne cene kurilnega olja različne.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice