Skip to content

Kupovali bomo drago ali pa sploh ne?

Vlada RS je na 9. redni seji izdala Uredbo o določitvi cen plina iz plinskega sistema, s katero je določila najvišje dovoljene drobnoprodajne cene plina iz plinskega sistema za zaščitene odjemalce. Uredba je bila sprejeta z namenom lažje premostitve energetske draginje, ki je med ostalim posledica zmanjšanih dobav zemeljskega plina zaradi ruske invazije na Ukrajino. Uredba je objavljena v Uradnem listu RS, št. 98/2022.

Preberite tudi:

Nove cene kurilnega olja – koliko stane pri nas in koliko stane v tujini?

V skladu s to uredbo najvišja dovoljena drobnoprodajna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce in skupne gospodinjske odjemalce znaša 0,073 €/kWh (brez DDV), najvišja dovoljena drobnoprodajna cena zemeljskega plina za osnovne socialne službe in za male poslovne odjemalce pa 0,079 €/kWh (brez DDV).

Namen protidraginjskega ukrepa je bil vsekakor dober za odjemalce, a se zdi, da bo povzročil nove težave. Ker država dobaviteljem ni zagotovila povračila škode, bodo nekateri dobavitelji pipico zaprli.

Avgusta je Komunalno podjetje Velenje napovedalo prekinitev dobave zemeljskega plina z oktobrom, nedavno so se za ta korak odločili v kranjskem Domplanu, če vlada ne bo pokrila izpada prihodkov zaradi zamejene cene, o tem razmišljajo tudi v Energetiki Celje.

Za časnik Finance so danes v kranjskem Domplanu, ki je dobavitelj zemeljskega plina v zasebni lasti, pojasnili, da bi zaradi vladne uredbe plin prodajali z izgubo in zato s 1. novembrom plina ne bodo več dobavljali. Luka Šink, vodja oddelka za energetiko pri Domplanu, je za časnik Finance pojasnil, da so cene na borzi pri okoli 250 evrih za megavatno uro, sami pa morajo plin prodajati po 73 evrov in tako bi lahko v nekaj mesecih postali insolventni.

Družba Domplan sicer na območju občin Kranj, Tržič, Šenčur, Naklo, Škofja Loka, Blede in Radovljica oskrbuje 2.200 gospodinjskih odjemalcev in 100 poslovnih odjemalcev. Vsem odjemalcem so skupaj z odpovedjo pogodbe o dobavi poslali napotke za menjavo dobavitelja. »V primeru, da bodo odjemalci imeli težave najti drugega dobavitelja, bomo tudi sami posredovali pri drugih dobaviteljih in pristojnem ministrstvu,« je za Finance pojasnila direktorica Domplana Saša Krč.

Zaradi omejitev cen plina nekateri dobavitelji prekinjajo pogodbe. Vir slike: Profimedia.
Zaradi omejitev cen plina nekateri dobavitelji prekinjajo pogodbe. Vir slike: Profimedia.

Spremembe zakona o oskrbi s plini: brez plina naj ne bi ostal nihče

Trenutno je v sprejemanju v DZ RS sprememba zakona o oskrbi s plini, ki prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev. Zakon bo določil tudi zasilno oskrbo s plinom, kar pomeni, da bodo gospodinjski in mali poslovni odjemalci ter zaščiteni odjemalci (šole, zdravstvo …) imeli predvidoma zagotovljeno nadomestno oskrbo z zemeljskim plinom ob odpovedi njihovega dobavitelja (pri čemer bo cena plina za nadomestno oskrbo po predlogu zakona lahko višja od tržne cene za dobavo plina primerljivemu odjemalcu, ne sme pa presegati mejne nakupne cene na izravnalnem trgu, ki jo objavi operater prenosnega sistema, zvišane za 25 odstotkov).

Na novo se uvaja tudi tako imenovana osnovna oskrba pri vseh dobaviteljih, ki bodo morali obvezno zagotavljati vsaj neko minimalno ponudbo za odjemno mesto z letno porabo plina do 100 tisoč kilovatnih ur in za odjemna mesta, prek katerih se posredno s toploto oskrbujejo gospodinjstva iz skupne kotlovnice v njihovi lasti ali solasti; to bodo po ceniku za osnovno oskrbo morali zagotavljati vsi ponudniki zemeljskega plina.

Hrvaški trgovci po znižanju cen osnovnih živil le-te umikajo s trgovskih polic

Ali bo v Sloveniji uvedena regulacija cen prehranskih izdelkov oziroma osnovnih živil, še ni znano. Zaenkrat je v teku spremljanje cen 15 osnovnih živil. Gre za enega od ukrepov vlade za naslovitev draginje, namen katerega je odvrniti trgovce od preveč izrazitih podražitev. V kolikor samo spremljanje cen ne bi zadoščalo, lahko po regulaciji cen zemeljskega plina, goriv in kurilnega olja, pričakujemo tudi regulacijo cen živil.

Hrvati so nas s tem ukrepom prehiteli. Hrvaška vlada je pretekli teden za povprečno 30 odstotkov znižala in omejila cene za devet vrst živil, med katerimi so sladkor, jedilno olje, mleko in moka.

Hrvaška vlada je pretekli teden za povprečno 30 odstotkov znižala in omejila cene za devet vrst živil, med katerimi so sladkor, jedilno olje, mleko in moka. Vir slike: Večernji list. Foto: Emica Elvedji, Pixel.
Hrvaška vlada je pretekli teden za povprečno 30 odstotkov znižala in omejila cene za devet vrst živil, med katerimi so sladkor, jedilno olje, mleko in moka. Vir slike: Večernji list. Foto: Emica Elvedji, Pixel.

Na to so se odzvali trgovci in sicer tako, da so nekatera osnovna živila umaknili s trgovskih polic, saj jih ne želijo prodajati po nižji ceni zaradi pričakovanih izgub. Zveza združenj malih trgovcev Hrvaške opozarja, da se s tako regulacijo cen živil krši zakon, ki določa, da se izdelkov ne sme prodajati po nižji ceni od nabavne. S spoštovanjem enega predpisa bi tako kršili drugega, posledično bi bili v prekršku in grozile bi jim milijonske kazni, je za hrvaški časnik Večernji list dejal predsednik Zveze združenj malih trgovcev Hrvaške Damir Aščić.

Živila z omejeno ceno s trgovskih polic zaradi pričakovanih izgub umikajo predvsem manjši trgovci, a jih primanjkuje tudi v večjih trgovinah, ki se poslužujejo tudi omejitve količin nakupa (na primer 2 kg sladkorja na osebo).

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice