Naprej na vsebino

Velika Britanija zamrznila cene elektrike za dve leti

Nova predsednica vlade Združenega kraljestva Liz Truss je napovedala ukrepe, s katerimi bo vlada zamrznila cene električne energije za gospodinjstva in podjetja. Povprečni letni strošek bo tako znašal 2.500 funtov oziroma približno 2.880 evrov. Uredba bo začela veljati z oktobrom in bo za gospodinjstva trajala dve leti, za podjetja pa šest mesecev.

Zamrznitev bo nadomestila obstoječo regulacijo cen Urada za trge plina in električne energije (Ofgem), ki pa bi bila oktobra postavljena pri 3.549 funtih (4.089 evrov). Gospodinjstva se bodo tako izognila približno 80-odstotnem povišanju cen.

Kot poročajo pri The Guardian, so iz vlade sporočili, da bo ukrep povprečnemu gospodinjstvu prihranil okoli 1.000 funtov (1.152 evrov) na leto, poleg tega pa bodo vsa gospodinjstva deležna tudi 400 funtov (461 evrov) podpore, ki jo je maja napovedal nekdanji minister za finance Rishi Sunak.

Zamrznitev cen električne energije. Primerjava letnega stroška električne energije brez in z novo omejitvijo. Vir slike: The Guardian.
Primerjava letnega stroška električne energije brez in z novo omejitvijo. Vir slike: The Guardian.

Truss je povedala, da bo uredba financirana s povečanim zadolževanjem. Razliko med tem, kar dobavitelji plačajo za električno energijo na veleprodajnih trgih, in omejeno potrošniško ceno bo država pokrila s 150 milijardami javnih sredstev.

Poleg omejitve cen, bo vlada odpravila tudi dajatve gospodinjstev, povezane z zeleno energijo, v vrednosti približno 150 funtov (173 evrov).

Premierka je napovedala tudi ukrepe, ki bi lahko povečali energetsko neodvisnost države. Ti vključujejo približno 100 novih naftnih in plinskih dovoljenj, pospeševanje novih virov oskrbe z energijo, vključno z jedrsko, vetrno in sončno energijo ter podporo za pridobivanje plina iz skrilavca.

»To bo razvijalcem omogočilo, da zaprosijo za dovoljenje tam, kjer obstaja lokalna podpora, kar bi lahko omogočilo dotok plina že v šestih mesecih,« je dejala vlada. Štiri velika območja so bila v Združenem kraljestvu opredeljena kot potencialno primerna za komercialno črpanje plina iz skrilavca.

Take in drugačne omejitve tudi drugod

Hladnejši dnevi počasi prihajajo v Evropo in s tem se približuje tudi sezona ogrevanja, ki pomeni večje obremenitve za porabo energentov. Švica je v ta namen postavila omejitve temperatur za ogrevanje.

V Berlinu, glavnem mestu Nemčije, so prav tako uvedli omejitve rabe elektrike. Vir slike: Getty.
V Berlinu, glavnem mestu Nemčije, so prav tako uvedli omejitve rabe elektrike. Vir slike: Getty.

V skladu z novimi švicarskimi pravili se lahko temperature v stavbah s plinskimi ogrevalnimi sistemi dvignejo na največ 19 stopinj Celzija, voda pa se lahko segreje do 60 stopinj Celzija. Električni grelniki so prepovedani, savne in bazeni pa morajo ostati hladni.

Ljudem, ki kršijo nove predpise, grozi denarna kazen ali celo zaporna kazen do treh let, so zapisali pri švicarskem dnevniku Blick. Kaznovana bi lahko bila tudi komunalna podjetja, če namerno presežejo svoje kvote plina.

Evropska unija se je medtem zavzela za ukrep, ki bi omejil cene, po katerih lahko Rusija Evropi prodaja zemeljski plin. Do zdaj ta predlog ni dobil podpore večine držav članic, Rusija pa je tudi zagrozila, da bo v primeru takega koraka popolnoma prekinila dotok plina.

Rusija v primeru omejitve cen plina ne bo več dobavljala. Vir slike: EPA, EFE.
Rusija v primeru omejitve cen plina ne bo več dobavljala. Vir slike: EPA, EFE.

»Poslati moramo jasen signal, da bomo naredili vse, kar je potrebno, da podpremo naša gospodinjstva, naša gospodarstva,« je dejal češki minister za industrijo Jozef Síkela ob prihodu na nedavno izredno srečanje v Bruslju. »Z Rusijo smo v energetski vojni.«

»Zagotovo ne bomo prodajali z izgubo ali pod ceno. To je nemogoče,« medtem odgovarjajo iz Rusije. »To je nekakšna kartelna zarota proti nam. Vsekakor ne bomo dovolili takšnega obnašanja do nas,« je dejal ruski minister za energetiko Nikolaj Šulginov.

Drug predlog pa vključuje višjo obdavčitev proizvajalcev elektrike, ki pri tem ne uporabljajo plina, dodatne prihodke pa bi uporabili in za pomoč potrošnikom. Tudi pri tej rešitvi si ministri za energijo evropskih držav niso enotni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice