Skip to content

Bencin in dizel ponovno cenejša, kako kaže s ceno nafte?

Najvišji dovoljeni maloprodajni ceni dizla in 95-oktanskega bencina izven avtocest sta od včeraj naprej določeni pri 1,683 evra za liter dizelskega goriva in 1,354 evra za liter bencina. Nove cene veljajo 14 dni, kar pomeni do vključno ponedeljka, 26. septembra, so sporočili iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS.

V torek je začela veljati tudi Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki določa tudi najvišjo dovoljeno ceno kurilnega olja, kar smo podrobno razložili tukaj. Najvišja dovoljena maloprodajna cena kurilnega olja tako znaša 1,366 evra na liter.

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro, še dodajajo na ministrstvu.

Tank goriva je od včeraj naprej cenejši. Vir slike: Getty
Tank goriva je od včeraj naprej cenejši. Vir slike: Getty

V torek so se mednarodne cene nafte znižale, predvsem zaradi slabih podatkov o inflaciji v Združenih državah Amerike za avgust. Surova nafta Brent se je pocenila za 80 centov oziroma 0,9 odstotka na 93,20 dolarja za sodček nafte, medtem ko je cena nafte WTI padla za 77 centov oziroma prav tako 0,9 odstotka na 87,01 dolarja za sodček.

Na ceno nafte je v zadnjih dneh vplival tudi predlagan ukrep za omejitev cen uvožene ruske nafte. »Če bo za rusko nafto uvedena omejitev cen, lahko trenutna energetska kriza postane še hujša,« je za Capital.com povedal Osama Rizvi, energetski analitik pri Primary Vision. »Da bi omejitev cen delovala, bodo države G7 potrebovale Kitajsko in Indijo, saj sta največji uvoznici ruske surove nafte.«

»Glede na globalno dogajanje pa menim, da se svet pomika k precej sebičnemu pristopu, kjer je energetska varnost ena od glavnih prednostnih nalog politike. Zato omejitve cen ne bodo delovale in takšen podvig lahko povzroči dvig cen nafte, saj lahko Rusija namerno omeji dobavo. Učinki bodo hujši, če se bodo odločili [omejiti cene] za zemeljski plin,« je dodal.

Analitiki menijo, da bo cena nafte do konca leta ostala podobna kot zdaj. Vir slike: Getty.
Analitiki menijo, da bo cena nafte do konca leta ostala podobna kot zdaj. Vir slike: Getty.

Znaki poslabšanega napredka pri iranskem jedrskem sporazumu prav tako pritiskajo na cene. Sklenjen posel bi na trg prinesel več nafte in s tem zmanjšal dobavne pritiske. »Evropski pogajalci so izrazili pomisleke glede pomanjkanja resnosti, ki so ga pokazali iranski pogajalci,« so v ponedeljkovem sporočilu strankam zapisali analitiki pri Stratas Advisors.

Medtem pa na cene nafte vpliva tudi manjše povpraševanje po gorivu na Kitajskem zaradi novih lockdownov zaradi koronavirusa, saj se obseg industrije in potovanj zmanjšuje.

Analitiki svetovalne družbe Stratas Advisors so mnenja, da bi lahko cena nafte Brent dosegla 85 dolarjev za sodček. »Vendar bo OPEC+ [Organizacija držav izvoznic nafte] želela preprečiti padec cene nafte in bo poskušala ponudbo prilagoditi povpraševanju. Zato menimo, da se bodo cene nafte v preostanku leta stabilizirale, pri čemer bo tveganje skoka navzgor zbledelo,« so razložili pri Stratas Advisors.

Kakšna je situacija v sosednjih državah?

V Italiji je vlada do 5. oktobra podaljšala uredbo, s katero so za 30 centov znižali trošarine na bencin in dizel. Bencin se na samopostrežnih črpalkah prodaja v povprečju po 1,723 evra na liter, dizel pa za 1,828 evra na liter. Drugje stane bencin 1,867 evra na liter, dizel pa 1,970 evra na liter. Za liter avtoplina LPG morajo Italijani v povprečju odšteti 0,797 evra.

Naši južni sosedje trenutno za liter bencinskega goriva odštejejo 10,62 kune oziroma 1,41 evra, za liter dizla pa 12,89 kune oziroma 1,71 evra. Na Hrvaškem cene določajo vsakih 7 dni, zato se bodo kmalu spremenile.

V Avstriji je povprečna cena bencina 1,751 evra na liter, dizel pa stane 1,9 evra na liter. Bencin na Madžarskem trenutno stane 649,9 madžarskega forinta (1,65 evra) na liter, dizel pa 773,9 forinta (1,95 evra) na liter. Sicer pa še vedno velja omejitev cen, ki jo je pred meseci uvedla madžarska vlada in večini prebivalstva omogoča, da gorivo natoči po fiksni ceni 480 forintov (1,20 evra) na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice