Skip to content

Generalna skupščina ZN: »Naš svet je v velikih težavah, potrebujemo upanje«

»Naš svet je v velikih težavah. Delitve se poglabljajo. Neenakosti se povečujejo. Izzivi se širijo dlje.« S temi besedami je Generalni sekretar Združenih Narodov António Guterres odprl glavno razpravo Generalne skupščine ZN, ki se je začela v torek.

Medtem ko ljudje z vseh koncev sveta kličejo po pomoči in upanju, je mednarodno ukrepanje pri velikih izzivih, od podnebja do konfliktov in zagotavljanja trajnostnega razvoja, ohromljeno zaradi geopolitičnih motenj in napetosti, je opozoril.

Generalni sekretar Združenih Narodov António Guterres. Vir slike: ZN.
Generalni sekretar Združenih Narodov António Guterres. Vir slike: ZN.

Zasedanje Generalne skupščine, ki predstavlja največje letno srečanje svetovnih voditeljev, je letos že 77. po vrsti. Skupščina se sestaja na rednih zasedanjih od septembra do decembra vsako leto, lahko pa tudi po potrebi. Na razpravi se obravnavajo posamezna vprašanja, kar vodi v sprejemanje sklepov. Po tistem, ko se zadnji dve zasedanji zaradi koronavirusa nista mogli odviti po načrtih, naj bi se letošnjega srečanja v New Yorku udeležilo več kot 150 državnih voditeljev.

Predsednik Generalne skupščine, madžarski diplomat Csaba Kőrösi, je s slavnostnim kladivom uradno otvoril zasedanje, ki ga je označil za »najpomembnejši trenutek v zadnjih štirih desetletjih«. Svetovne voditelje je pozval k iskanju »rešitev s solidarnostjo, trajnostjo in znanostjo«, besede, ki jih je tudi določil kot moto 77. zasedanja.

Generalna skupščina. Predsednik Generalne skupščine, madžarski diplomat Csaba Kőrösi med svojim uvodnim govorom. Vir slike: ZN.
Predsednik Generalne skupščine, madžarski diplomat Csaba Kőrösi med svojim uvodnim govorom. Vir slike: ZN.

»Pripravili smo veliko pogodb, postavili odlične cilje, a premalo ukrepali,« je pojasnil. »Potrebujemo solidarnost, ker so neenakosti dosegle rekordne višine. Potrebujemo trajnost, ker svojim otrokom dolgujemo, da za seboj pustimo svet, primeren za življenje. Potrebujemo znanost, ker nam nudi nevtralne dokaze za naša dejanja.«

Guterres je v svojem uvodnem govoru omenil ladjo Brave Commander, ki je prevažala ukrajinsko pšenico, namenjeno v Etiopijo, Jemen in druge države, saj po njegovih besedah to ni bil simbol konflikta in lakote, temveč upanja, rojenega iz sodelovanja.

»Po Črnem morju je plula z visoko in ponosno plapolajočo zastavo ZN. V svojem bistvu je ta ladja simbol tega, kar lahko svet doseže, če delujemo skupaj. Ukrajina in Ruska federacija sta se ob podpori Turčije združili, da bi to uresničili. Kljub zapletom, nasprotnikom in samem peklu vojne. To je večstranska diplomacija v akciji. Vsaka ladja prevaža tudi eno najredkejših dobrin današnjega časa: upanje,« je dejal.

Generalni sekretar je opozoril, da je naš svet v nevarnosti in paraliziran s političnimi delitvami, ki spodkopavajo delo varnostnega sveta, mednarodno pravo, zaupanje in vero ljudi v demokratične institucije ter vse oblike mednarodnega sodelovanja.

Generalna skupščina. Dvorana Generalne skupščine, v kateri se trenutno odvija zasedanje. Vir slike: Reuters.
Dvorana Generalne skupščine, v kateri se trenutno odvija zasedanje. Vir slike: Reuters.

»Živimo v svetu, kjer je logika sodelovanja in dialoga edina pot naprej,« je dodal Guterres in pojasnil, da nobena sila ali skupina ne more sama odločati. »Nobenega velikega globalnega izziva ne more rešiti koalicija voljnih. Potrebujemo koalicijo sveta

Vodja ZN je ponovno spomnil svetovne voditelje, da je treba posvetiti pozornost tudi podnebni krizi, in dejal, da »morajo plačati onesnaževalci«. »Danes pozivam vsa razvita gospodarstva, naj obdavčijo nepričakovane dobičke podjetij, ki uporabljajo fosilna goriva,« je dodal. »Ta sredstva je potrebno preusmeriti na dva načina: državam, ki trpijo zaradi izgube in škode zaradi podnebne krize ter ljudem, ki se spopadajo z naraščajočimi cenami hrane in energije.«

Na prvi dan razprave je besedo dobilo 33 držav, med katerimi so bile tudi Italija, Nemčija, Francija, Švica in številne druge. Sedežni red v dvorani Generalne skupščine se spreminja za vsako sejo. Med 77. zasedanjem bo Belize zasedla prvi sedež v dvorani, sledijo pa vse ostale države po abecednem vrstnem redu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice