Skip to content

Kaj se o slovenskih tankih pogovarjajo v ZDA?

Pred nekaj dnevi se je predsednik vlade Robert Golob z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dogovoril za krožno izmenjavo vojaških vozil. 28 tankov tipa M-55S bo Slovenija poslala v Ukrajino, 40 nemških transportnih vozil, od tega 35 nakladalnih tovornjakov in pet vodnih cistern, pa bo Nemčija namenila Sloveniji.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Ukrajina predlaga novo zvezo z Evropskimi državami in ZDA. Rusija: »To je uvod v tretjo svetovno vojno«

»Ta krožna izmenjava bo okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo,« so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Novica o tankih, ki jih bo Slovenija namenila za Ukrajino, se je očitno razširila tudi na drugi konec sveta. O tem je na primer poročala tudi ruska tiskovna agencija in pa ameriška poslovna revija Forbes.

Tank tipa M-55S. Vir slike: RTV SLO, BoBo.
Tank tipa M-55S. Vir slike: RTV SLO, BoBo.

»Slovenija je napovedala, da bo v Ukrajino poslala nekaj zelo starih tankov. Bolj natančno, 70 let starih, če v zakup vzamemo originalno zasnovo,« je David Axe zapisal za Forbes. »Toda starost v tem primeru morda vara. Slovenski tanki niso tako slabi, še posebej v primerjavi z nekaterimi muzejskimi eksponati, ki jih je Kremelj poslal svojim silam v Ukrajini.«

V nadaljevanju je Axe razložil, da M-55S niso tanki slovenske vojske, ampak so v rezervi. Slovenska vojska uporablja novejše tanke tipa M-84.

M-55S je nadgrajena različica starih sovjetskih tankov tipa T-55, podedovanih iz nekdanje Jugoslavije, zasnovani pa so za uničevanje sovražnih vozil na bojišču. »Na papirju je T-55 brezupno zastarel tank. Čeprav je še vedno priljubljen v državah v razvoju, je T-55 že zdavnaj izginil iz enot na fronti v sodobnejših vojskah,« je nadaljeval Axe.

Sovjetski tank tipa T-55. Vir slike: MORS.
Sovjetski tank tipa T-55. Vir slike: MORS.

Vendar pa po njegovem mnenju T-55 predstavlja poceni in zanesljiv temelj za »ambiciozne nadgradnje«, med katerimi M-55S izstopa. V poznih devetdesetih letih je Slovenska vojska izraelskemu podjetju Elbit Systems in STO RAVNE v Sloveniji naročila predelavo 30 tankov tipa T-55. Podjetji sta zadnji primerek dobavili leta 1999.

M-55S ima namesto originalnega sovjetskega 100-milimetrske topa nameščen 105-milimetrski top L7 britanske izdelave. Britanski top je združljiv s širokim naborom sodobnega streliva, vključno s prebojnimi diverzantskimi naboji, ki lahko prebijejo oklep sodobnega tanka tipa T-72.

»Za usmerjanje topa je Elbit namestil nov računalnik za nadzor izstrelkov, ki omogoča, da M-55S strelja med premikanjem. T-55 se pred streljanjem običajno ustavi,« je dodal Axe. Pri M-55S lahko za razliko od T-55 poleg topničarja top usmerja tudi poveljnik.

Za zaščito ima M-55S laserski opozorilni sistem, ki opozori posadko in sproži dimne granate ob prihajajoči protitankovski raketi. Slovenski tank ima tudi novo kombinacijo oklepa.

Tanke poganja novi motorji s 600 konjskimi močmi, ki dajejo 36-tonskim tankom približno enako mobilnost kot T-72. »Kar pomeni, da M-55S v resnici ni T-55. To je okostje T-55 z novimi možgani, novimi mišicami in novo kožo,« je opozoril Axe.

28 M-55S tankov zadostuje za en bataljon. Ni pa jasno, kdaj bi slovenski tanki lahko prispeli v Ukrajino in kako hitro se lahko ukrajinske posadke izurijo na svojih novih oziroma starih tankih.

Namestnik stalnega predstavnika Rusije pri Združenih Narodih Dmitry Polyanskiy. Vir slike: ZN.
Namestnik stalnega predstavnika Rusije pri Združenih Narodih Dmitry Polyanskiy. Vir slike: ZN.

Nekaj dni pred dogovorom o slovenskih tankih je namestnik stalnega predstavnika Rusije pri Združenih Narodih Dmitry Polyanskiy na Twitterju zapisal, da »je Zahod, ki oskrbuje Ukrajino s topništvom dolgega dosega in raketometi, sokriv za zločine Kijeva nad civilisti«. Polyanskiy je kot »gnusno« označil tudi dejstvo, da je dobava orožja »donosen poslovni projekt za Združene države Amerike in Veliko Britanijo«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice