Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu

Šahovska prireditev

V času pred 100 leti so v Ljubljani v Narodni kavarni priredili posebno šahovsko prireditev, na katero so bili povabljeni prav vsi šahisti, ki pa so morali šahovske deske prinesti s seboj. Na šahovskih igrah sta sodelovala tudi šahovska mojstra inž. dr. Milan Vidmar in prof. dr. Ascalos. Kot so zapisali v objavi, so bili dobrodošli tudi navijači.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu Si predstavljate, da bi v nekem trenutku državni ministri preprosto izginili in nihče ne bi vedel kje so?

Preprečena velika železniška nesreča

Na železniški progi med Mariborom in Dravogradom bi se skoraj zgodila velika železniška nesreča, je poročal Slovenec.

»Vlak, ki prihaja od Dravograda, se križa z mariborskim na postaji Vuhred – Marenberg. Ker pa je koroški vlak imel precejšnjo zamudo, je postaja Vuhred spustila mariborski vlak naprej proti Vuzenici, kjer bi se bil moral križati z onim, ki prihaja s Koroškega,« so razložili v prispevku. »Medtem pa je že iz Vuzenice proti Mariboru odšel koroški vlak. Na ovinku nad Vuzenico sta se oba vlaka srečala in pretila je strašna katastrofa.«

Uradnik na postaji v Vuzenici pa je v zadnjem trenutku podal signal, naj se vsi vlaki ustavijo. »Čuvaju na progi se je res posrečilo ustaviti oba vlaka še v zadnjem hipu, kar pa ni bilo lahko, ker je tam mariborski vlak vozil navzdol s precejšnjo naglico.« Lokomotivi sta se ustavili na razdalji 150 metrov. Kasneje so sprožili preiskavo.

Tovarna avtomobilov Ford v Trstu

Med italijansko vlado in ameriškim podjetjem Ford so se takrat že dalj časa tekla pogajanja glede ustanovitve »velikega industrijskega podjetja v tržaški svobodni luki«.

Ford je hotel odpreti tovarno v Trstu. Vir slike: Britannica.
Ford je hotel odpreti tovarno v Trstu. Vir slike: Britannica.

Družba Ford je namreč prejemala veliko naročil s strani Balkanskih držav, Egipta, Male Azije in drugih vzhodnih dežel. Za olajšanje in pospešitev dobave so želeli v Trstu zgraditi tovarno, saj bi od tam imeli najboljšo povezavo z vzhodom.

»Italijanska vlada je izprva kazala vso pripravljenost, da tej zahtevi ugodi, kar je umevno, ker bi novo veliko podjetje prineslo mnogo novega življenja v Trst,« je poročal Slovenec.

»Toda italijanskim kapitalistom avtomobilne industrije je pretila konkurenca in zato so na vladi vložili svoj veto. Sedaj je skoro gotovo, da bo vlada Fordovo zahtevo odklonila, vsled česar se bo ameriško podjetje pač ozrlo po ustreznejših deželah ob Jadranu. Tržačani se bodo pa ob trdih skorjicah še bolj prepričali, da Italija Trstu ni prinesla odrešenja, ampak pogin.«

Šolske razmere v italijanski Istri

Slovenec je pisal tudi o razmerah, v katerih se je znašlo slovensko šolstvo v Istri pod italijansko oblastjo. Število razredov so namreč zmanjšali na 19. Ob 2.237 otrocih je to pomenilo, da na vsak razred pride skoraj 120 učencev.

Rijeka, Jadranski trg, Casa Manesteriotti leta 1922. Vir slike: Pinterest.
Rijeka, Jadranski trg, Casa Manesteriotti leta 1922. Vir slike: Pinterest.

Nič boljše ni bilo niti v Reki. »Po reških šolah se dela pod sedanjim nelegitimnim režimom najnestrpnejša italijanska politika, pouk v šolskih predmetih pa se zanemarja,« je poročal Slovenec. Veliko staršev je zaradi tega svoje otroke poslalo v druge šole, predvsem v takratno mesto Sušak. »Letos se je vpisalo na reške šole izredno malo učencev, dočim se jih je vpisalo na Sušaku 94 več nego lani.«

Za omejitev trgovine z ljudmi

Na zasedanju pete komisije Društva narodov je poljski predstavnik podal predlog, da bi se po vseh državah prepovedal sprejem tujih deklet v javne hiše. »Na ta način bi se trgovina z ženami in dekleti znatno omejila in se pripravila pot za odpravo javnih hiš,« je ugotovitve povzel Slovenec. Po razpravi je komisija predlog soglasno sprejela.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice