Skip to content

Dizelsko gorivo cenejše za 8 centov, cena bencina pa ostaja približno enaka

Od meseca junija se cene pogonskih goriv (95-oktanskega bencina in dizla) določajo vsakih 14 dni oziroma vsak drugi torek. Tudi tokrat pri cenah ne bo večjih presenečenj, lastniki dizelskih avtomobilov pa si bodo lahko celo nekoliko oddahnili.

Najvišji dovoljeni maloprodajni ceni dizla in 95-oktanskega bencina (NMB-95) izven avtocest bosta od torka, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter bencin, so sporočili iz Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Gorivo: V Sloveniji se je v torek občutno pocenil le dizel. Vir slike: Canva.
V Sloveniji se je v torek občutno pocenil le dizel. Vir slike: Canva.

Dizelsko gorivo bo torej cenejše za 8 centov, bencin pa ostaja na približno isti ravni, saj je do zdaj stal 1,354 evra na liter. Pocenitve pa bo deležno tudi kurilno olje, saj bo najvišja dovoljena cena znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj kot v preteklem 14-dnevnem obdobju. Cene kurilnega olja se namreč od sredine septembra prav tako določajo na isti dan kot cene pogonskih goriv.

Cene goriv v tujini

Poglejmo še malo čez mejo. Povprečna cena pogonskih goriv v Italiji je na najnižji ravni od začetka septembra 2021. Cena bencina se na samopostrežnih črpalkah giblje med 1,659 in 1,682 evra za liter, cena dizla pa med 1,727 in 1,880 evra za liter.

Povprečne cene goriva v Avstriji se trenutno gibljejo okoli 1,717 evra za liter bencina in 1,937 evra za liter dizla. Na Hrvaškem so se goriva prejšnji teden le malo pocenila. Za liter bencina je tam potrebno odšteti 10,59 hrvaške kune oziroma 1,41 evra, za liter dizlapa 12,29 kune oziroma 1,64 evra.

Na Madžarskem v tem tednu pričakujejo rahlo podražitev. Bencin naj bi tako stal 642 madžarskih forintov oziroma 1,57 evra na liter, dizelpa 735 forintov oziroma 1,80 evra na liter. Za večino državljanov je še vedno v veljavi omejitev, ki ceno za obe gorivi določa pri 480 forintih oziroma 1,18 evra.

Gorivo: Vrsta pred bencinsko črpalko v Italiji. Vir slike: Solomotori.
Vrsta pred bencinsko črpalko v Italiji. Vir slike: Solomotori.

Cene goriva na bencinskih črpalkah v Veliki Britaniji so padle na najnižje ravni od sredine maja, medtem ko so poleti dosegle rekordne vrednosti. Podatki ministrstva za poslovanje, energijo in industrijsko strategijo kažejo, da je liter bencina prejšnji teden v povprečju stal 165,5 penija (1,872 evra), dizelsko gorivo pa 181,1 penija (2,048 evra) na liter.

V Združenih državah Amerike se je v prejšnjem tednu končal 99-dnevni niz padanja cen pogonskih goriv, pri čemer so cene še vedno precej višje kot pred letom dni. Povprečna cena za eno galono (3,79 litra) je v sredo narasla za nekaj manj kot en cent, na 3,68 ameriškega dolarja za galono kar bi na liter pomenilo 0,97 dolarja oziroma 1 evro, so sporočili iz Ameriške avtomobilistične zveze.

Sredi junija je cene dosegle rekordne vrednosti pri povprečnih 5,02 dolarja na galono oziroma 1,37 evra na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice