Skip to content

Svetovne cene hrane samo še za 5,5 odstotka višje kot pred letom dni

Inflacija je tako v Sloveniji kot tudi po državah v evroobmočju dosegla okroglih 10 odstotkov. V večini primerov inflacijo poganjajo visoke cene energije.

Na svetovni ravni pa se hrana medtem še naprej ceni. September je bil tako že šesti mesec zapored, v katerem so se cene hrane znižale. Indeks cen hrane, ki ga vodi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, je v povprečju znašal 136,3 točke kar je za 1,1 odstotka manj kot avgusta. Svetovne cene hrane so bile septembra tako za 5,5 odstotka višje kot septembra lani.

Prejšnji mesec so bile najbolj opazne pocenitve rastlinskih olj za 6,6 odstotka, s čimer so cene dosegle najnižjo raven od februarja 2021. Pocenilo se je palmovo, sojino, sončnično in repično olje. Na cene palmovega olja so vplivale predvsem velike zaloge skupaj s sezonsko naraščajočo proizvodnjo v jugovzhodni Aziji.

Svetovne cene hrane samo še za 5,5 odstotka višje kot pred letom dni. V septembru se je najbolj pocenilo rastlinsko olje. Vir slike: Oil press machine.
V septembru se je najbolj pocenilo rastlinsko olje. Vir slike: Oil press machine.

Sojino olje se je pocenilo zaradi povečane izvozne razpoložljivost v Argentini, kar zadeva sončnično olje pa so cene padle na najnižjo raven v zadnjih 14 mesecih zaradi povečanega izvoza iz črnomorske regije ob umirjenem uvoznem povpraševanju.

Cene repičnega olja so padle zaradi predvidene izdatne svetovne proizvodnje v prihajajoči sezoni. Na splošno pa so na cene rastlinskih olj pritiskale tudi nižje cene surove nafte.

Nasprotno so se žita v povprečju podražila za 1,5 odstotka in tako za 11,2 odstotka presegla raven iz lanskega septembra. Cene pšenice so poskočile za 2,2 odstotka, predvsem zaradi povečane negotovosti glede ukrajinskega izvoza. Poleg tega je cene pšenice dodatno dvignila zaskrbljenost glede sušnih razmer v Argentini in Združenih državah Amerike ter povečan izvoz iz Evropske unije skupaj z večjim notranjim povpraševanjem ob zmanjšanih zalogah koruze.

V oziru na to so svetovne cene koruze ostale dokaj stabilne. Cene ječmena so se medtem zaradi boljših obetov letine v Avstraliji in Ruski federaciji znižale za 3 odstotke, cene sirka pa so se zaradi slabših obetov v ZDA zvišale za 13,2 odstotka. Indeks cen riža FAO se je septembra zvišal za 2,2 odstotka.

Svetovne cene hrane samo še za 5,5 odstotka višje kot pred letom dni. Pridelava riža v Indiji. Vir slike: Shutterstock.
Pridelava riža v Indiji. Vir slike: Shutterstock.

Mlečni izdelki niso doživeli večjih premikov, pri čemer so cene padle za manj kot odstotek in ostale za dobrih 20 odstotkov višje kot pred letom dni. Povpraševanje po takojšnjih dobavah je ostalo močno, zlasti iz Azije, nekoliko se je znižalo zgolj povpraševanje po srednjeročnih dobavah zaradi negotovosti na trgu, visokih stroškov energije in pomanjkanja delovne sile, predvsem v Evropi.

Za manj kot odstotek se je pocenilo tudi meso, pri tem pa so cene še vedno ostale na 7,7 odstotka višji ravni kot lani v istem obdobju. Septembra so najbolj upadle mednarodne cene ovčjega mesa, podkrepljene z vplivi valutnih gibanj. Cene govejega mesa so padle zaradi visoke izvozne razpoložljivosti iz Brazilije ter nekaterih drugih proizvajalk.

Svetovne cene hrane samo še za 5,5 odstotka višje kot pred letom dni. Gibanje cen hrane po podskupinah. Vir slike: FAO.
Gibanje cen hrane po podskupinah. Vir slike: FAO.

Cene perutninskega mesa, ki so v preteklosti že dosegle rekordne vrednosti vseh časov, so prav tako nekoliko padle. Nasprotno pa so se svetovne cene prašičjega mesa še povečale, kar odraža pomanjkanje prašičev, pripravljenih za zakol, v Evropski uniji.

Poglejmo še sladkor, ki se je septembra v povprečju pocenil za 0,7 odstotka in dosegel najnižjo raven od julija 2021.

Padec je bil večinoma povezan z dobrimi obeti glede proizvodnje v Braziliji, največji izvoznici sladkorja na svetu, kjer je obilno deževje koristilo obstoječemu pridelku, in nižjimi cenami etanola, ki spodbujajo preusmeritev uporabe sladkornega trsa za proizvodnjo sladkorja. Oslabitev brazilskega reala v primerjavi z ameriškim dolarjem je dodatno znižala svetovne cene sladkorja, hkrati pa spodbudila večji izvoz.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice