Skip to content

Avstrijsko podjetje lahko iz zraka pridobi 10.000 litrov pitne vode na dan in za to ne potrebuje električnega priklopa

Pri podjetju Imhotep Industries iz Avstrije so razvili skoraj 40 metrov dolgo napravo, imenovano PHANTOR, ki lahko proizvede do 10.000 litrov čiste pitne vode na dan. Gre za tako imenovani atmosferski generator vode (AWG) ali hidropanel, ki deluje izključno preko obnovljivih virov energije in ima zelo visoko zmogljivostjo.

»Z našimi inovacijami bo svet postal boljši,« je prepričan Walter Kreisel, glavni izvršni direktor družbe. Prav danes svet skoraj bolj kot kadarkoli prej potrebuje inovacije, ki bodo življenje na Zemlji naredile bolj trajnostno.

Do leta 2050 naj bi se svetovno prebivalstvo povečalo na skoraj 10 milijard, kar bo pomeni, da se bo moral povečati tudi obseg proizvodnje hrane. V letošnji poletni suši smo lahko občutili, kako pomembna je za kmetijsko dejavnost voda in pomanjkanje te bo v prihodnost lahko imelo še hujše posledice.

PHANTOR je letos prejel nagrado GREEN 'Innovation' na GREENTECH v Berlinu. Vir slike: Imhotep.
PHANTOR je letos prejel nagrado GREEN ‘Innovation’ na GREENTECH v Berlinu. Vir slike: Imhotep.

Svetovni gospodarski forum skozi svoje Poročilo o globalnih tveganju že leta opozarja, da je svetovna vodna kriza ena največjih groženj, s katerimi se bo soočilo človeštvo v naslednjih nekaj desetletjih.

Podnebne spremembe in globalno segrevanje spreminjajo stanje sladkovodnih jezer, rek in potokov, medtem ko je podzemna voda ogrožena zaradi frackinga, naftnih polj in transporta nafte, poroča Greenpeace.

Eno izmed rešitev predstavlja desalinizacija oziroma razsoljevanje morske vode, o čemer zaradi poletne krize z vodo teče beseda tudi v slovenskem Primorju, vendar je pri tem največja ovira visoko koncentrirana slanica, ki jo takšna tehnika pridobivanja vode pušča za seboj.

Naloga generatorja PHANTOR je po drugi strani pretvorba zraka v pitno vodo, kar doseže s posebnimi atmosferskimi generatorji, ki jih poganjajo obnovljivi viri energije. PHANTOR tako prispeva k samooskrbi ljudi, predvsem na območjih, kjer je dostop do pitne vode precej omejen.

Prikaz delovanja generatorja vode PHANTOR. Vir slike: DO IT.
Prikaz delovanja generatorja vode PHANTOR. Vir slike: DO IT.

Generator je dolg 12 metrov, težek pa okoli 14 ton. Pitna voda, ki jo proizvaja, ne ustreza samo svetovnim smernicam WHO, ampak tudi višjim avstrijskim standardom, zagotavljajo pri podjetju. Pridobljena voda mora skozi številne filtre, vključno s filtri z aktivnim ogljem, UV dezinfekcijo, mineralizacijo in bakterijskimi filtri.

PHANTOR lahko s svežo vodo oskrbuje celotno stanovanjsko stavbo, hotel ali bolnišnico. Na mnogih področjih je to bolj ekonomično kot vodovod. Prav tako lahko generator uporabljajo veliki rastlinjaki, kjer se za ohranjanje optimalne vlažnosti zraka uporabljajo razni razvlaževalci. Atmosferski generator vode lahko naenkrat odstranjuje vlago iz zraka ter s pridelano vodo namaka rastline.

PHANTOR s pridobivanjem vode začne že pol ure po postavitvi. Vir slike: Imhotep.
PHANTOR s pridobivanjem vode začne že pol ure po postavitvi. Vir slike: Imhotep.

»Uporaba je zelo enostavna, dobesedno samo priključiš in že deluje. PHANTOR dostavimo, ga namestimo, priključimo na obnovljiv vir napajanja in po 30 minutah lahko pridobivamo trajnostno vodo,« je za Julius Baer Group razložil Manfred Ledermüller, tehnični direktor podjetja.

Poleg tega lahko PHANTOR preko fotovoltaičnega sistema na strehi proizvaja energijo za osnovno oskrbo. Sistem je opremljen s samooptimizirajočim nadzornim sistemom, varen oddaljeni dostop preko interneta pa je možen kadarkoli in po vsem svetu. Trenutni vremenski podatki so vključeni v izračun v realnem času, kar ima za posledico znatne prihranke energije.

»PHANTORJA smo poslali v Dubaj na prvo postajo njegove svetovne turneje v začetku tega leta,« so sporočili iz podjetja. »Tam proizvaja pitno vodo v okviru pilotnega projekta na enem izmed hotelskih otokov, saj otoki nimajo lastne oskrbe s pitno vodo in bodo kasneje sprejemali po več tisoč turistov.«

Phantor s pitno vodo trenutno oskrbuje delavce, kasneje pa bo turiste. Vir slike: Imhotep.
Phantor s pitno vodo trenutno oskrbuje delavce, kasneje pa bo turiste. Vir slike: Imhotep.

Hotel je del projekta »The Heart of Europe« oziroma »Srce Evrope«, ki bo najverjetneje dokončan do naslednjega leta. Projekt je za zdaj še v gradbeni fazi, medtem pa PHANTOR z vodo oskrbuje gradbeno naselje, kjer deluje na stotine delavcev. »Tako prikazuje nadaljnje možne primere uporabe: oskrba oddaljenih lokacij, kot so velika gradbišča, rudniki in vasi s pitno vodo,« so zapisali v izjavi za javnost.

Ob vedno večjih skrbeh glede prihodnost dostopa do pitne vode so takšni generatorji vode vedno bolj priljubljeni. Velikost svetovnega trga atmosferskih generatorjev vode je bila leta 2021 ocenjena na 2,5 milijarde ameriških dolarjev, do leta 2031 pa naj bi dosegla 9,7 milijarde dolarjev, ocenjujejo pri Allied Analytics. Trg se širi tudi zaradi ozaveščanja o higieni in varni pitni vodi ter raznih državnih spodbud.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice