Skip to content

Sledi korakov: Zgodba Katarine Keček, okupatorjeve hčere, 1. del oddaje

Pred vami je prvi del intervjuja z novinarko tednika Reporter Katarino Keček. Del tega, kar si boste lahko ogledali v oddaji, je zapisala tudi v knjigi Okupatorjeva hči, ki jo končuje.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Sledi korakov: Marko Balažic, predsednik SLS

Rodila se je v Postojni, očetu in mami iz južnega dela Srbije. Njen oče je bil častnik Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Zaradi očetove vojaške službe se je njena družina pogosto selila po Sloveniji, pred razpadom Jugoslavije pa je bil njen oče poveljnik vojašnice na Ptuju. Slišali boste, kako je njena družina doživljala vojno za Slovenijo. »Po koncu vojne je moja družina odšla v Srbijo, sama pa sem ostala v Sloveniji. V Ljubljani sem takrat ravno zaključila prvi letnik novinarstva,« pove in doda, da so se zanjo kmalu začele težave, saj je pristala med izbrisanimi. Ostala je celo brez stanovanja, v katerem je njena družina več let živela. »V eni noči sem ostala brez družine, brez stanovanja, brez denarja, brez socialne varnosti, zdravstvenega zavarovanja, dokumentov, potnega lista, vse moje premoženje je ostalo v zaplenjenem stanovanju. Ostala sem le s tistim, kar sem imela v Ljubljani v dveh kovčkih,« pove.

Potem ji je še osebna izkaznica potekal in rekli so ji, da naj gre tja, od koder je prišla. Čeprav se je rodila v Sloveniji, kar naenkrat ni več obstajala. Bila je izbrisana. Med drugim je bila dvakrat deportirana na Hrvaško v begunski center, a se je vedno vrnila, si uredila status begunke in na koncu vendarle prišla do slovenskega državljanstva.

Katarina Keček in Igor Gošte med snemanjem oddaje. Vir slike: IG.
Katarina Keček in Igor Gošte med snemanjem oddaje. Vir slike: IG.

Slišali boste, kateri slovenski politik ji je pomagal urediti državljanstvo oziroma je posredoval, da ji je uspelo. Mnogi boste presenečeni, ko boste slišali za njegovo ime. Kmalu zatem se je poročila in tudi kmalu ločila. V prvem zakonu se je rodila hči. Nato se je še enkrat poročila, tokrat z ljubeznijo svojega življenja. V zakonu, ki je po dveh desetletjih razpadel, je rodila še tri otroke. Žal je njun prvi otrok umrl, star komaj leto dni. V oddaji boste slišali njeno pretresljivo in bolečo zgodbo izgube otroka. »To je največja travma in bolečina za starše, to je luknja v srcu, ki jo nosiš celo življenje,« pove še vedno z bolečino.

Huda preizkušnja je bila tudi, ko se je še v drugo ločila. »Zdaj je tri leta od kar sem ločena, tri leta se borim na sodišču za skrbništvo otrok, ki zdaj živita pri očetu in njegovi ljubici, ki je članica stranke SDS …« Več pa v oddaji.

V drugem delu, ki ga bomo objavili čez nekaj dni, pa boste slišali, kako se je Katarina Keček soočila z novo težavo, tokrat z rakom na dojki, kako poteka zdravljenje, slišali boste, kaj se je dogajalo v dvigalu, ko je doživela poskus spolnega napada, zakaj je to javno povedala mnogo let od samega dogodka, par besed pa je spregovorila tudi o svojem nagrajenem knjižnem prvencu Umetnost zavijanja z očmi.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice