Naprej na vsebino

Vročinski valovi bi lahko do leta 2050 prizadeli vsakega otroka na Zemlji

»Letos so med podnebnimi novicami prevladovali vročinski valovi. In samo še hujši bodo – zlasti za otroke,« je v torek na Twitterju opozorila izvršna direktorica agencije UNICEF, Catherine Russell. »Vlade morajo otroke postaviti v središče podnebnega financiranja in podnebnih ukrepov ter vlagati v prilagajanje sistemov, da bodo lahko preživeli in uspevali v podnebno spremenjenem svetu.«

V torek je Sklad Združenih narodov za otroke (UNICEF) opozoril na nove podatke, ki kažejo, da bodo vročinski valovi do leta 2050 prizadeli skoraj vse otroke na zemlji.

Danes pol milijarde mladih že trpi zaradi velikega števila vročinskih valov, zaradi česar so najbolj izpostavljeni podnebnim spremembam. Ocenjuje pa se, da bo do sredine tega stoletja »pogostejšim, dolgotrajnejšim in hujšim« vročinskim valovom izpostavljenih več kot dve milijardi otrok.

4
Otroci se igrajo s pršilom iz obnovljene vodne črpalke v razseljenskem taborišču v Ibbu v Jemnu. Vir slike: UNICEF.

To velja ne glede na to, ali se ob nizkih emisijah toplogrednih plinov povprečne globalne temperature dvignejo za 1,7 stopinje Celzija nad predindustrijsko raven, ali pa se ob visokih emisijah dvignejo za 2,4 stopinje Celzija.

»Podnebna kriza je kriza otrokovih pravic – in ima že zdaj uničujoč učinek na življenja in prihodnost otrok,« je ugotovitve komentirala Russell. Dodala je še, da so bili letošnji gozdni požari in vročinski valovi, ki so zajeli Indijo, Evropo in Severno Ameriko, »še en trezen primer vpliva podnebnih sprememb na otroke«.

Majhni otroci se ob ekstremni vročini soočajo z večjimi tveganji kot odrasli, je poudarjeno v zadnjem UNICEF-ovem poročilu. To pa zato, ker imajo manjšo sposobnost uravnavanja svoje telesne temperature v primerjavi z odraslimi. Bolj ko so otroci izpostavljeni vročinskim valovom, večja je možnost zdravstvenih težav, vključno s kroničnimi boleznimi dihal, astmo in boleznimi srca in ožilja.

»Pogostejšim, dolgotrajnejšim in močnejšim vročinskim valom kot bodo otroci izpostavljeni, večji bodo vplivi na zdravje, varnost, prehrano, izobraževanje, dostop do vode in prihodnje preživetje,« je dejala Vanessa Nakate, podnebna aktivistka in UNICEF-ova Goodwill ambasadorka.

Otroci, ki so najmanj odgovorni za podnebne spremembe, nosijo najhujše posledice, opozarja UNICEF. Razseljena družina v bližini živine, poginule zaradi suše, maja v regiji Gedo v Somaliji. Vir slike: Reuters.
Razseljena družina v bližini živine, poginule zaradi suše, maja v regiji Gedo v Somaliji. Vir slike: Reuters.

Otroci v severnih regijah bi se lahko soočili z najbolj dramatičnim povečanjem tveganja vročinskih valov, medtem ko se bo skoraj polovica vseh otrok v Afriki in Aziji do leta 2050 soočala s trajno izpostavljenostjo ekstremno visokim temperaturam nad 35 stopinj Celzija.

UNICEF zato poziva k »nujnim in dramatičnim ukrepom za ublažitev emisij, da bi omejili globalno segrevanje – in zaščitili življenja«. Zaščita otrok pred naraščajočimi vplivi vročinskih valov bi morala biti prednostna naloga vseh držav, so dodali.

»Države ne izpolnjujejo svojih zavez v boju proti podnebnim spremembam«

Tveganje zaradi podnebnih sprememb se povečuje tudi za druge starostne skupine. Države po vsem svetu ne izpolnjujejo svojih zavez, kar Zemljo usmerja v prihodnost, ki jo bodo zaznamovale močnejše poplave, gozdni požari, suša, vročinski valovi in izumiranje vrst, so Združeni narodi v sredo zapisali v poročilu.

Samo 26 od 193 držav, ki so se lani strinjale, da bodo okrepile svoje podnebne ukrepe, je uveljavilo nekoliko bolj ambiciozne načrte. Dve največji onesnaževalki na svetu, Kitajska in Združene države Amerike, sta nekaj ukrepov sprejeli, vendar letos nista obljubili nič več, podnebna pogajanja med obema pa so zamrznjena že več mesecev.

Brez drastičnih zmanjšanj izpustov toplogrednih plinov, je planet na dobri poti, da se do leta 2100 segreje za povprečno 2,1 do 2,9 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijskimi ravnmi, so opozorili v poročilu.

To je veliko več od ciljne 1,5 stopinje Celzija, določene s prelomnim pariškim sporazumom leta 2015, in presega prag, pri katerem znanstveniki pravijo, da se verjetnost katastrofalnih podnebnih vplivov znatno poveča.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice