Skip to content

Kakšne so zaloge tablet kalijevega jodida v Sloveniji in zakaj so sploh pomembne?

Od začetka vojne med Rusijo in Ukrajino se vedno pogosteje razpravlja o tem, koliko možnosti obstaja za takšno ali drugačno jedrsko katastrofo.

Po eni strani se v mestu Energodar v ukrajinski regiji Zaporožje nahaja največja jedrska elektrarna v Evropi in to je tudi eno izmed območij, kjer se odvija največ spopadov. V središču skrbi se je že marca znašla tudi Černobilska jedrska elektrarna.

Rusija si je regijo Zaporožje pred približno mesecem dni prisvojila po referendumu, na katerem naj bi se velika večina prebivalstva odločila, da želi živeti pod Rusijo. Nova oblast je pred nekaj dnevi Ukrajino obtožila, da je na območju jedrske elektrarne postavila eksplozivna sredstva.

Kakšne so zaloge tablet kalijevega jodida v Sloveniji. Satelitski posnetek jedrske elektrarne v Zaporožju v Ukrajini. Vir slike: AP.
Satelitski posnetek jedrske elektrarne v Zaporožju v Ukrajini. Vir slike: AP.

Vodstvo oboroženih sil Ukrajine pa je pred tednom dni izjavilo, da bi lahko ruske sile v jedrski elektrarni same sprožile eksploziv in jo tako trajno onesposobile ter obtožile Ukrajino za posledično katastrofo.

Po drugi strani se veliko govori tudi o jedrski vojni med Rusijo in Združenimi državami Amerike. Ameriški predsednik Joe Biden je v začetku oktobra izjavil, da je svet najbližje jedrski katastrofi v zadnjih 60 letih. »[Putin] se ne šali, ko govori o morebitni uporabi taktičnega jedrskega orožja ali biološkega ali kemičnega orožja,« je povedal.

Nekaj ruskih predstavnikov je pred dnevi to možnost zavrnilo. »Ne bomo uporabili jedrskega orožja, ker je zasnovano za druge namene,« je dejal ruski veleposlanik v Veliki Britaniji Andrej Kelin v intervjuju za Sky News. »Jedrske vojne ni mogoče zmagati in se nikoli ne bi smela zgoditi. In te trditve se močno držimo.«

Jedrska vojna se nikoli ne bi smela zgoditi, trdijo v Rusiji. Vir slike: Wikimedia commons.
Jedrska vojna se nikoli ne bi smela zgoditi, trdijo v Rusiji. Vir slike: Wikimedia commons.

V vprašanju, ali to pomeni, da Rusija ne bo uporabila taktičnega jedrskega orožja, je Kelin to možnost zavrnil in dodal, da ima »svet vsa zagotovila, da Rusija taktičnega jedrskega orožja v ukrajinskem konfliktu ne bo uporabila«.

Kako dobro smo v Sloveniji pripravljeni na možnost jedrskega sevanja?

Vsekakor je vedno dobro biti pripravljen. Učinkovito zaščito pred jedrskim sevanjem predstavljajo tablete kalijevega jodida, katerih zalogo vzdržujemo tudi v Sloveniji.

Ob jedrski ali radiološki nesreči bi bil namreč med sproščenimi radioaktivnimi snovmi v zraku tudi radioaktivni jod, ki bi ga z dihanjem vnesli v telo, je Ministrstvo za obrambo RS razložilo na spletni strani. Nakopičil bi se v žlezi ščitnici in povečal možnost, da zbolimo za rakom ali kakšno drugo boleznijo žleze ščitnice.

Če bi pravočasno zaužili tablete kalijevega jodida, bi zapolnili žlezo ščitnico z neradioaktivnim jodom in zato bi se radioaktivni jod, čeprav bi prišel v telo, izločil iz telesa.

Učinkovito zaščito pred jedrskim sevanjem predstavljajo tablete kalijevega jodida. Vir slike: Anbex.
Učinkovito zaščito pred jedrskim sevanjem predstavljajo tablete kalijevega jodida. Vir slike: Anbex.

Na Ministrstvu za zdravje RS so nam zagotovili, da imamo v Sloveniji zadostno količino tablet kalijevega jodida. Razložili so, da so tablete namenjene zaščiti prebivalcev mlajših od 40 let, saj je nevarnost kopičenja radioaktivnega joda v ščitnici pri starejših bistveno manjša. Največjemu tveganju so izpostavljeni dojenčki in majhni otroci, nevarnost pa se postopoma zmanjšuje do 20 leta in naj bi popolnoma prenehala do 40 leta starosti.

Omenili so tudi Nuklearno elektrarno Krško (NEK), saj lahko prebivalci na območju polmera 10 kilometrov okrog NEK do dopolnjenega 40. leta starosti prevzamejo tablete kalijevega jodida v lekarnah, ki delujejo na tem območju. Verjetnost, da bi se med obratovanjem NEK zgodila jedrska nesreča z radiološkim vplivom na okolje, je sicer zelo majhna.

Za preostale prebivalce Slovenije pa so tablete kalijevega jodida shranjene v izbranih slovenskih bolnišnicah. Če bi bil razglašen ukrep zaužitja tablet, bi jih predstavniki za zaščito in reševanje razdelili prebivalcem na ogroženem območju.

Za gasilce, policiste in reševalce, ki bi prvi posredovali ob jedrski ali radiološki nesreči, so tablete na sedežih njihovih organizacij, so dodali na ministrstvu. Omenjeno so potrdili tudi na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Jedrske in radiološke nesreče se praviloma razvijajo postopoma in je dovolj časa za razumno ravnanje in zaščito. Po prvem obvestilu o morebitni nesreči ni potrebe po hitenju in nepremišljenem ravnanju. Treba pa je pozorno spremljati navodila civilne zaščite.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice