Skip to content

Na naftne tankerje nameščajo jadra, da bi zmanjšali porabo goriva

Znanstveniki opozarjajo, da se glede omejevanja segrevanja ozračja dokaj hitro približujemo točki brez povratka. Prehod na zeleno energijo je vsak dan bolj pomemben in človeštvo bolj kot kadarkoli prej potrebuje inovacije, ki bodo hitro in karseda udobno omogočile tak prehod.

Kitajsko podjetje China Merchants Energy Shipping (CMES), ki se primarno ukvarja s transportom surove nafte in zemeljskega plina, je pred nedavnim predstavila nov supertanker, na katerega jim je uspelo namestiti štiri velika jadra, da bi na tak način med plutjem izkoristili moč vetra.

Tanker, poimenovan ‘New Aden’, je podjetje v izjavi označilo za energetsko varčnega in okolju prijaznega. Dolg je približno 333 metrov, v primerjavi s klasičnimi tankerji pa ima izboljšano splošno zmogljivost, kar vključuje boljšo operativnost, zmanjšanje porabe goriva ter izboljšanje zmogljivosti jadranja v vetru in valovih, kar dobro prispeva k varnosti in zaščiti okolja, so sporočili.

Supertanker New Aden, ki za plutje uporablja tudi štiri velika jadra. Vir slike: CCS.
Supertanker New Aden, ki za plutje uporablja tudi štiri velika jadra. Vir slike: CCS.

Vsako jadro je visoko 40 metrov, površina pa znaša 1.200 kvadratnih metrov. Za izdelavo so uporabili ogljikova vlakna, ki so lahka ter hkrati visoko vzdržljiva in odporna na morsko okolje.

Avtonomni računalniški sistem spremlja trenutne vremenske razmere in nenehno prilagaja kote teh jader, da kar najbolje izkoristi razpoložljive zračne tokove.

Medtem ko je ladja še vedno v glavnem odvisna od masivnih dizelskih motorjev, so v podjetju ocenili, da bi lahko s pomočjo jader zmanjšali porabo goriva za 9,8 odstotka ter tako prihranili več kot 2.900 ton emisij ogljikovega dioksida med transportom z Bližnjega vzhoda na Kitajsko.

Velja opozoriti, da je ladja kljub temu še vedno namenjena prevažanju dveh milijonov sodčkov surove nafte, ki kot gorivo za okolje ni nič kaj prijazna.

Izkoriščanje vetra na večjih plovilih tudi v Evropi

Finsko podjetje Norsepower se prav tako podaja na pot izkoriščanja energije vetra na večjih plovilih. Že dve leti nazaj so na krov 169-metrskega trajekta MV Copenhagen namestili drog, visok 30 metrov, s premerom pet metrov, ki se vrti s hitrostjo približno 160 kilometrov na uro.

Tako imenovano »rotorsko jadro« pomaga ustvariti območje višjega in nižjega zračnega pritiska, kar ladje potisne naprej, njen motor pa razbremeni. Na takšne način se lahko poraba goriva in izpusti toplogrednih plinov med potovanjem zmanjšajo za nekje med 8 in 25 odstotkov. Od takrat so podobno jadro namestili še na nekaj drugih trajektov.

MV Copenhagen, ki ima na krovu nameščeno tako imenovano rotorsko jadro. Vir slike: Norsepower.
MV Copenhagen, ki ima na krovu nameščeno tako imenovano rotorsko jadro. Vir slike: Norsepower.

Z izkoriščanjem vetra se spogledujejo tudi pri organizaciji BPH, ki ladje uporablja za transport razsutega tovora po vsem svetu. V oktobru so podpisali pogodbo, na podlagi katere bodo rotorsko jadro namestili na krov ladje MV Koryu, ki redno prevaža čilski baker strankam na Japonskem.

Podpredsednik za pomorsko in dobavno verigo pri BHP, Rashpal Bhatti, je dejal, da bodo rotorsko jadro preizkušali eno leto. Če bo ustrezalo pričakovanjem, bi ga uporabljali za poganjanje ladje MV Koryu čez Tihi ocean naslednjih 15 do 20 let.

»To nam bo prineslo najmanj šest do osemodstotno zmanjšanje emisij, kar je na potovanju, ki ga omenjamo, enakovredno mnogim, številnim potovanjem Boeinga 777 iz Londona v Melbourne v smislu zmanjšanja emisij,« je razložil.

Dve rotorski jadri, nameščeni na tankerju Maersk. Vir slike: CNBC.
Dve rotorski jadri, nameščeni na tankerju Maersk. Vir slike: CNBC.

Kaj pa jadra z dodanimi sončnimi celicami?

Japonsko start up podjetje Eco Marine Power si pri uporabi jader na transportnih plovilih želi stopiti še en korak dlje. Že od leta 2016 razvijajo jadra, ki bi imela na sebi tudi sončne fotovoltaične celice in bi tako izkoriščala energijo vetra in sonca hkrati.

V zadnjem času so predstavili zasnovo ladje, imenovano Aquarius Eco Handymax, ki vključuje pogonski sistem s pomočjo jader in sončne energije.

Zasnova ladje, ki za pogon uporablja tudi sončno energijo. Vir slike: Eco Marine Power.
Zasnova ladje, ki za pogon uporablja tudi sončno energijo. Vir slike: Eco Marine Power.

»Aquarius Eco Handymax je rezultat dolgoletnih raziskav in razvoja, vključno s preskusi na kopnem in na ladji. Vendar pa načrtovanje ni osredotočeno na eno samo rešitev ali tehnologijo, temveč na to, kako lahko različni alternativni viri energije in naprave za varčevanje z energijo delujejo skupaj, da dosežejo plutje velikih ladij brez emisij,« je povedal Greg Atkinson, predsednik in glavni tehnološki direktor pri Eco Marine Power.

Glavni cilj start up podjetja je namestiti nekaj deset jader na tanker ali tovorno ladjo, ki ima na krovu razpoložljiv prostor. Niz te velikosti bi lahko prihranil do 15 odstotkov energije, odvisno od vetrovnih razmer in velikosti plovila, so sporočili iz podjetja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice