Skip to content

Združeni narodi z ostrimi besedami nad podjetja, ki javnost zavajajo z zavezami o varovanju okolja

Odbor strokovnjakov, ki ga je konec marca ustanovil generalni sekretar Združenih narodov António Guterres in se ukvarja z zavezami ničelnih emisij s strani nedržavnih subjektov, je v torek predstavil novo poročilo, ki z grenkim tonom opozarja na nujnost zmanjšanja emisij toplogrednih plinov.

Prvo poročilo skupine je rezultat intenzivnega dela in posvetovanj v zadnjih sedmih mesecih in odraža najboljše nasvete 17 strokovnjakov, ki jih je izbral vodja ZN, so sporočili.

Medtem ko se vse več vlad in nedržavnih akterjev zavezuje, da bodo delovali ogljično nevtralno, imajo lahko merila za dosego tega cilja dovolj široke vrzeli, da bi lahko »skozi zapeljali dizelski tovornjak«, je ob tem opozoril Guterres.

Pohod, s katerim so udeleženci opozarjali na podnebno katastrofo_. Vir slike: Unsplash.
Pohod, s katerim so udeleženci opozarjali na podnebno katastrofo. Vir slike: Unsplash.

V poročilu so strokovnjaki ZN kritizirali in obsodili zavajanje javnosti z zelenimi obljubami o varovanju okolja in ničelnih emisijah ter predstavili ukrepe, ki bi lahko industrije, finančne institucije, mesta in regije držali za besedo.

»Kitajska je doživela hudo sušo, medtem ko je bila polovica Pakistana poplavljena. Smrtonosni vročinski valovi so v Indiji ubili več deset tisoč ljudi, ogromni požari pa so se razširili po Španiji in Kaliforniji. Zaradi najhujše suše v zadnjih desetletjih v vzhodni Afriki milijonom ljudi grozi lakota,« je situacijo v letošnjem letu opisala Catherine McKenna, vodja odbora strokovnjakov in nekdanja kanadska ministrica za okolje in podnebne spremembe.

Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres in Catherine McKenna, vodja odbora strokovnjakov. Vir slike: ZN.
Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres in Catherine McKenna, vodja odbora strokovnjakov. Vir slike: ZN.

Združeni narodi ugotavljajo, da so izjemne poplave prizadele najmanj 27,7 milijona otrok v 27 državah po vsem svetu, pri čemer je število otrok, ki so jih prizadele poplave v Čadu, Gambiji, Pakistanu in severovzhodnem Bangladešu, največje v zadnjih 30 letih.

Po podatkih Združenih narodov se krivulja globalnih škodljivih emisij sicer upogiba, a se to ne dogaja dovolj hitro, da bi dvig temperature omejili na 1,5 stopinje Celzija. Namesto da bi do leta 2030 emisije zmanjšali za 45 odstotkov, naj bi se te celo povečale za skoraj 11 odstotkov.

Po mnenju strokovnjakov organizacije in družbe ne morejo trditi, da so ogljično nevtralne, medtem ko še naprej vlagajo v nove vire fosilnih goriv, krčenje gozdov ali v kakršnekoli druge dejavnosti, ki so škodljive za okolje. Premog, nafta in plin namreč predstavljajo več kot 75 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Prav tako ne morejo sodelovati pri lobiranju proti okoljskim ukrepom ali poročati zgolj o enem delu poslovanja, preostalega pa skrivati.

Premog, nafta in plin predstavljajo več kot 75 odstotkov svetovnih emisij. Vir slike: Pixabay.
Premog, nafta in plin predstavljajo več kot 75 odstotkov svetovnih emisij. Vir slike: Pixabay.

»Denar je treba preusmeriti iz financiranja infrastrukture za fosilna goriva in ga v velikem obsegu vlagati v čisto energijo,« je ugotovitve strokovnjakov povzela McKenna. Podjetja tudi ne smejo kupovati poceni emisijskih kuponov, »ki pogosto nimajo integritete«, namesto da bi takoj zmanjšala lastne emisije v svojih verigah.

Trenutno več kot 80 odstotkov svetovnih emisij pokrivajo obljube in zaveze o ogljični nevtralnosti. »Slaba novica pa je, da je preveč obljub o ničelnih emisijah komaj kaj več kot prazni slogani in napihovanje,« je prepričana McKenna. »Lažne zelene obljube povečujejo stroške, ki bi jih na koncu plačali vsi. Vključno z ljudmi, ki jih v tej sobi ni.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice