Skip to content

Prvi odzivi na Netflix naročnino, ki vključuje oglase

Netflix je v težavah. Ena izmed najbolj prepoznavnih storitev za pretočno predvajanje vsebin se z upadom naročnikov spopada že skoraj vse leto.

Netflix je platforma, kjer ob prijavi pridobimo dostop do celotne video knjižnice, ki vsebuje na milijone novejših in starejših filmov in TV serij. V Sloveniji se lahko odločimo za eno od treh naročnin. Najcenejša nas bo stala 7,99 evra, najdražja pa 11,99 evra na mesec. Pri tem gre predvsem za razlike v tem, na koliko napravah lahko hkrati predvajamo vsebino ter v kakšni ločljivosti.

Kot odgovor na upad naročnikov je Netflix že pred časom napovedal novo obliko naročnine, kjer bi bil mesečni prispevek nekoliko nižji, vendar bi se uporabnikom med uporabo storitve predvajali oglasi. Nekako tako kot naročniški TV paketi pri operaterjih.

Prvič je bil dostop do naročnine z oglasi omogočen 3. novembra v Avstraliji, Braziliji, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Japonskem, v Koreji, Mehiki, Španiji, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Primerjava cen naročnine na Netflix z oglasi po posameznih državah, kjer je na voljo. Vir slike: TechCrunch.
Primerjava cen naročnine na Netflix z oglasi po posameznih državah, kjer je na voljo. Vir slike: TechCrunch.

V ZDA je trenutno cena takšne naročnine 6,99 ameriškega dolarja na mesec, medtem ko se naročnine brez oglasov začnejo pri 9,99 dolarja in končajo pri 19,99 dolarja na mesec. Glede na cene v Sloveniji bi Netflix naročnina z oglasi lahko pri nas stala med 4 in 5 evri na mesec. V Italiji na primer stane 5,49 evra na mesec. Zaenkrat sicer še ni nobenih uradnih podatkov, kdaj bi bila v Sloveniji takšna naročnina sploh omogočena.

»Čeprav je še zelo zgodaj, smo zadovoljni z zanimanjem potrošnikov in oglaševalske industrije in ne moremo biti bolj navdušeni nad tem, kar je pred nami,« so sporočili v izjavi za javnost. »S tem, ko se učimo iz izkušenj in storitev izboljšujemo, pričakujemo, da bomo sčasoma lansirali v več državah.«

Naročnina z oglasi vključuje ločljivost do 720p ter istočasno predvajanje samo na eni napravi. To je glede na najcenejšo naročnino brez oglasov ostalo nespremenjeno. Med predvajanjem vsebin pa se vsako uro prikaže približno 4 do 5 minut oglasov. Oglasi trajajo od 15 do 30 sekund in se predvajajo pred in med vsebino.

Nekateri filmi in TV oddaje zaradi licenčnih omejitev niso dosegljivi, vendar so pri Netflixu obljubili, da bodo to odpravili. Vsebin tudi ni mogoče prenesti oziroma shraniti za ogled brez internetne povezave.

Nekateri filmi in TV oddaje zaradi licenčnih omejitev niso dosegljivi v novi naročnini. Vir slike: Global News.
Nekateri filmi in TV oddaje zaradi licenčnih omejitev niso dosegljivi v novi naročnini. Vir slike: Global News.

Nekaj spletnih portalov je slaba dva tedna po uvedbi Netflix naročnine z oglasi že objavilo svoje mnenje. »Prva stvar, ki sem jo videl na televiziji, je bila rosna, razkošna promocija Louisa Vuittona,« je svojo prvo izkušnjo opisal Luke Winkie za portal Vulture. Razložil je, da so premori za oglase na časovnici označeni z rumenimi točkami, podobno kot smo tega vajeni na YouTube posnetkih.

»Noben od oglasnih premorov se mi ni zdel posebej slab, pravzaprav sem užival v 30-sekundnem intervalu, ko sem lahko preveril telefon,« je dodal.

»Pogledal sem si izjemno gledljiv Molly’s Game [Velika igra] in opazil, da je predvajanje zmotilo samo pet premorov za oglase. Ni slabo za film, ki traja dve uri in 20 minut,« je zapisal Winkie. »Še bolj presenetljivo je, da med pregledovanjem The Irishman nisem našel nobenega oglasa.«

O tem, da so nekatere vsebine popolnoma brez oglasov, so pisali tudi na portalu CNET. »Številne animirane oddaje in filmi ne vključujejo reklamnih premorov, na voljo pa so tudi izbrani naslovi, družinam prijazni in drugi, ki jih lahko prav tako gledate brez prekinitev,« je za portal zapisala Kourtnee Jackson.

Drugi primeri vključujejo tudi Avatar: The Last Airbender (Avatar: Zadnji gospodar vetra), Community (Šola za prvake), The Sea Beast, The Christmas Chronicles in Good Witch. The Bodyguard (Telesni stražar) je imel oglas pred predvajanjem, v preostalem delu filma pa jih ni bilo.

Jackson je dejala, da glede oglasov ni razlike med »domačo« vsebino, ki jo je posnel Netflix ali tisto, ki ima druge lastnike. Filmi in TV serije, kot so Stranger Things in The Witcher, so torej prav tako napolnjene z oglasi, ene bolj in druge manj manj.

»Prihodnost pretočnega predvajanja morda ni svetla, bo pa zagotovo cenejša,« so zadevo povzeli pri Vulture.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice