Skip to content

Kitajska zaostruje covid lockdowne, število okužb rekordno narašča

Medtem ko je večina zahodnih držav že skoraj pozabila, kaj pomeni omejitev gibanja, zaprta podjetja in vsesplošno testiranje na koronavirus, se na Kitajskem ni nič kaj dosti spremenilo. Kitajska je trenutno edina večja država na svetu, ki še vedno poskuša zajeziti prenos virusa s strogimi lockdown ukrepi in množičnim testiranjem.

Oblasti največjega mesta in prestolnice province Guangdong v južni Kitajski, Guangzhou, so v ponedeljek zaprle največje okrožje, s čimer je bil prekinjen javni prevoz, od prebivalcev pa se zahteva negativen test, če želijo zapustiti svoje domove.

V okrožju Baiyun, kjer živi 3,7 milijona ljudi, je bil prav tako prekinjen osebni pouk v šolah, univerze pa so zaprli. Ukrepi bodo trajali do petka, so sporočili.

»Epidemične razmere so resne in zapletene ter jih je težko nadzorovati,« je po poročanju državnih medijev dejal namestnik vodje okrožja Chen Yongjun na tiskovni konferenci v Guangzhouju.

Covid na Kitajskem: Gibanje števila okužb na Kitajskem. Vir slike: Financial Times.
Gibanje števila okužb na Kitajskem. Vir slike: Financial Times.

Iz Pekinga so medtem poročali o dveh novih smrtnih žrtvah, povezanih s koronavirusom. V nedeljo so namreč zabeležili prvo smrt zaradi virusa v skoraj šestih mesecih.

Predstavniki Pekinga so na tiskovni konferenci sporočili, da bodo od torka morali vsi, ki bodo prispeli izven mesta, tri dni ostati doma in tri dni zapored pokazati negativen test, preden jim bo dovoljen izstop, je sporočila državna televizija CCTV.

Najnovejši val je poleg mesta Guangzhou in prestolnice prizadel tudi številne osrednje dele Kitajske, zaradi česar so lokalne oblasti ta mesec poostrile omejitve poslovnih in družbenih dejavnosti.

»Kitajska je priča rekordni stopnji lockdownov,« je dejal Ting Lu, glavni kitajski ekonomist pri banki Nomura. »To je celo nekoliko slabše kot med spomladanskim lockdownom v Šanghaju, ker je toliko več mest delno zaprtih.« Dodal je, da se veliko ukrepov uvede brez predhodnega javnega obvestila.

Banka ocenjuje, da so omejitve zaradi covida-19 prizadele področja, odgovorna za eno petino kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Ulice v Pekingu so večinoma prazne zaradi covid lockdowna. Vir slike: NPR.
Ulice v Pekingu so večinoma prazne zaradi covid lockdowna. Vir slike: NPR.

»Kitajska je morda že prešla točko brez vrnitve, saj je malo verjetno, da bo znova dosegla ničelno stopnjo covida brez še enega strogega zaprtja v stilu Šanghaja,« je povedal glavni ekonomist za Kitajsko pri banki Macquarie, Larry Hu. »Kar bi oblasti lahko storile zdaj, je, da upočasnijo širjenje virusa in izravnajo krivuljo, tako da zaenkrat poostrijo covid omejitve.«

Hu je opozoril na rahle spremembe v vladni politiki in propagandi ta mesec kot znake, da se oblasti pripravljajo na ponovno odprtje v naslednjih šestih do devetih mesecih. Vendar je opozoril, da bo »pot do ponovnega odprtja vključevala veliko prilagoditev naprej in nazaj«.

Kako pa se držimo v Sloveniji? Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo v sredo v Sloveniji potrjenih 1.122 primerov okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 745 PCR in 5.283 hitrih antigenskih testiranj. Trenutno je pri nas aktivnih 10.972 okužb.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice