Skip to content

Avstrijski železniški delavci stavkajo, po državi ustavljen promet

Železniški delavci so po neuspešnih pogajanjih teden začeli s stavko. »Sindikat Vida danes, v ponedeljek, 28. 11. 2022, stavka od 00:00 do 24:00 ure. Po vsej Avstriji je ustavljen železniški promet. Prosimo vas, da izberete alternativne možnosti potovanja,« so sporočili v obvestilu na spletni strani Avstrijskih zveznih železnic (ÖBB).

Po več kot desetih urah pogajanj za 50.000 železniških delavcev je Železniško združenje Avstrijske zvezne gospodarske zbornice (WKÖ) ta konec tedna predstavilo novo začasno ponudbo. Podjetje naj bi namreč na poldnevnem nedeljskem pogajanju svojo prvotno 200-evrsko povišanje dvignilo le za osem evrov.

»Osem evrov ne bo preprečilo opozorilne stavke,« je zadevo komentiral Gerhard Tauchner, namestnik predsednika železničarskega oddelka v sindikatu Vida in vodja pogajalske skupine Vida KV. Glavni sindikat železniških delavcev je namreč pozval k zvišanju plač za 400 evrov.

Gerhard Tauchner, namestnik predsednika železničarskega oddelka v sindikatu Vida. Vir slike: Posnetek zaslona.
Gerhard Tauchner, namestnik predsednika železničarskega oddelka v sindikatu Vida. Vir slike: Posnetek zaslona.

»Odgovornost za to opozorilno stavko, za posledice za voznike in za gospodarsko škodo je izključno na Gospodarski zbornici,« je dodal namestnik. »Če bi se v zadnjih dveh mesecih premaknila in se resno pogajala, bi že zdavnaj dosegli dogovor.«

V izjavi za javnost so zatrdili, da je pogajalska skupina sindikata vso noč poskušala najti rešitev za pogajalsko mizo, a ustrezne ponudbe od predstavnikov WKÖ še vedno niso uspeli dobiti. »Borimo se za vzdržno prilagoditev življenjskih stroškov, ki bo v času vrtoglave rasti cen bolj razbremenila predvsem tiste z nižjimi in srednjimi dohodki,« je povedal Tauchner.

Dokler na železnici še obstajajo 40-urne zaposlitve, denimo na nočnem vlaku, kjer sodelavci za izhodiščno plačo prejmejo 1.356 evrov neto na mesec, je v kolektivni pogodbi treba še veliko nadoknaditi, so prepričani pri sindikatu.

Tovrstni neto dohodki so krepko pod pragom tveganja revščine, ki zdaj, prilagojen inflaciji, znaša več kot 1.500 evrov neto mesečno za enočlansko gospodinjstvo. »Še naprej zahtevamo fiksen mesečni znesek 400 evrov, ker to podpira nizke in srednje dohodke zlasti v času nenehne rekordne inflacije, ki je zdaj 11-odstotna.«

Povišanje za 400 evrov bi pomenilo približno 12 odstotkov višje plače. Avstrijska gospodarska zbornica je ponudila nekaj več kot 8-odstotno zvišanje.

Povišanje za 400 evrov bi pomenilo približno 12 odstotkov višje plače. Vir slike: DW.
Povišanje za 400 evrov bi pomenilo približno 12 odstotkov višje plače. Vir slike: DW.

Tauchner je potnike, ki jim je stavka povzročila neprijetnosti, prosil za razumevanje, potrpežljivost in solidarnost z zaposlenimi na železnici ter se opravičil za nevšečnosti. Po pogojih poslovanja imajo tisti potniki, ki bi se v ponedeljek morali vrniti domov s potovanja, pravico do povrnitve stroškov nočitve s strani ÖBB v primeru stavke.

Vodja avstrijskih železnic Andreas Matthä je dejal, da te stavke ne more razumeti. »S ponudbo 8,44 odstotka je [ÖBB] podal najvišjo ponudbo v kateremkoli sektorju.«

»To je očitno zlonamerna stavka s strani sindikata,« je prepričan. Dodal je, da bo ÖBB storil vse, kar je v njegovi moči, da čim prej ponovno začne poslovati.

Stavkajo tudi britanski medicinski delavci

Na tisoče britanskih medicinskih sester in bratov se bo 15. in 20. decembra združilo v svoji največji stavki doslej in se tako pridružilo množici drugih delavcev v Združenem kraljestvu, ki so protestirali zaradi prenizkih plač.

Sindikat Royal College of Nursing (RCN) je sporočil, da je vlada zavrnila izpolnitev zahtev po povišanju plač za 5 odstotkov nad stopnjo inflacije.

»Negovalno osebje ima dovolj tega, da smo samoumevni, dovolj imamo nizkih plač in tveganih pogojev dela, dovolj tega, da našim pacientom ne moremo zagotoviti oskrbe, ki si jo zaslužijo,« je v petek dejal generalni sekretar RCN Pat Cullen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice