Skip to content

Osnovna živila v trgovinah najdražja v zadnjih dveh mesecih

Na spletni strani Naša super hrana so objavili rezultate zadnjega popisa, ki je bil opravljen 5. decembra. Gre za že sedmi popis od začetka projekta.

Zadnji popis je pri vrednosti najcenejše nakupne košarice pri šestih trgovcih v Sloveniji prinesel presenetljiv skok pri vseh trgovcih, razen pri Hoferju.

Povprečna vrednost najcenejše nakupne košarice osnovnih živil se je glede na šesti popis zvišala za slabih 7 odstotkov oziroma za 2,90 evra. V ponedeljek bi po novem torej za košarico najcenejših živil odšteli 45,13 evra.

V prejšnjem popisu je mesto najdražjega trgovca zasedal Hofer, tokrat pa najdražjo košarico najdemo v Mercatorju, kjer je bil tudi zabeležen največji skok med vsem trgovci. Najcenejši trgovec pa je po novem Tuš, ki je ta naziv prevzel od Lidla.

najcenejša košarica. Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice pri različnih trgovcih skozi čas. Vir slike: Naša super hrana.
Gibanje vrednosti najcenejše nakupne košarice pri različnih trgovcih skozi čas. Vir slike: Naša super hrana.

Kot smo že omenili, so se vrednosti najcenejše košarice zvišale pri vseh trgovcih, razen pri Hoferju, kjer je vrednost padla za 0,81 odstotka. Glede na prvi popis pa je povprečna cena košarice, zabeležena pri sedmem popisu, še vedno cenejša za 4,77 evra oziroma 10 odstotkov, so sporočili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Za slabih 6 odstotkov se je od zadnjega popisa zvišala tudi povprečna vrednost košarice z akcijskimi cenami, ki je sedaj 43,88 evra (pri šestem popisu 41,33 evra). Najbolj ugodna košarica z akcijskimi cenami znaša 39,23 evra, kar je za kar 5,95 evra manj kot košarica z rednimi cenami pri istem trgovcu.

Pri ministrstvu ugotavljajo, da se je v zadnjih dveh tednih najbolj podražilo svinjsko meso (10,17 odstotka), sledijo mu kruh (7,17 odstotka), jabolka (4,44 odstotka), sir (4,40 odstotka), piščančje meso (3,89 odstotka), jajca (0,94 odstotka) in testenine (0,47 odstotka).

Od začetka projekta, torej od prvega popisa do danes, pa se je svinjsko meso pocenilo za 22,77 odstotka. Sledijo mu sir, ki se je pocenil za 20,57 odstotka, krompir (10,91 odstotka), moka (8,96 odstotka), goveje meso (7,76 odstotka) in testenine (3,59 odstotka). Najbolj so se podražili sladkor (47,52 odstotka) in jabolka (11,90 odstotka).

V sedmem popisu je bila drugič ločeno analizirana tudi košarica sadja in zelenjave. Vir slike: Getty.
V sedmem popisu je bila drugič ločeno analizirana tudi košarica sadja in zelenjave. Vir slike: Getty.

V sedmem popisu je bila drugič ločeno analizirana tudi košarica sadja in zelenjave, ki vsebuje mandarine, limone, jabolka, zmrznjene gozdne sadeže, banane, orehe, zelje, kislo zelje, krompir, korenje in zmrznjen grah. Popisujeta se tudi solata in cvetača, vendar sta ta dva proizvoda zaradi različnega označevanja pri trgovcih (na kilogram oziroma na kos) izločena iz analize.

Povprečna vrednost košarice sadja in zelenjave pri sedmem popisu znaša 32,98 evra, kar pomeni, da se je sadje v zadnjih dveh tednih podražilo za približno 2 odstotka. Povprečna vrednost najcenejših sadno-zelenjavnih košaric z akcijskimi cenami znaša 32,01 evra, kar je slabe 3 odstotke manj v primerjavi s povprečno vrednostjo košarice z rednimi cenami.

»Ugotavljamo, da je ponudba sadja in zelenjave pri šestih trgovcih velika,« so še dodali na ministrstvu. V izbranih kategorijah je v povprečju na voljo 43 različnih izdelkov. Trgovec z najobsežnejšo ponudbo ponuja 66 različnih izdelkov sadja in zelenjave, trgovec z najnižjim asortimentom pa ima na policah 22 različnih izdelkov sadja in zelenjave izbranih kategorij.

Pri Slovencu smo nekaj dni nazaj pisali o tem, kako so svetovne cene hrane padle na skoraj isto raven kot v istem obdobju lani. Kljub temu pa stopnja inflacije ostaja na rekordnih višinah, predvsem zaradi dragih energentov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice