Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu o uvozni carini in slovenskem fašizmu

Slovenski fašizem

Pred 100 leti je Slovenec poročal o tem, kako se je fašizem razširili tudi med Slovenci. »Pač pred časom še nismo mislili, da se bo med Slovenci pojavil slovenski fašizem, dasi smo natančno lahko računali, da se bodo v najbližjih dneh našli ljudje, ki bodo zatajili svojo narodnost in se samo po sebi umevno pridružili našim najhujšim sovražnikom,« so zapisali.

Preberite tudi:

Pred 100 leti v Slovencu o lokalnih volitvah

»Bilo jo par slovensko govorečih, a italijansko vzgojenih ljudi, ki so takoj oh prihodu Italijanov hoteli delati iz tega svoj kapital,« je dodal avtor in v nadaljevanju predstavil konkreten primer. V Gorici so namreč pred 100 leti ustanovili slovensko fašistično stranko.

»Eni so hoteli, naj se nastopa radikalno, s fašistovskimi sredstvi, drugi pa so za mirno politiko. Danes je zmagala še druga struja. Izdali so svoj list, ki se imenuje ‘Glas Julijske Benečije‘, tedensko glasilo fašizma,« so razložili delovanje novoustanovljene stranke.

Italijanski izseljenci

»Novi italijanski vladi se mudi, da v sedanji gospodarski stiski odpravi iz dežele kolikor mogoče veliko delavnih sil, ki doma ne najdejo ne dela ne kruha,« je poročal Slovenec.

Slovenec: Mestno gledališče v São Paulo v 20 letih prejšnjega stoletja. Vir slike: Brazilski državni arhivi.
Mestno gledališče v São Paulo v 20 letih prejšnjega stoletja. Vir slike: Brazilski državni arhivi.

Italija je z več državami južne in severne Amerike sklenila dogovore, ki bi odprli poti za italijanske izseljence. V São Paulo so tako nameravali sprejeti 20.000 italijanskih delavcev, isto število pa tudi v Kanadi.

Brazilska vlada je bila pripravljena za »italijansko kolonizacijo« nameniti 200.000 hektarjev zemlje. Z novim letom so se nove možnost za italijanske migrante odprle tudi v Franciji, kvoto pa so nameravali povišati tudi v Združenih državah Amerike.

Pošiljanje denarja v pismih

V tistih časih se je dogajalo veliko zlorab, povezanih s pošiljanjem denarja iz Slovenije v tujino v priporočenih pismih. Vlada je v ta namen izdala odredbo, da bodo na poštah lahko vsa pisma, namenjena v tujino, odpirali. »Torej ne pošiljajte denarja v pismih nikamor,« so zapisali pri Slovencu.

Turisti lovijo po gozdovih

Lovci in lastniki lovišč po državi so imeli pred 100 leti težave s turisti, ki so se med počitnicami odpravili v gozdove in streljali. S tem so motili nadzorovan lov s strani lovcev, sicer pa je bilo to početje tudi na sploh prepovedano in je imelo lahko »jako neljube posledice, pa tudi ugled društva trpi pri tem«. Turiste so pozvali, da takšno početje opustijo.

Razglednica iz Ljubljane iz leta 1920. Vir slike: Razglednice Milene Žnidaršič.
Razglednica iz Ljubljane iz leta 1920. Vir slike: Razglednice Milene Žnidaršič.

Debate o uvozni carini

V tistem obdobju je ministrstvo za finance in trgovino razglasilo, da namerava uvozno carinsko tarifo temeljito preurediti, javnost pa je bila pozvana, da predstavi svoje predloge.

»Trgovci in industrijci se za stvar, kakor je videti precej brigajo, konsumenti pa prav malo,« je poročal Slovenec. »In vendar je to za občinstvo največjega pomena, kako so carine urejene. Uvozna carina naj se odpravi pa bo v cenah kmalu drugače.«

Kot so razložili, je namen uvozne carine podpora domače proizvodnje. »To je popolnoma prav, pa tudi tu je treba gotovih mej. Če domači industrijalci čezmerno skubijo državljane, ker radi velikih uvoznih carin ni nobene konkurence, se mora to tudi nehati,« so zapisali. »Kupci so ravno tako del države, kakor kapitalistični tovarnarji in celo večji del.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice