Skip to content

Pozor: nepridipravi za poskus kraje podatkov zlorabili FURS

V preteklosti smo že večkrat pisali o spletnih prevarah. Največkrat gre za spletne trgovine, ki zgledajo tako kot prave, le da so cene prenizke, da bi bile lahko resnične, plačanega pa nikoli ne boste prejeli. Še posebej pogosti so taki poskusi v času predpraznične nakupovalne sezone. Neverjetne ponudbe se vam lahko pojavijo v vašem e-poštnem nabiralniku, še pogosteje pa v obliki vabljivih oglasov na družbenih omrežjih. Ko kliknete na ta oglas, vas ponese na lažno spletno stran, ki lahko izgleda skoraj identično pravi.

Opozarjali smo tudi že na poskuse phishing napadov pri komitentih bank prek e-pošte. Kot pojasnjujejo na portalu Varni na internetu, s phishing prevaro spletni goljuf pridobi osebna uporabniška imena in gesla za dostop do storitev kot so elektronska pošta, Facebook ali PayPal. Če mu to uspe, vas lahko finančno oškoduje.

Dober mesec že posamezniki v svoje e-poštne nabiralnike prejemajo sporočila, pod katera je podpisana Finančna uprava Republike Slovenije, zadevajo pa preplačilo davka. Sporočilo se glasi takole:

Spoštovani državljan,

Obveščamo vαs, da je bila vaša zahteva za samodejno vračilo davka odobrena.

Za davčno obdobje od 8. avgusta 2022 do 18. decembra 2022. Ste upravičeni do nakazila 296,81 € kot vračila davka s strani FΙNΑNČNE UPRΑVE REPUBLIΚE SLΟVENΙJE.

Do svojega vračila lahko dostopate in ga dvignete prek našega portala eService, za dostop pa uporabite svoje začasno geslo.

Začasno geslo: 255489

Zaradi zagotavljanja varnosti naših uporabnikov vas prosimo, da skenirate to QR kodo, da lahko dostopate do našega portala eService.

Zaradi vaše varnosti bo vaše začasno geslo poteklo v 48 urah. Za novega se morate oglasiti na enem od naših davčnih uradov.

S spoštovanjem, Finančna uprava RS

Poskus spletne prevare prek e-pošte, pod katero je podpisan FURS. Vir slike: posnetek zaslona.
Poskus spletne prevare prek e-pošte, pod katero je podpisan FURS. Vir slike: posnetek zaslona.

Kar je še vedno precej nenavadno, je pravzaprav slovnična pravilnost tega sporočila, ki je opremljeno tudi s QR kodo, ki vas pripelje na spletno stran prevarantov. Lažna sporočila so vedno bolj dodelana in vizualno vse bolj podobna pravi celostni grafični podobi tistega, ki naj bi bil pošiljatelj. Zato velja vedno znova opozarjati na previdnost.

Kaj lahko naredite v primeru, da dobite tako sporočilo?

Sporočila izbrišite in nikamor ne vpisujte in ne sporočajte nobenih podatkov.

Svoje podatke glede stanja plačil in obveznosti na Finančni upravi lahko v vsakem trenutku preverite v eDavkih. Z vprašanji se lahko obrnete tudi na klicni center Finančne uprave Slovenije na številko 08 200 1001 (za fizične osebe) in 08 200 1003 (pravne osebe).

Finančna uprava sproti sledi novim sporočilom, o stanju tudi obvešča SIGOV-CERT, ki sproti blokira oziroma odstranjuje lažne spletne strani, ki jih zlonamerno ustvarjajo nepridipravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice