Skip to content

Črni petek, spletni ponedeljek in pasti popustov

Črni petek (Black Friday) je k nam prišel iz ZDA. Gre za zadnji petek v novembru, ko so trgovci le za en dan močno znižali cene in tako označili pričetek decembrske nakupovalne mrzlice (in popustov). Spletni trgovci so leta 2005 (prav tako v ZDA) uvedli še spletni ponedeljek (Cyber Monday), najprej za elektroniko, v zadnjih letih pa še za druge izdelke. Vse to pripomore k temu, da nas večkrat zamika nakup, ki je popolnoma nepotreben.

Preberite tudi:

Opozorila o spletnih trgovinah z drago obutvijo, ki vas bodo pustile brez denarja in brez izdelkov

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS opozarja, da cenejši nakup ni vedno najbolj varen in varčen nakup. Tudi Tržni inšpektorat RS (TIRS), Evropski potrošniški center Slovenija (EPC) in Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT potrošnike opozarjajo k premišljenim in varnim nakupom. Zveza potrošnikov Slovenije pa je pripravila 10 koristnih nasvetov v povezavi s črnim petkom in spletnim ponedeljkom.

Čeprav vas vabijo veliki napisi o popustih, preverite tudi redne cene (če nakupujete v spletnih trgovinah, preverite tudi cene v običajnih trgovinah in obratno) in za potrebe vračila shranite račun.

Prav tako se je priporočljivo izogibati impulzivnim nakupom, pripravite si seznam stvari, ki jih potrebujete, s tem se boste izognili nepotrebnim dostavam in vračilom. Mnoge spletne strani ponujajo seznam želja, na katerem lahko označite izdelke in spremljajte spremembe cen. Lahko se naročite tudi na novice izbrane prodajalne, tako boste vse leto obveščeni o posebnih ponudbah. Prav tako ne nasedajte različnim pritiskom, kot so na primer napisi »20 drugih oseb si ogleduje ta izdelek« in »na voljo samo še trije kosi«, s katerim vas poskušajo prepričati v hiter in nepremišljen nakup.

»Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujemo, prispeva h kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Pripomoček, ki ni bil nikoli uporabljen, ali obleka po polovični ceni, ki je nikoli niste nosili, ni ugodna kupčija – to je izguba denarja, energije in virov, ki so bili vloženi v njegovo izdelavo,« opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Cenejši nakup ni vedno najbolj varen in varčen nakup. Črni petek je črn tudi za okolje. Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujemo, prispeva h kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Vir slike: Canva.
Črni petek je črn tudi za okolje. Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujemo, prispeva h kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Vir slike: Canva.

Vračilo v fizični in spletni prodajalni

Če ste izdelek kupili v fizični prodajalni in nima nobene napake, vendar bi ga želeli vrniti, ker vam več ni všeč ali ste ugotovili, da ga ne potrebujete, vam podjetje izdelka ni dolžno zamenjati ali vrniti kupnine, razen, če je to izrecno obljubljalo ali oglaševalo.

Če je z izdelkom, ki ste ga kupili v okviru popusta ali znižanja, karkoli narobe, imate enake pravice kot v primeru nakupa brez popusta – lahko torej uveljavljate stvarno napako in/ali garancijo, če jo ponudnik ponuja. Zaradi lažjega uveljavljanja morebitne reklamacije shranite račun.

Pri nakupih preko spleta tudi pri akcijah in popustih velja, da imate pravico v roku 14 dni od pogodbe odstopiti brez navedbe razloga, podjetje pa vam je dolžno vrniti vsa prejeta plačila.

Pasti nakupovanja po spletu

Goljufi so vedno bolj prebrisani, zato je pred vsakim nakupom pomembno, da preverite, kdo stoji za konkretno spletno trgovino. Na strani whois.domaintools.com lahko preverite podatke o spletni domeni trgovine. Pri SI-CERT izpostavljajo, da so domene lažnih spletnih trgovin precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni. Domene so registrirane večinoma na Kitajskem, čeprav gre večinoma za ameriške korporacije, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so zakriti.

Podatki verodostojnih spletnih trgovcev so na jasen in viden način dostopni že na njihovi spletni strani, dodatno pa lahko tudi na različnih socialnih omrežjih in spletnih forumih preverite, kakšne izkušnje imajo z dotičnim podjetjem drugi potrošniki.

Bodite pozorni na lažne trgovine. Vir slike: SI-CERT, program Varni na internetu.
Bodite pozorni na lažne trgovine. Vir slike: SI-CERT, program Varni na internetu.

Pozor, če je spletna stran v slovenskem jeziku, to še ne pomeni nujno, da gre za slovenskega trgovca. Ko opazite, da so izdelki znanih blagovnih znamk na videz na voljo po izjemno nizkih cenah, da so vsi artikli na zalogi in je dostava brezplačna po vsem svetu, ni nobenih podatkov o samem podjetju, ki stoji za trgovino, je podjetje možno kontaktirati le preko spletnega obrazca ali spletna stran uporablja »čudno« slovenščino, gre najverjetneje za prevaro. Nekaj lažnih trgovin je objavljenih na spletni strani TIRS. Če imate težave s spletno stranjo, ki jo upravlja podjetje iz EU, se lahko obrnete na EPC.

Ko plačujete na spletu poskrbite, da je vaša internetna povezava varna (naslov spletnega mesta se mora začeti z »https« in ima znak za zaprto ključavnico, ne shranjujte podatkov o svojem bančnem računu na svojem mobilnem telefonu ali računalniku ali na platformah za spletne nakupe, določite najvišji dovoljeni znesek za eno plačilo s svojo kreditno kartico in se izogibajte plačilom z bančnim nakazilom). Več o tem si lahko preberete na spletni strani Varni na internetu in na spletnem mestu EPC.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice