Skip to content

Opozorila o spletnih trgovinah z drago obutvijo, ki vas bodo pustile brez denarja in brez izdelkov

S spletnim nakupom na lažni spletni strani ste lahko premoženjsko oškodovani, izpostavljeni pa ste tudi morebitni kraji osebnih podatkov, ki so lahko uporabljeni za druge prevare, so v torek opozorili na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije.

Preberite tudi:

Dve konkretni e-poštni sporočili, ki dokazujeta, da je domišljija prevarantov brez meja

V zadnjem mesecu so namreč prejeli več prijav potrošnikov, ki so opravili nakupe preko naslednjih spletnih trgovin:

  • www.jordanslovenija.co
  • www.jordansslovenjia.com
  • www.jordanljubljana.com
  • www.airjordanslovenija.com
  • www.drmartensslovenia.com
  • www.drmartenssi.top
  • www.adidasyeezyslovenija.com

Gre za spletne strani, ki ponujajo obutev priznanih blagovnih znamk, kot so Adidas in Nike. Potrošniki so naročene izdelke plačali, pošiljka pa ni nikoli prispela. Nekateri potrošniki so uspeli vzpostaviti komunikacijo s prodajalcem, ki pa se čez čas ni več odzival.

Prevarantska spletna stran lahko izgleda dokaj legitimno, le izdelki so navadno prepoceni. Vir slike: Posnetek zaslona.
Prevarantska spletna stran lahko izgleda dokaj legitimno, le izdelki so navadno prepoceni. Vir slike: Posnetek zaslona.

Spletni prevaranti so na delu ves čas in težko je slediti vsem spremembam, zato se naši nasveti navezujejo na vse spletne trgovine, kjer so potrošniki izpostavljeni možnim zlorabam, so sporočili z inšpektorata.

Posebno omenjenim spletnim trgovinam ne gre zaupati, potrošniki pa lahko z uporabo teh postanejo žrtve spletne prevare. Ponudnik skuša potrošnike zvabiti v hiter nakup bodisi z visokimi popusti ali izredno nizkimi cenami za izdelke, ki so predvsem med mladimi zelo popularni.

Spletne strani so prevedene v slovenski jezik, kar pa še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca. Spletni prevaranti največkrat tekste delno prevedejo s spletnimi prevajalniki, delno pa tekste enostavno kopirajo z drugih, verodostojnih slovenskih spletnih strani. Tako lahko spletna stran deluje povsem legitimno, za njo pa se skriva nekdo, ki preži na potrošnike.

Tržni inšpektorat svetuje, da vedno najprej poiščete in preverite podatke o prodajalcu, ki morajo biti dostopni na spletni strani. Preveriti je potrebno sedež podjetja, telefonsko številko, elektronsko pošto in račun, s katerim poslujejo.

Opis podjetja na eni izmed prevarantskih spletnih trgovin. Vir slike: posnetek zaslona.
Opis podjetja na eni izmed prevarantskih spletnih trgovin. Vir slike: posnetek zaslona.

Na različnih socialnih omrežjih in spletnih forumih preverite, kakšne imajo izkušnje z dotičnim podjetjem drugi potrošniki, še dodajo.

Priporočajo tudi, da domeno (URL) spletne strani preverite na strani whois. Tam z vnosom URL povezave dobite izpis nekaterih podatkov o starosti domene ter o podjetju, ki je domeno registriralo. Na inšpektoratu namreč ugotavljajo, da so domene lažnih spletnih strani registrirane relativno kratek čas. Poleg tega uporaba domene s končnico .si še ne pomeni, da gre za podjetje iz Slovenije, saj lahko takšno domeno registrira kdorkoli.

Potrebno je opozoriti tudi na to, da možnost plačila po povzetju ne pomeni nujno tudi dodatne varnosti, saj lahko vseeno prejmete bistveno drugačen izdelek od pričakovanega ali pa celo prazen paket.

Poročanja o podobnih prevarah tudi v tujini

Že leta se podobne prevarantske spletne trgovine vrtijo tudi po tujini. Podobno kot pri našem primeru, gre tudi tukaj za več različnih imen, kot so jordanxstore.com, jordanstore.com, jordanofficial.com in podobne. Nekatere med njimi niso več aktivne.

»Če veste, kakšna je cena določene obutve, potem pa kar naenkrat vidite spletno mesto, ki ga prodaja za več sto dolarjev manj, se morate vprašati: ‘Zakaj?’,” je avgusta za ameriško televizijo Fox 13 povedal Daniel Irwin, tiskovni predstavnik organizacije Better Business Bureau. »To je velik posel. Samo ni zakonit.«

Politika zasebnost prevarantske spletne trgovine, ki je polna pravopisnih napak. Vir slike: posnetek zaslona.
Politika zasebnost prevarantske spletne trgovine, ki je polna pravopisnih napak. Vir slike: posnetek zaslona.

Na Trustpilot, spletnem portalu za podajanje ocen podjetjem, sta spletni trgovini jordanstore.com in jordanofficial.com skoraj v celoti prejeli samo najslabše ocene. Na tak način bi lahko potrošnik hitro ugotovil, da na teh spletnih straneh ni dobro opravljati nakupov.

Eden izmed ocenjevalcev je v svojem mnenju vprašal, ali je kakšna možnost da denar dobi nazaj, saj je naročil tri pare čevljev, negativne ocene pa je videl le »5 minut zatem«.

Spletne prevare so vedno pogostejše, prevaranti pa hitro in spretno spreminjajo URL naslove, tako da le-teh ni mogoče takoj povezati s spletnimi prevarami, zato je pri spletnih nakupih potrebne veliko previdnosti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice