Skip to content

Cvetne esence pomagajo najti duševno ravnovesje

Narava je neverjetna zdraviteljica telesa in duše. V rastlinah se skriva bogastvo zdravilnih učinkovin, ki močno vplivajo na naše telesno zdravje. To vemo – manj znano pa je, da esence divjih rastlin uravnavajo naše duševno stanje in nam pomagajo spet najti notranje ravnovesje, umirjenost, osredotočenost, nas spodbudijo k bolj pozitivnemu razmišljanju in odženejo najbolj črne misli. Vsaka cvetna esenca deluje na svoj edinstven način.

Kaj pa sploh so cvetne esence? So zelo priljubljene zdravilne kapljice v okviru alternativne medicine, razvil pa jih je in svoje življenje posvetil raziskovanju njihovega delovanja priznani angleški zdravnik dr. Edward Bach v tridesetih letih 20. stoletja. Po njem se tudi imenujejo Bachove cvetne esence.

Bolezen je odsev negativnega duševnega stanja

Dr. Bach je pri svojem delu kot zdravnik in homeopat zagovarjal stališče, da ne glede na to, kakšni so simptomi neke bolezni, je vzrok zanje neravnovesje v duševnem stanju bolnika in zato je treba na poti do ozdravitve uravnovesiti najprej njegovo psiho. Kot pravi sam, je vsaka telesna bolezen odsev negativnega duševnega stanja, kot so zaskrbljenost, tesnoba, nepotrpežljivost, kar v novejšem času postopoma potrjujejo tudi študije s področja psihologije, nevrologije in imunologije in njegova metoda ima danes številne zagovornike.

Temelj duševnega neravnovesja so negativna prepričanja, kot je na primer, da se ne da nič narediti, da se ne moremo na nikogar zanesti, da … Če se takšno prepričanje razčisti, se lahko začne oseba osvobajati in reševati nastalo krizno situacijo. In prav reševanje takšnih duševnih blokad je cilj Bachove cvetne terapije.

Pri zdravljenju je vedno treba iskati vzroke za nastanek bolezni ali motenj, samo zdravljenje simptomov ni dovolj. Simptomi so samo opozorilni znaki, da nekaj v našem življenju ne teče v pravo smer.  

Cvetna esenca divjega kostanja z rdečimi cvetovi. Vir slike: Pixabay.
Cvetna esenca divjega kostanja z rdečimi cvetovi. Vir slike: Pixabay.

Kako delujejo Bachove cvetne esence?

Dr. Edvard Bach je določil 38 zdravilnih učinkovin rastlin, njihovo vibracijsko resonanco, vsaka od njih pa pozitivno učinkuje na določen odtenek v našem razpoloženju in v nas vzpostavi čustveno ravnovesje. Pozitivno čustveno stanje pa pomaga telesu pri samozdravljenju. Teh 38 učinkovin cvetnih esenc deluje na 38 negativnih čustvenih stanj.

Bachove cvetne esence so razdeljene v sedem skupin glede na njihovo delovanje: za strah, negotovost, pomanjkanje zanimanja za okolje in sedanjost, osamljenost, preobčutljivost za vpliv in ideje drugih, malodušje in obup ter pretirano skrb za druge.

Cvetne esence se ne uporabljajo samo za doseganje duševnega zdravja in ravnovesja, ampak tudi za obvladovanje kriznih stanj in travm, dobrodejno pa delujejo tudi kot spremljajoča terapija pri akutnih in kroničnih boleznih. Bachove cvetne esence nimajo nobenih stranskih učinkov in so popolnoma varne tudi za dojenčke, nosečnice in doječe matere ter za živali in rastline.

Kako vedeti, katera cvetna esenca je prava?

Preden vam predstavim teh 38 cvetnih esenc in njihov vpliv na posamezno razpoloženje oziroma čustveno stanje, si poglejmo, kako lahko sami izberete zase pravo med njimi oziroma si pripravite pravo mešanico cvetnih esenc, ker se po navadi jemlje kombinacija več Bachovih cvetnih esenc.

To je preprosto, če se dovolj dobro poznate in veste, kakšno je vaše čustveno stanje v tem trenutku, kaj vas obremenjuje, kako se počutite, kateri vedenjski vzorci vas ovirajo pri tem, da bi šli v življenju naprej. Pri tem odločanju so v pomoč opisi za posamezne cvetne esence, saj ob tem lahko prepoznate svoje lastne težave in se najdete v opisu posameznega čustvenega stanja. Če ste v dvomih, pa je najbolje povprašati za nasvet izkušenega svetovalca.

Cvetna esenca hrasta . Vir slike: Pixabay.
Cvetna esenca hrasta . Vir slike: Pixabay.

Predoziranje in kontraindikacije niso mogoči

Tu naj omenim, da se za izdelavo Bachovih cvetnih esenc uporabljajo samo divje rastoče rastline, veliko med njimi jih označujemo kot plevele. Za čim bolj nežno pridobitev zdravilnih informacij iz rastlin se uporabljata dve metodi – ob pomoči sonca in s prekuhavanjem ter filtriranjem.

Kako se jemljejo cvetne esence? Standardni odmerek so štiri kapljice, ki jih lahko nakapljate v kozarec vode in spijete zvečer pred spanjem. Najbolj smotrno je narediti kuro s cvetnimi esencami, ki traja do tri mesece. Za to si je najbolje pripraviti svojo mešanico: v stekleničko nakapljajte po tri kapljice izbranih esenc (do štiri različne rastline), dodajte navadno ali mineralno vodo, za odrasle pa še kanček alkohola, da bo mešanica dlje zdržala.

Če vzamete večji odmerek, ne boste imeli težav, ker predoziranje ni mogoče, prav tako cvetne esence ne povzročajo kontraindikacij ob jemanju zdravil in nimajo stranskih učinkov. Delujejo počasi in na več nivojih in ne povzročajo zasvojenosti. Seveda pa velja, tako kot za vse rastlinske pripravke, da niso nadomestilo za zdravniško zdravljenje.

V krizni situaciji pridejo na pomoč rešilne kapljice

Edina mešanica cvetnih esenc, ki jo je sestavil sam dr. Bach, je sestavljena iz petih esenc in je namenjena prvi pomoči v kriznih situacijah – ko ste izpostavljeni hudemu šoku, stresu, travmi. Na primer ob smrti bližnjega, nesreči, hudih sporih, ob paničnem strahu, javnem nastopu. Kapljice v teh primerih pomagajo vzpostaviti notranje ravnovesje.

V taki situaciji lahko nakapljate štiri kapljice direktno na jezik in to ponavljate do izboljšanja. Lahko jih uporabite že pred dogodkom, če pričakujete stres. Moč in hitrost učinkovanja je odvisna od globine travme in posameznikove konstitucije. Rešilne kapljice sestavljajo cvetne esence betlehemske zvezde, češnjelike slive, popona, nedotike in srobota.

Obstaja še rešilna krema za vneto in poškodovano kožo, za sončne opekline in druga huda stanja na koži.

Cvetna esenca studenčnice. Vir slike: Pixabay.
Cvetna esenca studenčnice. Vir slike: Pixabay.

38 cvetnih esenc se predstavi – katera je »vaša«?

Naj predstavim vseh sedem skupin cvetnih esenc, kot jih je določil dr. Bach. V vsaki skupini je združil rastline glede na sorodno čustveno stanje. Ob slovenskih dodajam še tuja imena, ki se splošno uporabljajo povsod in jih boste lahko hitro našli kjerkoli. Ob vsaki roži bo najprej navedeno čustveno stanje, na katerega deluje, nato pa njen zdravilni učinek.  

Prva skupina cvetnih esenc – za premagovanje strahu

Trepetlika – Aspen: če vas mučijo strahovi neznanega izvora, nočne more, vam bo ta esenca podarila notranji mir in sposobnost soočiti se z neznanim.

Popon – Rock rose: ob paniki, grozi, šoku, fobijah bo ta esenca zagotovila mirno sprejemanje dogodkov v izrednih razmerah, pogum.

Krinkar – Mimulus: če imate točno določen strah pred nečim (letenje, živali, bolezen), boste s krinkarjem dosegli pogum, zaupanje, ohranjanje umirjenosti.   

Češnjelika sliva – Cherry plum: strah pred izgubo nadzora bo ta esenca spremenila v racionalno stabilnost.

Divji kostanj z rdečimi cvetovi: ta esenca  vas bo osvobodila pretirane zaskrbljenosti za bližnje, da boste trdni in sočutni brez občutka strahu.

Druga skupina – pri negotovosti

Rožič – Cerato: če dvomite vase, iščete nasvete pri drugih, bo ta esenca za vas prava, pridobili boste zaupanje v svojo intuicijo, gotovost, modrost, odločnost.

Mešič – Scleranthus: če ste neodločni, negotovi pri izbiri med dvema možnostma, labilni, potrebujete notranje ravnovesje, odločnost, ki ga v vas zbudi ta esenca.

Encijan – Gentian: ta rožica vsem, ki so pesimistični, demoralizirani, obupani, vzbudi zaupanje, da se s pozitivno naravnanostjo da premagati težave.  

Uleks – gorse: brezizhodnost, razočaranje, brezup pomaga premagati ta rožica in vam vlije pogum in upanje.

Gaber- Hornbeam: ste brez zagona, delovnega elana, ujeti v vsakodnevno rutino? Gaber vam da nov zagon, moč in vitalnost.

Divji oves – wild oat: pomaga vam, če ne najdete prave življenjske poti, ciljev.

Cvetne esence: Dr. Bach je v vsaki skupini je združil rastline glede na sorodno čustveno stanje. Vir slike: Pixabay.
Dr. Bach je v vsaki skupini je združil rastline glede na sorodno čustveno stanje. Vir slike: Pixabay.

Tretja skupina – ob pomanjkanju zanimanja za okolje in sedanjost

Srobot – Clematis: za vse, ki pobegnete v svoj svet, vas ta esenca prizemlji.

Kovačnik – Honeysuckle: če imate hudo nostalgijo po preteklosti, ste prežeti z obžalovanjem, vam ta rožica pomaga zaživeti v sedanjosti.

Šipek – Wild Rose: prežene apatičnost, zagrenjenost in prinaša novo energijo.

Oljka – Olive: ob hudi izčrpanosti, izgorelosti povrne moč.

Kostanj z belimi cvetovi – White Chestnut: umiri um, ki je prezaposlen z nenehnimi obsesivnimi mislimi, ki se jih ne more znebiti.

Gorjušica – Mustard: prežene melanholijo in otožnost, prinese radost in mir.

Cvetni popek divjega kostanja – Chestnut Bud: pomaga učiti se iz izkušenj.

Četrta skupina cvetnih esenc – proti osamljenosti

Jesensko vresje – Heather: egocentričnim pomaga k nesebičnosti in razumevanju težav drugih.

Nedotika – Impatiens: umirja hiperaktivne in nepotrpežljive do drugih.

Močvirska grebenika – Water Violet: vzvišenim in odmaknjenim, ki čutijo notranjo samoto in nerazumljenost, podari odprtost.

V peti skupini so cvetne esence za preobčutljivost

Repik – Agrimony: če težave skrivate za masko brezbrižnosti, vam ta esenca pomaga najti notranji mir in samozavestno izražanje občutkov.

Tavžentroža – Centaury: če pozabljate nase in hočete vedno zadovoljiti druge, je ta esenca idelna, da začnete postavljati meje in uveljavljati svoja stališča.

Oreh – Walnut: ta esenca je prava za vas, če težko sprejemate spremembe.

Bodika – Holly: vzpostavlja notranjo harmonijo ob občutkih zavisti in ljubosumja.

Šesta skupina cvetnih esenc prežene malodušje in obup

Macesen – Larch: ob obupu in pomanjkanju samozaupanja in samozavesti.

Bor – Pine: če nase prevzemate krivdo drugih in ste pretirano samokritični, se vam bo s to esenco tega uspelo osvoboditi.

Brest – Elm: pomaga, če ste zablokirani zaradi preobremenjenosti z zadolžitvami in dvomite vase.

Pravi kostanj – Sweet Chestnut: pomaga ob hudih občutkih krivde, globokem obupu, notranji praznini.

Betlehemska zvezda – Star of Betlehem: ob hudem šoku ali travmi nevtralizira psihične posledice.

Vrba – Willow: samopomilovanje, nezadovoljstvo spremeni ta cvetna esenca v odgovorno sprejemanje odgovornosti za lastno življenje.

Hrast – Oak: je esenca deloholikov, pomaga jim postaviti meje in se sprostiti.

Lesnika – Crab Apple: to je esenca za tiste, ki so nagnjeni k želji po pretirani čistoči in popolnosti, da se uravnotežijo in sprejemajo drugačnost.

V sedmi skupini so esence, ki pomagajo pri pretirani skrbi za druge

Cikorija – Chicory: idealna za posesivne, manipulativne in egocentrične, ki ne poznajo brezpogojne ljubezni, da postanejo ljubeči in nesebični.

Sporiš – Vervein: vzbudi strpnost in razumevanje pri tistih, ki ne znajo odstopiti od svojega prav.

Vinska trta – Vine: za vse, ki so dominantni in tiranski do drugih.

Bukev – Beech: nestrpnost, netolerantnost do drugih se obrusi v razumevanje.  

Studenčnica – Rock Water: če ste strogi zelo strogi do samega sebe, je to cvetna esenca za vas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice