Skip to content

Kaj prinaša nova, 105 milijonov evrov težka razširitev zdravstvenega zavarovanja?

Vlada je na redni seji v četrtek izdala Uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje in obsegu sredstev za leto 2023.

V uredbi so določili širitve programov na področjih splošne oziroma družinske medicine, dispanzerjev za ženske, otroškega in šolskega dispanzerja ter zobozdravstva za mladino in za odrasle.

Poleg tega so razširili tudi programe centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, centrov za duševno zdravje odraslih, patronažne službe, centrov za krepitev zdravja ter mobilnih paliativnih timov in referenčnih ambulant.

»Za izvajanje omenjenih ukrepov in sprememb bo v letu 2023 namenjenih 119,9 milijonov evrov skupaj za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma okoli 105 milijonov evrov za obvezno zdravstveno zavarovanje,« so ob tem sporočili z Ministrstva za zdravje RS.

Vlada RS: Za izvajanje sprememb bo namenjenih okoli 105 milijonov evrov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Vir slike: ZZZS.
Za izvajanje sprememb bo namenjenih okoli 105 milijonov evrov za obvezno zdravstveno zavarovanje. Vir slike: ZZZS.

V Uredbi so na novo določili tudi subspecialistični tim za obravnavo otrok in mladostnikov z ne-kemičnimi oblikami zasvojenosti in pridruženimi boleznimi. Pri tem je določena bolnišnična obravnava, povečanje programov zdravstvene nege v socialno varstvenih zavodih ter povečanje programa osnovnega zdravljenja oskrbovancev domov za starejše.

Vlada je v Uredbo vključila tudi nov standard plačevanja ambulant za neopredeljene zavarovane osebe ter ureditev financiranja dejavnosti urgentnega centra na območju Mestne občine Ljubljana, oziroma izvajanja nujne medicinske pomoči in dežurne službe v Urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Uredba opredeljuje način financiranja posameznih programov ter vključuje obveznosti izvajalcev zdravstvene dejavnosti, kakor tudi obveznosti ZZZS v zvezi s programi in izvajanjem zdravstvenih storitev, ki so plačani iz sredstev OZZ, so še dodali na ministrstvu.

Pri časniku Finance so ob tem opozorili, da »je bil eden od očitkov premierja Roberta Goloba po koalicijskem vrhu o zdravstvu ta, da so se prilivi v zdravstveno blagajno povečali ‘za milijardo in pol v treh letih, zdravstvo pa razpada‘. Na ZZZS so na to odgovorili, da izdatke ZZZS povečujejo odločitve politike«.

Končna ocena škode zaradi poplav

Vlada je na redni seji potrdila tudi končno oceno neposredne škode zaradi posledic poplav, ki so med 15. in 18. septembrom 2022 prizadele 59 občin. »Neposredna škoda na stvareh znaša skupaj 27,9 milijona evrov,« so sporočili ob koncu seje.

Poplavljen del Ljubljane, fotografija iz leta 2010. Vir slike: STA.
Poplavljen del Ljubljane, fotografija iz leta 2010. Vir slike: STA.

Neposredna škoda septembrskih poplav presega 0,3 promile načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2022, zato je skladno z Zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) dosežen limit za uporabo sredstev državnega proračuna. Vlada je tako pristojnim ministrstvom naložila, da pripravijo program odprave posledic neposredne škode.

Vlada je odločila: Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije združena v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije in ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije.

»V novem javnem zavodu se bo okrepilo strokovno raziskovanje, vrednotenje in predstavljanje sodobne zgodovine, ki pretežno sovpada z začetkom procesa osamosvojitve Slovenije,« so zapisali v poročilu četrtkove seje.

»Združitev obeh muzejev tudi zagotavlja transparentno in kvalitetnejše strokovno delo v korist ohranjanja ter valorizacije nacionalne dediščine, njene izobraževalne vloge in ohranjanja kolektivnega zgodovinskega spomina.«

Tako se bodo zmanjšali tudi stroški poslovanja, izboljšala se bo organizacija dela, prekinilo pa se bo tudi podvajanje oziroma prekrivanje zbiralnih politik, ki vplivajo na nastanek relevantnih zbirk muzejev, so sporočili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice