Skip to content

Cenejši za skoraj tretjino: kakšne bodo cene lesnih peletov v prihodnje?

Leto 2022 je bilo izredno neprijazno tudi za trg lesnih peletov in tiste, ki se z njimi ogrevajo. Cene so že v prvih mesecih leta poletele v nebo. Po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije so bili peleti v drugi polovici 2022 za dobrih 122 odstotkov dražji kot pred letom dni.

Če je pred tem vreča peletov za pet evrov veljala za drago, je bilo po novem za isto količino in kvaliteto peletov potrebno odšteti tudi po 12 evrov. V zadnjih tednih pa so cene občutno padle, čeprav so še vedno daleč od »starih«.

Konec poletja smo se pri Slovencu poglobili v evropski trg lesnih peletov. Evropska unija je v zadnjem desetletju postala največji svetovni trg za pelete, pri čemer je povpraševanje, ki je iz leta v leto večje, močno preseglo zmožnosti domače proizvodnje. Države članice zadevo rešujejo z novimi tovarnami in širitvijo proizvodnje, kar pa zahteva svoj čas.

Graf prikazuje cene peletov pakiranih v 15 kg vreče v evrih na tono z DDV. Vir podatkov: Gozdarski inštitut Slovenije.
Graf prikazuje cene peletov pakiranih v 15 kg vreče v evrih na tono z DDV. Vir podatkov: Gozdarski inštitut Slovenije.

Lanski cenovni šoki so tako posledica pomanjkanja peletov, pa tudi podražitve nafte in elektrike ter surovine za pelete, nam je stanje na trgu opisal Janez Vozelj iz podjetja Za topel dom, kjer se ukvarjajo z dobavo slovenskih in avstrijskih peletov, briketov, drv in premoga.

»Cene so rastle od aprila, pa vse tam do konec oktobra, ko je cena za tono že presegla 750 evrov,« je dejal Vozelj in razložil, da je nedavni padec cen posledica polnih skladišč.

»Trgovci smo še oktobra mrzlično nabavljali, da bi si zagotovili pelete tudi za zimske mesece, nato pa je prišel november in temperature okoli 20 stopinj. Prodaja se je popolnoma ustavila, kar se je zaradi visokih temperatur nadaljevalo tudi v decembru in januarju. Skladišča pri proizvajalcih so se začela polnit, prodajalci pa smo popolnoma ustavili nabavo, ker smo bili polni peletov, ki smo jih po visokih nabavnih cenah nabavili v oktobru.«

Razmere se na začetku januarja niso spremenile, zato so proizvajalci začeli cene nižati. »Cene so padle iz 10 evrov za vrečo na sedem do osem evrov. S 1. februarjem se za izvoz peletov zopet odpira tudi Bosna in Hercegovina, kar bo še dodatno vplivalo na ponudbo,« je nadaljeval Vozelj. Pri Za topel dom se cene peletov začnejo pri 6,79 evra za vrečo ali 475,30 evra za eno paleto oziroma 1.050 kilogramov.

S 1. februarjem se za izvoz peletov zopet odpira tudi Bosna in Hercegovina. Vir slike: Naturally Wood.
S 1. februarjem se za izvoz peletov zopet odpira tudi Bosna in Hercegovina. Vir slike: Naturally Wood.

Po njegovem mnenju bodo cene v februarju padle na šest do sedem evrov na vrečo, kar bi bila tudi realna cena glede na trenutne proizvodne stroške peletov. Cene v naslednji sezoni pa bodo seveda odvisne od nadaljnjega gibanja cen elektrike, nafte in surovine za pelete. »Za naslednjo sezono pričakujemo prodajne cene med 350 in 450 evri,« je dejal.

»Predvsem dobavitelji surovine – žagovine – so največji krivci za tako noro podražitev peletov v pretekli sezoni. Oni so cene podražili za kar 200 odstotkov, tako da tu vidimo ob zmanjšanem povpraševanju možnost, da bi se peleti za naslednjo sezono še lahko malce pocenili,« je še dodal Vozelj. Kljub temu je velika škoda že povzročena. »Mnogo uporabnikov je že prešlo na druge načine ogrevanja, saj je ogrevanje s peleti po ceni 600 do 700 evrov po toni eno izmed najdražjih

Karin Intihar iz podjetja Peleti Ekspres je za časopis Slovenec razložila, da je ukrajinsko-ruska vojna krepko poglobila pomanjkanje peletov v Evropi. »Iz teh regij so prihajale večje količine peletov in žagovine, katerih žal ni bilo mogoče nadomestiti v kratkem času,« je dejala.

»Velik pritisk na cene je dodatno povzročil strah, da peletov tekom zime ne bo zadosti za vse uporabnike,« je nadaljevala gospa Intihar in ob tem opozorila, da bi se realno ob »normalnih« vremenskih razmerah to res lahko zgodilo.

Peleti so se podražili zaradi višjih cen elektrike, nafte in surovine. Vir slike: Drax Biomass.
Peleti so se podražili zaradi višjih cen elektrike, nafte in surovine. Vir slike: Drax Biomass.

Potrdila je, da je pritisk na cene v decembru popustil zaradi toplih jesenskih in zimskih mesecev. »Povpraševanje po peletih se je tako rekoč ustavilo. Kar povzroča nemalo težav proizvajalcem in trgovcem,« je dodala.

Ob zmernih cenah električne energije in ugodni gospodarski klimi je za letos napovedala nadaljnji padec cen, čeprav ne pričakuje enakega nivoja kot pred krizo. »Smo pa optimistični, kar se tiče prihodnosti. Peleti so obnovljivi vir energije, kateri bo igral pomembno vlogo v končni energetski bilanci,« je zaključila.

Na Gozdarskem inštitutu so nam povedali, da so se cene umirile tudi zato, ker so si ljudje zagotovili večje količine lesnih peletov, kot je bilo to normalno v preteklih letih. »V preteklih letih so si celotno količino zagotovili z več nakupi tekom cele kurilne sezone,« je dejala dr. Nike Krajnc, vodja oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko.

Potrdila je tudi to, da je letošnja kurilna sezona zelo mila in posledično je poraba peletov manjša. »Podobne napovedi so bile tudi za druge države (Nemčija in Italija), kjer so napovedali zmanjšanje povpraševanja tekom kurilne sezone,« je razložila.

»Napovedovanje prihodnosti je zelo negotovo. Trenutno kaže, da se bodo cene lesnih peletov in tudi drugih lesnih goriv normalizirale, po vsej verjetnosti pa ne bodo padle na nivo izpred enega leta. Cene peletov ostajajo visoke tudi zaradi zvišanja cen surovine (predvsem žagovine) ter cene električne energije,« je še dodala gospa Krajnc.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice