Skip to content

Ogrevanje bo cenejše v Novi Gorici, Trbovljah, Mariboru in še ponekod drugje

Prvi mesec letošnjega leta je bil zaznamovan z občutnim skokom cen daljinskega ogrevanja, ki je ob odpiranju položnice narisal grozo na obraz marsikaterega občana v Mariboru, Novi Gorici in drugje.

V Mariboru je cenik daljinskega ogrevanja za januar prinesel podražitev spremenljivega dela cene za 87 odstotkov iz 84 evrov za megavatno uro na slabih 150 evrov. Po poročanju Večera so v Energetiki Maribor kot razloge navedli podražitve plina, elektrike in emisijskih kuponov.

Gospodinjstva v Novi Gorici bi morala mesečno namesto dosedanjih povprečno 33 evrov plačevati po 50 evrov, je za STA povedal direktor Komunalne energetike Nova Gorica Miran Kalin. Ponovno zaradi podražitve plina.

Po podatkih Agencije za energijo je cena ogrevanja v Trbovljah januarja znašala dobrih 210 evrov za megavatno uro, na Ravnah na Koroškem pa kar 222 evrov za megavatno uro. Povprečna maloprodajna cena toplote je v januarju 2023 dosegla vrednost 133,35 evrov za megavatno uro in je 14,71 odstotka višja kot v januarju lani oziroma 59,23 odstotka višja kot v januarju 2021. Glede na predhodni mesec je povprečna maloprodajna cena višja za 14,43 odstotka, so zapisali v analizi.

Ogrevanje: Povprečne maloprodajne cene toplote za gospodinjske odjemalce v decembru 2022 in januarju 2023. Vir: Agencija za okolje.
Povprečne maloprodajne cene toplote za gospodinjske odjemalce v decembru 2022 in januarju 2023. Vir: Agencija za okolje.

Vlada je kot odgovor na to v torek sprejela uredbo, s katero se od 1. januarja do 30. aprila 2023 vzpostavi mehanizem oblikovanja cene daljinskega ogrevanja za gospodinjske odjemalce.

To pomeni, da je določena najvišja postavka za variabilni del cene pri 98,7 evra za megavatno uro. To velja za vse gospodinjske odjemalce, tako tiste, ki prevzemajo toploto iz distribucijskega sistema preko individualnega, kot tudi skupnega odjemnega mesta.

»Najvišja tarifna postavka, ki je določena v tej uredbi, bo vplivala na znižanje cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja (od 59, kjer se distribucija topote izvaja kot gospodarska javna služba),« so ob tem sporočili z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Vlada je poleg tega 27. oktobra 2022 za distributerje toplote že določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno zemeljskega plina, ki je potreben za proizvodnjo toplote za gospodinjske odjemalce pri 0,073 evra za kilovatno uro.

Kot so zapisali na ministrstvu, bo največje znižanje cene toplote med drugim zaznati v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. »To so predvsem sistemi, ki kot gorivo uporabljajo zemeljski plin,« so razložili.

Minister za okolje Bojan Kumer je uredbo predstavil na novinarski konferenci, kjer sta sodelovala tudi direktor Energetike Maribor Boris Novak ter direktor Komunale Trbovlje Igor Glušič. Minister je ob tem pozval energetska podjetja, da tudi sama pripravijo ukrepe za premostitev kriznih razmer prebivalcem v svojih lokalnih skupnostih.

 Minister za okolje Bojan Kumer na novinarski konferenci. Vir slike: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.
Minister za okolje Bojan Kumer na novinarski konferenci. Vir slike: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Gospod Glušič je poudaril, da so v preteklih mesecih poskušali narediti vse za znižanje cen ogrevanja ter ob tem občanom v Trbovljah obljubil 15-odstotni popust na ceno ogrevanja za mesec januar.

Razložil je, da bo vladni ukrep v stanovanju velikosti 70 kvadratnih metrov v stavbi s toplotno izolacijo, v katerem živijo tri osebe, prinesel za 34 evrov nižjo položnico za ogrevanje.

V Mariborskem stanovanju velikosti 53 kvadratnih metrov bi medtem položnica za ogrevanje brez ukrepa znašala 145 evrov, po novem pa bo znašala 109 evrov, je razložil gospod Novak. V stanovanju velikosti 69 kvadratnih metrov bo položnica nižja za 46 evrov. »Verjamemo, da bomo aktivni sogovornik z vlado še naprej,« je še dejal direktor Energetike Maribor.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice