Skip to content

Umetna inteligenca se je vpisala na medicinsko, pravno in poslovno fakulteto. »Nizke, vendar še vedno uspešne ocene«

Zadnje tedne je veliko pozornosti usmerjene v umetno inteligenco oziroma bolj natančno v klepetalni robot ChatGPT, ki ga je lani predstavilo podjetje za raziskave in uvajanje umetne inteligence OpenAI. Kako si umetna inteligenca ustvarja svojo pot tudi na sodišča, smo pisali že tukaj.

ChatGPT lahko ustvarja slike, video in zvok ter daljša besedila. Poleg tega lahko tudi programira. Že zdaj je lahko na nekaterih področjih izjemno koristen za uporabnika, s časom in novim razvojem pa se bo ta uporabnost še razširila.

Nekoliko bolj zaskrbljeni pa so učitelji, saj se s tem odpirajo vrata novim načinom goljufanja pri domačih nalogah in izpitih. Mnogi že razmišljajo, kako bi lahko učence odvrnili od uporabe tega orodja.

Šolski sistem v ameriški zvezni državi New York je na primer neposredno prepovedal uporabo ChatGPT, avstralske univerze pa so sporočile, da ponovno uvajajo izpite na papirju in krepijo ukrepe za preprečevanje goljufanja.

Šolniki so zaskrbljeni zaradi novega AI orodja. Vir slike: AP.
Šolniki so zaskrbljeni zaradi novega AI orodja. Vir slike: AP.

Strah šolnikov je upravičen. »Uporabnost« ChatGPT pri reševanju izpitov so raziskovalci ta mesec dokazali tako, da so robotu predložili poslovne, medicinske in pravne izpite. Kljub temu, da ni dosegel najvišjih ocen, je izpite vseeno izdelal veliko boljše kot marsikateri »človeški« študent.

Raziskovalci pri kalifornijskem ponudniku zdravstvenih storitev Ansible Health so dejali, da je orodje umetne inteligence doseglo več kot 50 odstotkov na tristopenjskem ameriškem izpitu za pridobitev medicinske licence (USMLE), ki velja za enega najtežjih standardiziranih testov daleč naokoli.

USMLE je sestavljen iz treh izpitov, pri čemer prvega praviloma opravljajo študenti drugega letnika medicine, drugega tisti v četrtem letniku, zadnjega pa zdravniki po letu podiplomskega izobraževanja. Za večino kandidatov izpiti zahtevajo več kot eno leto časa za pripravo. Prva dva izpita trajata vsak po en dan, zadnji pa dva dni.

Pred ChatGPT so sicer postavili skrajšano različico izpita, ki je vseboval vprašanja. Pri nekaterih je bilo potrebno izbrati enega izmed več ponujenih odgovorov, druga pa so zahtevala daljši pisni sestavek. Ob tem so preverili, da odgovorov na vprašanja ni bilo v naboru podatkov, preko katerega se je AI orodje usposabljalo pred tem.

»ChatGPT je dosegel ali skoraj dosegel prag uspešnosti za vse tri izpite brez kakršnegakoli specializiranega usposabljanja ali okrepitve,« so zapisali v raziskavi.

ChatGPT je sodeloval na medicinskih, pravnih in poslovnih izpitih. Vir slike: Bloomberg.
ChatGPT je sodeloval na medicinskih, pravnih in poslovnih izpitih. Vir slike: Bloomberg.

Pred novo AI orodje so postavili tudi izpit s poslovne šole Wharton v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Kot je v svoji raziskavi zapisal profesor Christian Terwiesch, je ChatGPT »pokazal izjemno sposobnost avtomatizacije nekaterih veščin visoko plačanih zaposlenih, predvsem tistih na delovnih mestih, ki jih zasedajo diplomanti MBA [magister poslovne administracije], vključno z analitiki, menedžerji in svetovalci.«

Na zaključnem izpitu iz Operativnega upravljanja, osnovnega dela v Whartonovem MBA programu, je ChatGPT opravil »čudovito delo« in podal odgovore, ki so bili pravilni in odlični, je ugotovil Terwiesch.

»ChatGPT je izjemno dober pri spreminjanju svojih odgovorov glede na človeške namige. Z drugimi besedami, v primerih, ko sprva ni uspel uskladiti težave s pravo metodo rešitve, se je ChatGPT lahko popravil, potem ko je prejel ustrezen namig človeškega strokovnjaka. Če upoštevamo to uspešnost, bi ChatGPT na izpitu prejel oceno med B in B-,« je zaključil profesor. Najvišja ocena je A+, najnižja pa D-.

Medtem je skupina profesorjev pravne fakultete Univerze v Minnesoti AI robota izpostavila štirim izpitom istočasno z ostalimi študenti. ChatGPT je v tem primeru dosegel oceno C+.

Izredni profesor Jon Choi je pred ChatGPT postavil izpitna vprašanja in nato izpit, ki ga je rešilo orodje, slepo ocenil tako, da je pred tem izpit pomešal med izpite študentov. ChatGPT si je prislužil »nizko, vendar uspešno oceno« iz ustavnega prava, ugodnosti zaposlenih, obdavčitve in odškodninske odgovornosti, je ugotovil Choi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice