Naprej na vsebino

Ali umetna inteligenca zdaj ogroža tudi odvetniški poklic?

Podjetje DoNotPay, ki se ukvarja predvsem z uvajanjem klepetalnih robotov (chatbot) in umetne inteligence na področje prava, bo februarja 2023 prvič v zgodovini svoje storitve uporabilo tudi na sodišču pri čisto pravem sodnem primeru.

»Robot«, opremljen s posebnim algoritmom umetne inteligence, bo preko skritega pametnega telefona poslušal razpravo v sodni dvorani, nato pa obtožencu preko slušalke sporočil, kaj naj odgovori in pove.

Pri DoNotPay ne razkrivajo lokacije sodišča, datuma ali imena sodelujočih, saj ta »eksperiment« krši protokole sodnih postopkov. V mnogih državah so telefoni in naprave, povezane z internetom, na sodiščih prepovedani.

Obtožencu bo umetna inteligenca prišepetavala odgovore preko slušalk. Vir slike: Pexels.
Obtožencu bo umetna inteligenca prišepetavala odgovore preko slušalk. Vir slike: Pexels.

Da bi se izognili omejitvam glede uporabe telefona, je ustanovitelj DoNotPay, Joshua Browder, za Gizmodo pojasnil, da se zanašajo na izjeme glede naglušnosti na tem določenem sodišču in posledično vrzel, ki omogoča uporabo Applovih slušalk AirPods.

Browder je ob tem zatrdil, da sodišče med zaslišanjem ne bo vedelo za sodelovanje umetne inteligence ter dodal, da gre za primer kazni za prehitro vožnjo. Pravne posledice ga ne skrbijo preveč, saj je to »konec koncev le prometna kazen«. Poleg tega »je to eksperiment in pri nas radi tvegamo,« je dodal.

DoNotPay namerava prevzeti odgovornost za morebitne globe, ki bi sledile zaslišanju, prav tako pa bo obtoženec za sodelovanje v eksperimentu prejel finančno nadomestilo.

Browder je razložil, da so pri podjetju umetno inteligenco zelo dobro usposobili, da ne laže ali zaide izven podanih dejstev, s čimer upajo na majhno možnost krivega pričanja na sodišču.

DoNotPay je bil ustanovljen leta 2015 kot osnovni klepetalni robot, ki naj bi uporabnikom pomagal pri krmarjenju z birokratskimi in pravnimi zagatami, večinoma z uporabo vnaprej sestavljenih pogovornih predlog.

V manj kot dveh letih je robot na tak način uspešno pomagal pri izpodbijanju 160.000 parkirnih kazni v New Yorku in Londonu. Po njihovih trditvah so od ustanovitve skupaj rešili 2 milijona primerov.

Umetna inteligenca: Podjetje DoNotPay naj bi uspešno rešilo že na tisoče sodnih primerov s pomočjo klepetalnih robotov. Vir slike: Posnetek zaslona DoNotPay.
Podjetje DoNotPay naj bi uspešno rešilo že na tisoče sodnih primerov s pomočjo klepetalnih robotov. Vir slike: Posnetek zaslona DoNotPay.

Leta 2020 so se osredotočili na umetno inteligenco in tako razširili svoj potencial. V videoposnetku, objavljenem na Twitterju, je Browder demonstriral, kako je s pomočjo robota, ki ga poganja umetna inteligenca, v pogajanju znižal ceno internetnega paketa pri operaterju.

Na tak način si Browder predstavlja, da bo DoNotPay v bližnji prihodnosti najbolj uporaben za javnost. Za New Scientist je sicer razkril svoj cilj, da umetna inteligenca sčasoma v celoti izpodrine vsaj nekatere odvetnike.

V ponedeljek je Browder dvignil prah na Twitterju, ko je ponudil en milijon ameriških dolarjev katerikoli osebi, tudi odvetniku ali odvetnici, ki bi na zaslišanju pred vrhovnim sodiščem Združenih držav Amerike prepustila vajeti njihovemu »odvetniku robotu«.

Objava ustanovitelja podjetja DoNotPay, v kateri poziva k uporabi umetne inteligence na sodišču. Vir slike: Posnetek zaslona Twitter.
Objava ustanovitelja podjetja DoNotPay, v kateri poziva k uporabi umetne inteligence na sodišču. Vir slike: Posnetek zaslona Twitter.

»Naslednji mesec imamo na vrsti primere na občinskem (prometnem) sodišču. Toda nasprotniki bodo rekli, da je ‘prometno sodišče preveč preprosto za GPT‘,« je razložil. »Zato predstavljamo to resno ponudbo. Kontaktirajte me, če ste zainteresirani!«

Twitter je njegovo objavo opremil z opozorilom, da »vrhovno sodišče v sodni dvorani med zasedanjem prepoveduje prisotnost kakršnihkoli elektronskih naprav«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice