Skip to content

Letna inflacija se je januarja spustila na 8,5 odstotka, centralne banke v ponovno višanje obrestnih mer

Pri Evropskem statističnem uradu (Eurostat) ocenjujejo, da je letna inflacija v evroobmočju januarja znašala 8,5 odstotka, kar je nekoliko manj kot decembra lani, ko je bila 9,2 odstotka.

Kot kažejo podatki, se rast cen energije nekoliko umirja, kar je največ prispevalo k nižji povprečni inflaciji. Januarja so se energenti na letni ravni podražili za 17,2 odstotka, medtem ko so se v mesecu pred tem podražili za 25,5 odstotka. Sledi kategorija hrane, alkohola in tobaka, ki pa se je januarja podražila za 14,1 odstotka, medtem ko so decembra cene v tej kategoriji zrasle za 13,8 odstotka.

Pri neenergetskem industrijskem blagu so pri Eurostatu zabeležili stopnjo rasti cen pri 6,9 odstotka v primerjavi s 6,4 odstotka decembra. Rast cen storitev je ostala dokaj stabilna pri 4,2 odstotka v primerjavi s 4,4 odstotka decembra.

Letna inflacija se je januarja spustila na 8,5 odstotka. Gibanje letne inflacijske stopnje v evroobmočju in Sloveniji. Vir podatkov: Eurostat.
Letna inflacija se je januarja spustila na 8,5 odstotka. Gibanje letne inflacijske stopnje v evroobmočju in Sloveniji. Vir podatkov: Eurostat.

Evroobmočje sestavljajo Belgija, Nemčija, Estonija, Irska, Grčija, Španija, Francija, Hrvaška, Italija, Ciper, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Avstrija, Portugalska, Slovenija, Slovaška in Finska.

V Italiji je letna inflacija januarja znašala 10,9 odstotka, v Avstriji 11,5 odstotka, na Hrvaškem pa 12,5 odstotka. Najvišjo stopnjo so medtem zabeležili v Latviji (21,6 odstotka), najnižjo pa v Španiji in Luksemburgu (5,8 odstotka). V času pisanja podatki za Nemčijo še niso dostopni »zaradi tehničnih težav pri obdelavi podatkov«, za Slovenijo pa so označeni kot »zaupni«.

Evropska centralna banka zvišala obrestno mero

Pri Evropski centralni banki (ECB) so se dogovorili za zvišanje vseh treh ključnih obrestnih mer za 0,5 odstotka.

V skladu s tem se bodo obrestne mere za operacije glavnega refinanciranja ter obrestne mere za mejno posojilo in mejni depozit zvišale na 3,00 odstotka, 3,25 odstotka ter 2,50 odstotka, v veljavo pa bodo stopile 8. februarja.

Letna inflacija se je januarja spustila na 8,5 odstotka. Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke. Vir slike: Evropski parlament.
Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke. Vir slike: Evropski parlament.

»Svet ECB [Evropske centralne banke] se bo držal znatnega in enakomernega zviševanju obrestnih mer in pri njihovem ohranjanju na ravni, ki je dovolj restriktivna, da zagotovi pravočasno vrnitev inflacije na njen srednjeročni cilj pri 2 odstotkih,« so sporočili v četrtek in dodali, da jih nameravajo na naslednjem sestanku, ki bo potekal marca, ponovno zvišati za dodatnega pol odstotka.

Prepričani so, da bo ohranjanje obrestnih mer na tako visokih ravneh sčasoma znižalo inflacijo zaradi slabšega povpraševanja, ki bo nastopilo kot posledica dražjega zadolževanja.

Angleška banka zvišala obrestne mere na 4 odstotke

Nekoliko višje so obrestne mere pripeljali v Združenem kraljestvu, kjer jih je Britanska centralna banka (Bank of England ali BoE) dvignila za 0,5 odstotka na najvišjo vrednost po letu 2008.

Letna inflacija se je januarja spustila na 8,5 odstotka. Britanska centralna banka je že desetič zapored dvignila obrestne mere. Vir slike: Reuters.
Letna inflacija se je januarja spustila na 8,5 odstotka. Britanska centralna banka je že desetič zapored dvignila obrestne mere. Vir slike: Reuters.

Zdi se, da je inflacija tudi v Veliki Britaniji dosegla vrhunec, zato so v centralni banki omilili svoje načrte za višanje obrestnih mer v prihodnosti.

»V kolikor bi se pokazali dodatni dolgotrajnejši [inflacijski] pritiski, bi bilo potrebno nadaljnje zaostrovanje denarne politike,« so sporočili po koncu četrtkove seje.

Podoben ton so ubrali tudi v Ameriški centralni banki (Fed), kjer so svojo prvo letošnjo sejo zaključili z objavo dviga obrestne mere za četrt odstotne točke, kar je najmanjša prilagoditev od meseca marca.

Obrestna mera v Združenih državah Amerike je zdaj nastavljena na razpon od 4,5 do 4,75 odstotka, kar je občutna razlika od skoraj nične pred letom dni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice