Skip to content

Prešernove nagrade in ples

Denimo, da pred triindvajsetimi leti pater Rupnik ne bi prevzel oziroma bi odklonil Prešernovo nagrado, ker jo je dobila tudi pesnica Makarovičeva, in bi si letos premislil. Zdaj, ko vemo, kako je zavozil svoje življenje, se iztiril, česar takrat nismo vedeli, sem jaz prvi, ki mu je niti pod razno ne bi izročil. Ker pa vemo, da jo je takrat vzel, Makarovičeva pa ne, bi jo moral vrniti, če je še kaj poštenja in pokončnosti v njem. Pa umetnost gor ali dol. Vse ima svoje meje.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Leto dni Svobode

Zdaj pa gremo k Svetlani Makarovič. Ona je bila tista, ki nagrade, takrat, ko jo je dobil pater Rupnik, ni želela prevzeti oziroma jo je odločno zavrnila. Pater jo je takrat sprejel. Makarovičeva si jo je zagotovo zaslužila, ker takrat, vsaj jaz in verjetno tudi kdo drug, nismo vedel, kako se je v naslednjih letih neslavno proslavila z javno izrečenimi besedami, kot so naslednje: »Bolj, kot jih gledam, bolj mi je žal, da niso bili splavljeni, ko je bil še čas«. Te besede so bile namenjene uglednemu pisatelju in duhovniku Branku Cestniku, prijaznemu poslancu Jožefu Horvatu in aktivistu Alešu Primcu.

Zato je moje mnenje danes tako, da si ne pater ne pesnica nagrade ne zaslužita več. Ne, ker ne bi bila umetnika. Ampak zato, ker sta skrenila. Ampak tako je le moje mnenje, o tem odločajo drugi, predvsem pa oba omenjena. In ker tole pišem, še preden se je letošnja prireditev ob kulturnem prazniku zgodila, se lahko v tem času še kaj zgodi, ali se tudi že je.

Zdi se mi, da nista skrenila le onadva. Skrenila je tudi naša oblast. Se še spomnite, kaj vse so tile, ki nam zdaj vladajo, obljubljali? Jaz se. Najbolj se spomnim plesa. V mojih zasavskih krajih, kjer so ta novi oblastniki prejeli visoko volilno podporo, plešejo le tisti, ki si ne morejo privoščiti plačevanju visokih računov za ogrevanje. Raje plešejo, da se malo ogrejejo, kot da bi odprli ventile radiatorjev. Že ob zaprtih so računi za ogrevanje visoki. Od cen in ne od plesa se vrti tudi vsem tistim z nizkimi pokojninami in plačami, ko gredo v trgovine. Inflacija je naredila svoje, da bi bilo morebiti drugače, pa oblast ne postori kaj dosti. Razen dajanja praznih obljub. Ali pa nam priporoča, da naj jemo manj mesa, kar je v tem času pravzaprav povsem mimo, kajti tisti z mizernimi pokojninami in plačami si ga že tako in tako ne morejo privoščiti. Mnogi med njimi celo zdravnika ne, ker se je njihov upokojil, do drugega pa ne pridejo. Pa so rekli, da bodo tudi to uredili že do novega leta. Le do katerega, se vsi sprašujemo?

Zadnjič mi je nek znanec, ki je zakorakal prek osemdesetih let, dejal, da ima že nekaj časa težave s srcem. To ve tudi njegov osebni zdravnik, zato ga je napotil k specialistu. Na vrsto bo prišel leta 2024. »Če bom takrat še živ,« razočaran pove. Če se ne bo znašel, kot se znajdejo nekateri. Kaj pa tisti, ki se ne znajo? Naj kar umrejo?

Jaz ne znam plesati, to priznam. Morebiti zna zdajšnja oblast. Vem pa, da ta oblast vladati ne zna. Čeprav je ravno to njeno delo. Ne ples.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
baubau
baubau
9 months ago

Ničesar ne veste,Igor Gošte-p.M.I.Rupnik ni bil zaradi ničesar uradno obtožen, kaj šele obsojen. Prebrali ste le nekaj novinarskih povzetkov izjav anonimnih bivših redovnic iz medijev. To ni nikakršen pravno veljaven dokaz kakršnekoli krivde.

Prijava na e-novice