Skip to content

Sledi korakov: Konrad Pižorn Kondi, naš Švejk

Posneti življenjsko zgodbo Konrada Pižorna, ki mu na kratko rečemo Kondi, je svojevrstna nagrada. Kramljati z enim naših najžlahtnejših dramskih igralcev, ki so mu vloge, kot je vojak Švejk, pisane na kožo, je namreč nadvse prijetno doživetje.

Kondi je nadvse iskriv mož, ki bi šel lahko po očetovih poteh električarja ali po maminih in se posvetil medicini, a se je raje odločil za tretjo pot, pot dramskega igralca. Bingo! Nase je opozoril že v času študija, kasneje v humoristični nanizanki TV Dober dan, meni pa je ostal v spominu kot nepozabni dobri vojak Švejk. Ta lik mu je tako pisan na kožo, da sem skoraj prepričan, da reinkarnacija ni neko govorjenje tja v tri dni, ali pa je avtor Švejka Jaroslav Hašek videl naprej, v čas Konrada Pižorna.

Slišali boste, kaj o tem meni Kondi, pa tudi, ali ima njegov priimek, ki ni ravno pogost, kakšno povezavo s tistimi, ki so zasnovali francosko avtomobilsko znamko Peugeot, skrajšano Pižo.

V zgodbi nam Kondi ni razkril svojih kart le na področju kulture, ampak je marsikaj zanimivega povedal o svoji ne prav uspeli podjetniški poti gostinca, kakšno krepko pa je povedal tudi na račun politike, zato si mora zdajšnji poslanec in nekdanji tržiški župan Borut Sajovic to oddajo nujno pogledati. Ta zdajšnji smeh politike, ki ga tako radi kažejo, se tudi njemu zdi bolj posmeh.

Kondi nam je razkril tudi, kako je prestal operacijo na odprtem srcu. Bolnic je vajen, tako kot obiskov bolnih na domu njegove družine. Mama je bila kot smo že omenili medicinska sestra. Če je ni bilo doma, je kakšnega bolnika oskrbel kar sam in je kasneje od mame slišal kakšno krepko. »Ampak vsi so preživeli,« hudomušno pove.

Omenil je tudi zgodbo očeta, ki je rad pogledal v kozarec in se posledično srečal z znamenitim Janezom Rugljem. Medtem, ko njegov oče ni bil najbolj navdušen, da bo njegov sin postal dramski igralec, ker je menil, da so tam le “kurbe” in pijanci, ga je mama podpirala in zadela na loteriji. No, tudi vsi mi, ki spremljamo njegovo delo. Nenazadnje se je Kondi podpisal kar pod sto dvajset predstav, kar sto desetkrat je odigral glavno vlogo in prejel nekaj laskavih nagrad. Pogosto je bil deležen tudi množičnega aplavdiranja, ko je nastopal v predstavah Poletnega gledališča Studenec. Tudi mojega, ko sem ga spremljal v vlogi Švejka. Več pa vam ne zaupam, ker sicer si ne boste ogledali oddaje, kar bi bil velik greh. Pa če verjamete v Boga ali ne.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice