Skip to content

Spoli, poroke, ljubice in še kaj

V naših koncih je veljalo, da če je že imel kdo ljubico, pa bil seveda še poročen, je vse, kar se z ljubico dela, delal na skrivaj. Pa da se razumemo: ne rečem, da je bilo to prav in zame moralno sprejemljivo. Kajti, če nisi več za zakon s to ali onim, potem se loči. V naših mladostniških časih tudi ne vem, da bi bili med nami vegetarijanci, res pa je, da smo bolj žulili zelje, krompir in repo. Verjetno so tudi zaradi tega predelu Kisovca, kjer so bile njive in nekoč hiše, dokler se zaradi rudnika niso posedle, in kjer so sadili tudi repo, rekli Repnik. Takrat v mojih časih otroštva, skoraj pol stoletja nazaj, tudi nismo vedeli, da je na svetu več spolov. Poznali smo le ata in mamo oziroma babe in dece, kot smo mi rekli. Slišali smo kje, da ima kdo, ki je živel sam, rad moške, samih žensk pa takrat ni bilo, razen tistih, ki so bile vdove. Takrat so naši očetje zgodaj umirali. Jama in naporno delo v rudniku sta naredila svoje.  

Preberite tudi:

Prešernove nagrade in ples

Dandanes pa se mi zdi, da je vse obrnjeno na glavo. Slišim, da so ali bodo v nekaterih državah uzakonili še tretji spol, pa da je menda že več kot osemdeset spolov. Le kje so jih našli? Jaz še vedno vidim le dva, moškega in ženskega. Kakšno je njih spolno življenje pa me ne zanima. Vem, kakšno je najino z ženo, s katero sva skupaj že 41 let, poročena pa 40 let. Poročila sva se kot mož in žena, a zdaj sva medna poročena le kot dve osebi. Evo, zdaj pa imamo še predsednika vlade Roberta Goloba, ki se naokoli kaže z ljubico ali ne vem kaj že to je. Zadnjič sem ju videl v Cankarjevem domu. Ona vsa bleščeča v belem, on malce zmeden, tako se mi je zdelo. Nekje, bog ve kje, pa je bila njegova žena. Tako namreč slišim, da je še vedno v zakonski zvezi dveh oseb. Po novem. Čeprav sta se tudi onadva poročila kot mož in žena. Sam tega niti ne razlaga, noče govoriti, ampak jaz bi pa rad vedel, ali je res, da je še poročen, in ali je res, da sedaj živi kot poročen z ljubico. Ker sem še iz stare šole, mi ni vseeno, kdo mi vodi državo, na kakšen način in tudi, kakšno je njegovo zasebno življenje.

Pač, sem še starokopitnež, ki rad ve, kdo je tisti, ki bi mu rad (pre)uredil zdravstveni sistem, ga obdavčil, pa mu predpisal, koliko let bo moral delati, da bo lahko šel v zaslužen pokoj, pa kje vse me bodo po ta novem, kot slišim od kandidata za notranjega ministra, lahko spremljali, če jim bom postal sumljiv. Sumljiv sem pa tako in tako že ves čas, od kar oblasti gledam pod prste. To pa delam že vrsto let prek takih in podobnih kolumn. Resda imam dlje na piki ta leve, ker je pri nas tako, da nam bistveno več let vladajo, kot ta desni. Ko so oni na oblasti, pa sem seveda tudi zanje sumljiv, celo popredalčkajo me, da sem zagotovo pod vplivom Murgel, čeravno resnici na ljubo sploh ne vem, kje v Ljubljani so. Zdaj pa slišim, ko kaj kritičnega napišem o tej levi vladi, da ima zagotovo prste vmes tisti, zaradi katerega so vsake volitve Za ali Proti. Program tako in tako nikogar ne zanima.

Nisem jaz za politika, veste, jaz imam zaradi športa precej boleča kolena, pa še od knapa sem sin, zato nikakor ne zmorem poklekniti. Pa če se še tako trudim. Ne gre. Nekaterim pa to kar uspeva. Pa četudi imajo boleča kolena. Pravzaprav so dvoživke, evo, pa imamo še tretji spol, ki so za javnost nekaj, doma pa so nekaj drugega. Glede na to, da smo zdaj v času pustovanj, so kot nalašč za ta čas. Ceca, maske, pa gremo v boljše čase. Ki pa so boljši le za nekatere, pravzaprav za vse bolj redke. Če ne verjamete, pojdite enkrat v nakupovalni center in boste videli, kako zdaj mnogi hodijo med obloženimi policami in skrbno pregledujejo, kje je izpisana kakšna akcija. Pa še tiste akcijske cene so strahovito narasle v zadnjih nekaj mesecih. A kaj bi to, samo da imamo nekaj novih ministrstev, pa nekaj novih zaposlenih na zaupanje, po možnosti po sorodstvenih vezi, tudi nekaj novih pisarn …

Ko bodo začeli pisati (ne oni, za to bodo najeli svoje) nove predpise, pa ko bodo urejali digitalizacijo v zdravstvu in še kje, bomo pa še bolj skrbno kupovali tiste izdelke, ki bodo v akciji. Pa četudi jim drugi dan poteče rok trajanja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice