Naprej na vsebino

Kako deluje nov klicni center za podporo uporabnikom zdravstvenega sistema?

V sredo, 1. marca, je ob 12. uri začel delovati klicni center za pomoč uporabnikom zdravstvenega sistema. Brezplačna telefonska številka 080 18 01 je namenjana ljudem, ki imajo težave pri klicih v zdravstveni dom, dostopu do osebnega zdravnika, ginekologa, zobozdravnika ali pediatra.

Prav tako pa je klicni center namenjen vsem, ki ne uspejo dobiti informacij o naročanju na pregled, o ambulantah za neopredeljene zavarovane osebe in informacij o delovanju drugih klicnih centrov. Telefonska številka nudi tudi podporo oziroma preusmeritev klicev na sistem in podporo pri digitalni aplikaciji zVem.

Klicni center bo deloval ob delovnikih med 9. in 16. uro. Pilotni projekt, ki bo trajal predvidoma dva meseca, financira ministrstvo za zdravje. Za izvajanje storitve klicnega centra je bil izbran najugodnejši ponudnik, družba Telekom, s ponudbo v višini 38.900 evrov.

V dobri uri delovanja v sredo se je na številko obrnilo več kot 210 klicateljev, ki jih je večinoma zanimalo, kateri družinski zdravniki še opredeljujejo paciente, je po poročanju STA medijem pojasnil vodja projekta pri Telekomu Peter Pustatičnik.

Vodja projekta e-zdravje pri Telekomu Slovenije Peter Pustatičnik. Vir slike: Finance.
Vodja projekta e-zdravje pri Telekomu Slovenije Peter Pustatičnik. Vir slike: Finance.

Posamezniki, ki so se obrnili na klicni center, so operaterjem postavljali tudi vprašanja glede delovanja ambulant za osebe brez izbranega zdravnika, nekateri so iskali ginekologa, nekaj klicateljev pa je zanimalo tudi, kako priti do drugih klicnih centrov, na primer klicnega centra Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Nekaj po 13. uri je za pomoč uporabnikom skrbelo 13 operaterjev, kasneje pa bodo dnevno število operaterjev prilagajali glede na potrebe, so še sporočili s Telekoma.

Največ ljudi, ki so se obrnili na klicni center, prihaja iz ljubljanske regije, kar je najverjetneje povezano z velikostjo te regije, sicer pa klici prihajajo z vse Slovenije.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da je klicni center nastal na pobudo vladne medresorske skupine kot odziv na klicno nedostopnost zdravstvenega sistema.

»Ključno je, da se bo na klicnem centru zmeraj nekdo oglasil,« je dejal minister in dodal, da bodo na ta način dobili informacije od ljudi, kam so klicali, kdo se jim na telefon ni javil in posledično, na kateri točki sistem ne deluje.

Klicni center. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Vir slike: Ministrstvo za zdravje.
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Vir slike: Ministrstvo za zdravje.

Izpostavil je, da klicni center nikakor ne nadomešča številke 112, niti ni namenjen izdaji receptov in napotnic.

Na drugi strani telefonske številke se vam bodo oglasili usposobljeni Telekomovi operaterji, ki bodo lahko ponudili splošno pomoč in podporo pri urejanju administrativnih in organizacijskih vprašanj. V drugi fazi pa je cilj avtomatizirati postopke odgovarjanja na vprašanja.

Z delom namreč nadaljuje tudi Delovna skupina za dostopnost in enakopravnost do zdravstvenih storitev, v katero so vključeni Zveza organizacij pacientov Slovenije, Zdravniška zbornica Slovenije, ZZZS, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje, ki si je kot eno od glavnih nalog zastavila vzpostavitev enotnega državnega klicnega centra, katerega končni cilj so vse informacije na enem mestu po zgledu Estonije v okviru ZZZS, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice