Naprej na vsebino

Države EU morajo do leta 2030 zmanjšati porabo energije za najmanj 11,7 %

Svet Evropske unije in pogajalci Evropskega parlamenta so v petek dosegli dogovor o zmanjšanju končne porabe energije na ravni EU za 11,7 odstotka do leta 2030.

To pomeni, da morajo države članice do leta 2030 skupaj zagotoviti zmanjšanje porabe končne energije za najmanj 11,7 odstotka v primerjavi z napovedmi porabe energije, ki so bile podane leta 2020.

Zgornjo mejo končne porabe energije v EU so postavili pri 763 milijonov ton ekvivalenta nafte, za primarno porabo pa je meja 993 milijonov ton ekvivalenta nafte.

Končna poraba predstavlja energijo, ki jo porabijo končni uporabniki, primarna poraba pa tisto, ki se porabi za proizvodnjo in dobavo energije.

Petkov dogovor o zmanjšanju porabe energije je del Evropskega podnebnega prehoda v okviru Pripravljeni na 55. Vir slike: Getty.
Petkov dogovor je del Evropskega podnebnega prehoda v okviru Pripravljeni na 55. Vir slike: Getty.

Vsaka država članica bo morala pri zmanjšanju porabe energije prispevati v obsegu, ki ga bodo izračunali po posebni formuli. Formula med drugim temelji na energetski intenzivnosti, BDP na prebivalca, razvoju obnovljivih virov in samem potencialu prihrankov energije.

Ker želijo, da javni sektor predstavlja dober zgled, so se v Svetu in Parlamentu dogovorili za posebno točko, ki javni sektor po državah EU obvezuje k letnem zmanjšanju porabe energije za 1,9 odstotka. To sicer ne velja za javni prevoz in oborožene sile. Poleg tega bi morale države članice vsako leto prenoviti vsaj tri odstotke skupne površine stavb v lasti javnih organov.

Petkov dogovor je del Evropskega podnebnega prehoda v okviru paketa »Pripravljeni na 55«. Paket, ki ga je Evropska komisija predstavila julija 2021, se nanaša na cilj EU, da do leta 2030 zmanjša neto emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov glede na leto 1990.

Paket »Pripravljeni na 55« je sestavljen iz niza medsebojno povezanih predlogov, ki bodisi spreminjajo obstoječe dele zakonodaje bodisi uvajajo nove pobude na različnih področjih politike in gospodarskih sektorjih.

Države EU morajo do leta 2030 Države EU morajo do leta 2030 zmanjšati porabo energije za najmanj 11,7 odstotka. Vir slike: Getty.
Države EU morajo do leta 2030 Države EU morajo do leta 2030 zmanjšati porabo energije za najmanj 11,7 odstotka. Vir slike: Getty.

Poleg tega si EU prizadeva postati prva podnebno nevtralna celina do leta 2050, do leta 2030 pa namerava posaditi tri milijarde dodatnih dreves.

Evropska komisija je že pred časom predlagala ukrep, po katerem bi morale države članice do leta 2030 zmanjšati porabo energije za devet odstotkov, nato pa so cilj dvignili na 13 odstotkov.

Ta predlog so objavili lani v načrtu REPowerEU. To je načrt Evropske komisije za neodvisnost Evrope od ruskih fosilnih goriv, predvsem v luči vojne v Ukrajini. To želijo doseči z iskanjem alternativnih virov energije, pospeševanjem prehoda na zeleno energijo in navsezadnje tudi z varčevanjem.

»Vsak državljan, podjetje in organizacija lahko privarčuje z energijo,« so zapisali na spletni strani. »Majhne vedenjske spremembe, če se jim vsi zavežemo, lahko pomenijo bistveno razliko.«

»Varčevanje z energijo je najcenejši, najvarnejši in najčistejši način za zmanjšanje naše odvisnosti od uvoza fosilnih goriv iz Rusije,« so pojasnili.

Prebivalce EU tako pozivajo k nižji temperaturi ogrevanja ali manjši uporabi klimatskih naprav, učinkovitejši uporabi gospodinjskih aparatov, varčnejši vožnji, uporabi javnega prevoza ter ugašanju luči.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice