Skip to content

V letu 2023 bi lahko svet doživel rekordno visoke temperature

Podnebni znanstveniki so napovedali, da bi lahko zaradi podnebnih sprememb in vrnitve vremenskega pojava El Niño, leta 2023 ali 2024 globalno gledano dosegli nov temperaturni rekord.

Podnebni modeli kažejo, da se bo po treh letih vremenskega pojava La Niña v Tihem oceanu, ki običajno nekoliko zniža svetovne temperature, še letos vrnil toplejši El Niño, pišejo pri Reuters.

V času pojava El Niño se vetrovi, ki pihajo proti zahodu vzdolž ekvatorja, upočasnijo in topla voda se pretaka proti vzhodu, kar povzroči višje temperature na površini oceanov. Ta vremenski pojav s seboj prinese tudi sušo in poplave.

»El Niño je običajno povezan z rekordnimi temperaturami na svetovni ravni,« je dejal Carlo Buontempo, direktor službe EU za podnebne spremembe Copernicus. »Ali se bo to zgodilo leta 2023 ali 2024, še ni znano, vendar menim, da za to obstaja možnost.« Modeli kažejo, da se lahko močan El Niño razvije proti koncu letošnjega leta, je dodal.

V letu 2023 bi lahko svet doživel rekordno visoke temperature. Fotografija enega izmed požarov, ki so zaznamovali lansko evropsko poletje. Vir slike: Reuters.
Fotografija enega izmed požarov, ki so zaznamovali lansko evropsko poletje. Vir slike: Reuters.

Odkar znanstveniki beležijo temperature, je bilo najbolj vroče poletje na svetu leta 2016, kar je sovpadalo z močnim pojavom El Niño, čeprav podnebne spremembe spodbujajo ekstremne temperature tudi v letih brez tega pojava.

Rekordno vročih je bilo na primer vseh zadnjih osem let, povprečna svetovna temperatura pa je zdaj za 1,2 °C višja kot v predindustrijski dobi. Podatki, ki so na voljo za prvih šest mesecev leta 2022, medtem kažejo, da se povprečna svetovna morska gladina še naprej dviga in je lani dosegla novo rekordno vrednost.

Evropa je medtem najbolj vroče poletje in hkrati drugo najtoplejše leto v zgodovini doživela lani, je razvidno iz Poročila o stanju podnebja v Evropi (ESOTC) za leto 2022, ki ga je v četrtek izdala služba Copernicus.

V letu 2023 bi lahko svet doživel rekordno visoke temperature. Letno gibanje temperatur v Evropi. Vir slike: University of Reading.
Letno gibanje temperatur v Evropi. Vir slike: University of Reading.

Večino zahodne Evrope je zajel vročinski val, temperature v Združenem kraljestvu pa so prvič presegle 40 °C. Povprečna temperatura morske površine v evropskih morjih je bila najtoplejša doslej.

Tudi na ledenikih v Alpah je bil zabeležena rekordna izguba ledu, ki je znašala pet kubičnih metrov ledu ali povprečno več kot 3,5 m globine na vseh ledenikih.

Celotno leto je bilo v povprečju za kar deset odstotkov bolj suho. Najbolj suh mesec je bil maj z 21 do 28 odstotkov manj padavin od povprečja, medtem ko je bil najbolj moker mesec september s 13 do 21 odstotkov več padavin. Prav tako je bilo v povprečju manj mokrih dni, zlasti v Franciji, Italiji in na Poljskem.

Friederike Otto, višja predavateljica na inštitutu Grantham na londonskem Imperial Collegeu, je za Reuters povedala, da bi lahko temperature, ki jih s seboj prinese El Niño, še poslabšale vplive podnebnih sprememb, s katerimi se države že soočajo, vključno s hudimi vročinskimi valovi, sušo in požari v naravi.

»Če se bo pojavil El Niño, obstaja velika verjetnost, da bo leto 2023 še bolj vroče kot leto 2016 – glede na to, da se svet še naprej segreva, ker ljudje še naprej kurijo fosilna goriva,« je pojasnila Otto.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice