Naprej na vsebino

Kako želi Evropa doseči, da bodo letalski poleti bolj »zeleni«?

Svet Evropske unije in Evropski parlament sta se ta teden dogovorila o predlogu za razogljičenje letalskega sektorja in vzpostavitev pogojev za trajnostni zračni promet.

Ključni ukrep v okviru iniciative ReFuelEU Aviation je, da bo moral letalski sektor kerozinu postopoma dodajati bolj trajnostna letalska goriva (SAF).

SAF je biogorivo, ki se uporablja za pogon letal in ima podobne lastnosti kot običajno reaktivno gorivo, vendar z manjšim ogljičnim odtisom.

Glede na surovine in tehnologije, ki se uporabljajo za njegovo proizvodnjo, lahko SAF v primerjavi s konvencionalnim letalskim gorivom močno zmanjša emisije toplogrednih plinov.

SAF je biogorivo, ki se uporablja za pogon letal. Vir slike: Rolls-Royce.
SAF je biogorivo, ki se uporablja za pogon letal. Vir slike: Rolls-Royce.

Cilj evropskega predloga je povečati povpraševanje po trajnostnih letalskih gorivih in njihovo ponudbo ter hkrati zagotoviti enake konkurenčne pogoje na trgu zračnega prometa v EU, so sporočili iz Sveta.

Gre za pomemben predlog, katerega cilj je usmeriti letalski promet na pot podnebnih ciljev EU za leti 2030 in 2050, saj so trajnostna goriva eno od ključnih kratkoročnih in srednjeročnih orodij za razogljičenje letalstva. Zagotoviti bi moral izhod iz trenutnih razmer, ki ovirajo njihov razvoj, to so majhna ponudba in cene, ki so še vedno precej višje od cen fosilnih goriv.

Evropska komisarka za promet Adina Vălean je sporazum označila kot »prelomnico za evropsko letalstvo, ki ga tako usmerja na trdno pot proti razogljičenju«.

Kako želi Evropa doseči, da bodo letalski poleti bolj zeleni. Evropska komisarka za promet Adina Vălean. Vir slike: Evropska komisija.
Evropska komisarka za promet Adina Vălean. Vir slike: Evropska komisija.

»Prehod na trajnostna letalska goriva bo izboljšal našo energetsko varnost, hkrati pa zmanjšal odvisnost od uvoza fosilnih goriv. Tovrstni ukrepi pomagajo Evropi postati vodilna v proizvodnji inovativnih čistih goriv na svetovni ravni. Ocenjujemo, da bo trg SAF ustvaril več kot 200.000 dodatnih delovnih mest v EU, predvsem v sektorju obnovljivih virov,« je dodala.

SAF bi tako do leta 2025 morala predstavljati dva odstotka goriv, dobavljenih na evropskih letališčih, do leta 2050 pa bi se ta delež moral povečati na 70 odstotkov. Poleg tega bo morala nova mešanica goriva za reaktivne motorje v EU vsebovati tudi minimalni delež najsodobnejših in okolju prijaznih sintetičnih goriv, ki se bo sčasoma povečal.

Po podatkih Evropske komisije naj bi samo s tem ukrepom do leta 2050 zmanjšali emisije ogljikovega dioksida iz letal za približno dve tretjini.

Poleg tega bodo morali operaterji letal, ki bodo vzletala iz evropskih letališč, zdaj polniti gorivo le, če je to nujno potrebno za tisti polet, in ne pretiravati z gorivom, da bi se izognili polnjenju z gorivom SAF. Takšna praksa lahko zaradi dodatne teže ali uhajanja ogljika povzroči več emisij.

Kako želi Evropa doseči, da bodo letalski poleti bolj zeleni. Vsa evropska letališča bodo morala vzpostaviti infrastrukturo za točenje SAF goriv, Vir slike: iStock.
Vsa evropska letališča bodo morala vzpostaviti infrastrukturo za točenje SAF goriv, Vir slike: iStock.

Letališča v EU bodo morala prav tako zagotoviti, da bo njihova infrastruktura za točenje goriva na voljo in primerna za distribucijo SAF.

Iniciativa ReFuelEU Aviation je del svežnja Pripravljeni za 55. Cilj svežnja, ki ga je Evropska komisija predstavila 14. julija 2021, je omogočiti EU, da do leta 2030 zmanjša neto emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov v primerjavi z letom 1990 in doseže podnebno nevtralnost do leta 2050.

Prometni sektor je v Evropski uniji drugi največji sektor po emisijah in tako poskrbi za več kot četrtino vseh emisij. Letalstvo medtem predstavlja več kot 13 odstotkov vseh emisij iz prometa, takoj za cestnim prometom, in je med letoma 2013 in 2019, preden je pandemija koronavirusa to področje zaustavila, medletno emisije povečalo za pet odstotkov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice