Skip to content

Bogatejše države bodo sčasoma zaradi ostarele populacije še privlačnejši cilj za migracije

Svetovno prebivalstvo se stara neprimerljivo hitreje, zato so številne države pri uresničevanju dolgoročnega potenciala rasti vse bolj odvisne od migracij, je zapisano v novem poročilu Svetovne banke o svetovnem razvoju.

V poročilu migracije označujejo kot edinstveno priložnost za gospodarstva in ljudi. Bogatejše države, ki se jim pridružuje tudi vse več držav s srednjimi dohodki (sicer tradicionalno med glavnimi viri migrantov), se soočajo s krčenjem prebivalstva, kar povečuje globalno konkurenco za delavce in znanje.

Medtem se v večini držav z nizkimi dohodki pričakuje hitra rast prebivalstva, zaradi česar bodo pod pritiskom, da za mlade ustvarijo več delovnih mest.

Migracije: Višji izvršni direktor Svetovne banke Axel van Trotsenburg. Vir slike: Svetovna banka.
Višji izvršni direktor Svetovne banke Axel van Trotsenburg. Vir slike: Svetovna banka.

»Migracije so lahko močan dejavnik blaginje in razvoja,« je ob predstavitvi poročila dejal višji izvršni direktor Svetovne banke Axel van Trotsenburg. »Če so ustrezno upravljane, prinašajo koristi za vse ljudi, tako v izvornih kot tudi ciljnih družbah.«

Pri Svetovni banki ocenjujejo, da se bo v prihodnjih desetletjih delež delovno sposobnih odraslih v številnih državah močno zmanjšal. V Španiji, ki ima 47 milijonov prebivalcev, naj bi se do leta 2100 ta delež zmanjšal za več kot tretjino, delež starejših od 65 let pa naj bi se povečal z 20 na 39 odstotkov prebivalstva.

Tudi države, kot so Mehika, Tajska, Tunizija in Turčija, bodo morda kmalu potrebovale več tujih delavcev, saj njihovo prebivalstvo ne bo več raslo.

Migracije: Danes so ciljne in izvorne države pomešane tako med tistimi z visokimi prihodki kot tudi z nizkimi. Vir slike: Euroactiv.
Danes so ciljne in izvorne države pomešane tako med tistimi z visokimi prihodki kot tudi z nizkimi. Vir slike: Euroactiv.

Danes so ciljne in izvorne države pomešane tako med tistimi z visokimi prihodki kot tudi z nizkimi, medtem ko številne države, kot so Mehika, Nigerija in Združeno kraljestvo, migrante tako sprejemajo kot tudi pošiljajo.

Število beguncev se je v zadnjem desetletju skoraj potrojilo, podnebne spremembe pa lahko to številko še dvignejo, opozarjajo pri Svetovni banki.

Do zdaj je bila večina gibanj, ki so jih povzročile podnebne spremembe, znotraj držav, vendar trenutno približno 40 odstotkov svetovnega prebivalstva oziroma 3,5 milijarde ljudi živi na območjih, ki so podnebnim vplivom zelo izpostavljena.

Cilj državnih in drugih oblasti bi morala biti okrepitev usklajevanja znanja in spretnosti migrantov s povpraševanjem v ciljnih družbah, hkrati zaščita beguncev in zmanjšanje potrebe po kriznih selitvah, so zapisali pri Svetovni banki.

Bogatejše države bodo sčasoma zaradi ostarele populacije še privlačnejši cilj za migracije. Indermit Gill, glavni ekonomist skupine Svetovne banke. Vir slike: Business Standard.
Indermit Gill, glavni ekonomist skupine Svetovne banke. Vir slike: Business Standard.

»To poročilo o svetovnem razvoju predlaga preprost, a učinkovit okvir za pomoč pri oblikovanju migracijske in begunske politike,« je pojasnil Indermit Gill, glavni ekonomist skupine Svetovne banke in višji podpredsednik za razvojno ekonomijo.

Svetovna banka izvornim državam svetuje, da znižajo stroške nakazil denarja delavcev iz tujine, razvijajo znanja in spretnosti, po katerih je v svetu veliko povpraševanje, ter zaščitijo svoje državljane v tujini in jih podpirajo ob vrnitvi.

Ciljnim državam pa svetuje, da spodbujajo migracije, ki prinašajo iskana znanja in spretnosti, ter olajšajo vključevanje migrantov v družbo in dostop do zaposlitve in državnih storitev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice