Skip to content

Mednarodna konferenca: »Jedrska energija omogoča prehod Slovenije v nizkoogljično družbo«

V petek, 19. maja, je v Krškem potekala mednarodna konferenca z naslovom Prehod v nizkoogljično družbo, na kateri so sodelujoči želeli odgovoriti na vprašanje »Kako pri prižganih lučeh zmanjšati emisije ogljika?«.

Konferenca je potekala na pobudo poslanca v Evropskem parlamentu Franca Bogoviča (SLS/EPP) in v soorganizaciji Inštituta dr. Antona Korošca (INAK) ter Wilfried Martens centra za evropske študije (Wilfried Martens Centre for European Studies – WMCES).

»EU odgovarja na podnebne spremembe z zelo hitrim prehodom v nizkoogljično družbo,« je uvodoma dejal Bogovič. »Elektrifikacija prometa, ogrevanje objektov s toplotnimi črpalkami, vključitev vodika v tovorni promet in industrijo prinašajo bistveno večje potrebe po nizkoogljični električni energiji.«

Mednarodna konferenca. Primož Jelševar, direktor Inštituta dr Antona Korošca. Vir: INAK.
Primož Jelševar, direktor Inštituta dr Antona Korošca. Vir: INAK.

Primož Jelševar, direktor INAK, pa je v svojem nagovoru izrazil upanje, da »bodo razmisleki, ki izhajajo iz širokega poznavanja energetike in potreb gospodarstva pripomogli, da se javni diskurz iz všečnih političnih obljub prevesi v izvedljive in realne politične odločitve«.

Sandra Pasarić, vodja projektov pri WMCES, je prav tako poudarila pomembnost dialoga. »Le s celovitim in vključujočim dialogom lahko usmerimo pot k bolj zeleni in varnejši prihodnosti in načrtujemo to pot.«

Tekom konference so bili predstavljeni energetski modeli Finske, Češke in Slovenije, ki omogočajo prehod v nizkoogljično družbo z vključitvijo jedrske energije v kombinacijo energetskih virov, in sicer skozi strokovno-gospodarski, energetski in politični vidik.

Mednarodna konferenca. Evropa mora obnoviti energetski sektor, da bo slednji lahko izpolnil cilje razogljičenja. Vir slike: INAK.
Evropa mora obnoviti energetski sektor, da bo slednji lahko izpolnil cilje razogljičenja. Vir slike: INAK.

»Evropa mora obnoviti energetski sektor, da bo slednji lahko izpolnil cilje razogljičenja, zagotovil energetsko varnost in ohranil sprejemljivo nizke cene energije,« je tako dejal Petr Závodský, predsednik upravnega odbora in generalni direktor češke jedrske elektrarne Elektrárne Dukovany II.

»To je treba doseči z gradnjo nizkoogljičnih virov, ki niso odvisni od vremena (t. i. jedrskih) in z obnovljivimi viri. Odločitev o mešanici energetskih virov bi morala ostati v rokah vsake države članice EU ob upoštevanju lokalnih pogojev (vremena, industrije, javnega sprejemanja jedrske energije itd.).«

Da Evropska unija potrebuje več trdnih in nizkoogljičnih zmogljivosti za proizvodnjo električne energije se je strinjala tudi Jaana Isotalo, višja podpredsednica finske jedrske elektrarne TVO. »Da bi to zagotovili, bi morala biti trajna vloga jedrske energije v evropskem energetskem sistemu priznana v strateški agendi EU za obdobje 2024–2029 in njenih podnebnih ciljih do leta 2040,« je dodala.

Mednarodna konferenca. Približno 65 odstotkov prebivalcev Slovenije podpira jedrsko energijo. Vir slike: GEN.
Približno 65 odstotkov prebivalcev Slovenije podpira jedrsko energijo. Vir slike: GEN.

Dr. Dejan Paravan, generalni direktor skupine GEN Energija, je pri tem izpostavil projekt izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem. »Jedrska energija s projektom JEK2 in obnovljivi viri energije so prava rešitev za energetski podnebni prehod v trajnostni način življenja in ogljično nevtralnost.«

Jedrska energija tudi med prebivalstvom beleži podporo, kot je ni še nikoli, je dejal član uprave GEN Danijel Levičar. »Približno 65 odstotkov prebivalcev Slovenije podpira jedrsko energijo, prav tako izgradnjo drugega bloka NEK.«

Večje ozaveščanja, več pogovora o energetiki in cena električne energije so samo nekateri izmed razlogov za takšno podporo. »Največji podporniki jedrske energije so mlajše generacije (18-24), kar pomeni, da se spreminjajo vrednote pri ljudeh – vrednote okoljske varnosti, preprečevanja klimatskih sprememb,« je še dodal.

Mednarodna konferenca. Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije med intervjujem. Vir slike: INAK.
Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije med intervjujem. Vir slike: INAK.

Mag. Aleksander Mervar, direktor sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja v Sloveniji ELES, je pri tem opozoril, da cena električne energije zaradi JEK2 ne bo nižja. »Nižja cena elektrike pomeni večjo zadolženost države in višje davke – enega brez drugega ni,« je bil jasen.

Poleg NEK pa obstajajo tudi manjši projekti, ki bi lahko pomagali pri razogljičenju družbe. Dr. Ivan Žagar, župan Občine Slovenska Bistrica ter vodja slovenske delegacije in član predsedstva Odbora regij EU. »Občutek imam, da komunikacija poteka enosmerno – odločitve se sprejemajo brez stika z lokalnim nivojem. Vsak projekt je treba umestiti na lokalnem nivoju,« je poudaril in dodal, da se tudi v razvojnem smislu vidi, da manjka regionalni nivo.

Poleg omenjenih so na konferenci sodelovali še Janez Kerin, župan Mestne občine Krško, Darko Levičar, direktor prometne politike pri Hydrogen Europe, Ana Stanič, direktorica in ustanoviteljica E&A Law, Dr. Jure Knez, ustanovitelj in predsednik družbe Dewesoft, Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), Berta Picamal Vicente, direktorica za pravne in mednarodne odnose pri nucleareurope, Milena Resnik, predsednica uprave pri Vipap Videm Krško, Simon Franko, direktor BASF za Adriatic, Stane Rožman, dolgoletni nekdanji predsednik uprave NEK, Jan Malec iz Mreže mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, Marko Lotrič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, Mag. Tina Seršen, državna sekretarka, pristojna za področje energetike, Matevž Frangež, državni sekretar, in dr. Tomaž Žagar iz Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice